nazwa:   
hasło:     
Zaloguj mnie automatycznie przy każdej wizycie
rejestracja szukaj wiadomości profil

Beta karoten

Napisz nowy temat Odpowiedz do tematu Forum Laboratorium Urody Strona Główna » Dieta i suplementy
Idź do strony 1, 2, 3  Następny
Zobacz poprzedni temat / Zobacz następny temat
Autor Wiadomość
sejma

Wysłany: Nie Maj 07, 2006 11:01
Temat postu: beta karoten
Odpowiedz z cytatem

Mam prośbę do Hokusa i innych osób, które łykają beta karoten, aby opisały wpływ suplementacji na kolor skóry. Czy rzeczywiście kolor się zmienia, w jakim stopniu, po jakim czasie i dawkach beta karotenu. Z góry dziękuję za wszystkie informacje

Ogląda profil użytkownika Wyślij prywatną wiadomość
mattbel

Wysłany: Nie Maj 07, 2006 11:45
Temat postu: Re: beta karoten
Odpowiedz z cytatem

lykalam kiedys karoten 20 mg w tabletce (chyba zostal wycofany, bo nigdzie go nie ma). jedna dziennie i sie zrobilam zolta gdzieniegdzie. teraz lykam od jakiegos tygodnia po kilka kapsulek z mala zawartoscia i czekam na efekty. (ponoc juz teraz nie jestm taka blada jak kiedys)

mysle ze potrzeba polknac okolo 10 mg dziennie, zeby byl jakis wplyw na kolor skory (przynajmniej na poczatku a potem zmniejszyc dawke). i uwaga na karoten naturkaps. jest informacja, ze zawiera 6 mg karotenu, ale jest to karoten 30%, czyli tak naprawde zawiera okolo 2 mg beta-karotenu. kupilam ostatnio wlasnie ten naturcaps i puritans i sie dziwilam dlaczego one zawieraja tyle samo karotenu, a puritans jest 2 razy drozszy. ale jak dokladniej sie wczytalam w informacje na opakowaniu to pokapowalam dlaczego PMS

no i wlasnie to mnie naprowadzilo na odpowiedz na ta wielka zagadke ludzkosci: dlaczego niby na jednych beta karoten dziala, a na innych nie. jak ktos kupi tabletki o zawartosci 2 mg beta-karotenu i lyka jedna dziennie, to nie ma prawa zadzialac.

crumb

Wysłany: Nie Maj 07, 2006 13:33
Temat postu:
Odpowiedz z cytatem

Solarin z beta-karotenem brałam przez jakieś 3 m-ce, ale to było kilka lat temu. Odcień skóry może minimalnie się zmienił, raczej ten preparat będzie pomocny przy zażywaniu jednocześnie kąpieli słonecznych, do czego oczywiście Ciebie nie namawiam. Wink

O wiele lepsze efekty uzyskałam za to pijąc soki marchwiowe. Po około 2-3 tyg. miałam fajny kolor skóry, pozniej - następne tygodnie, miesiące-było już tylko gorzej (znaczy zbyt nienaturalny, pomarańczowy look a la żółtaczka czy coś w tym stylu).
Więc z marchewką łatwo przedawkować.
Aktualnie dałam sobie spokój ze wszystkimi 'przybrazowiaczami', mam to w nosie. Smile

Poly

Wysłany: Nie Maj 07, 2006 23:11
Temat postu:
Odpowiedz z cytatem

crumb napisał:
Aktualnie dałam sobie spokój ze wszystkimi 'przybrazowiaczami', mam to w nosie. Smile

No właśnie także szykuję sie na kupienie jakiegoś beta karotenu, szykowałam się na solarin max, ale już nie wiem co byłoby lepsze Rolling Eyes .

Wogóle zastanawiam się czy w tym roku wogóle uzywać samoopalaczy?, jak pomyślę sobie jak mam to wmasowywać pół godziny to już mi się odechciewa Mad . Tylko ciekawe czy nie będę wyglądałą dziwnie na ulicy jak będę biała jak mąka a inni brązowi Confused

P.S. Ktoś kiedyś podawał jaki sok ma największą ilośc beta karotenu, tylko nie pamiętam jaki Laughing

crumb

Wysłany: Pon Maj 08, 2006 12:24
Temat postu:
Odpowiedz z cytatem

Poly, ja używałam starej wersji solarin, chyba nie było wtedy solarin max kiedy kupowałam, być może dlatego nie zauważyłam jakiś spektakularnych efektów.
Do bladości, myślę, można się przyzwyczaić tak jak do używania filtrów Cool

Akurat lubię odmienność i pocieszam się, że przynajmniej nie będę paradować w lecie jak te wszystkie usmażone ciała, za to będę wyróżniać się arystokratyczną bladością. Very Happy
Myślę, że to w dużym stopniu zależy od nas samych, od zaakceptowania bladości właśnie, po co sobie wmawiać że jest się gorszym, bo nieopalonym Confused

Soki piłam hortexu, czysto marchwiowe. Kiedyś Sonda miała rewelacyjne, gęste soki przecierowe z marchwi, teraz coś nie widzę..

sejma

Wysłany: Pon Maj 08, 2006 12:59
Temat postu:
Odpowiedz z cytatem

Do bladości można się przyzwyczaić - możliwe że tak. Ale o ile bladość lica można uznać za arystokratyczną, to trupio blade nogi czy ręce, których kolor przywodzi na myśl pośmiertną bladośc powłok atrakcyjne już nie są.
Solarin max jest dość drogi - 100 kapsułek (z 15 mg beta karotenu) kosztuje ok. 78 zł. Szukając czegoś bardziej ekonomicznego znalazłam beta karoten firmy Chance
http://aptekazdrowia.pl/index.php?products=prod...d_id=143060321492
z przyzwoitą dawką 10 mg beta karotenu.
Tylko czy dzięki temu nie bedze już wyglądała jak zjawa z młyna, czy może lepiej smarować się samoopalaczami?

lenna

Wysłany: Pon Maj 08, 2006 13:50
Temat postu:
Odpowiedz z cytatem

Sejma, wklejam opinię Noor wyłuskaną z wątku biotynowego (PP=Puritane's Pride). Może cokolwiek Ci pomoże. Sama nie mam o beta karotenie większego pojęcia.

Noor napisał:
Beta karoten nie jest taki tragiczny cenowo (20 zł/na ponad 3 miesiące - zwykle 50-60 sztuk kosztuje ok. 15 zł, a 90 szt. Olimpu ponad 20 zł, 100 szt. Wallmarku kosztuje podobnie do PP - w Aquavicie jest taniej, ale nie podają dawek), ale w tej kapsułce jest go "tylko" 6 mg. Natomiast muszę przyznać, że to właśnie po beta-karotenie PP zrobiłam się po miesiącu żółta, natomiast po tabletkach innych firm - nie (nawet po tych z wyższą dawką) - więc albo ten jest lepiej przyswajalny (czy to w ogóle możliwe?), albo inni na dawkach oszukują.

sejma

Wysłany: Pon Maj 08, 2006 14:13
Temat postu:
Odpowiedz z cytatem

dzięki za wszystki info, duża buźka

Hokus

Wysłany: Wto Maj 09, 2006 14:36
Temat postu:
Odpowiedz z cytatem

Ja po beta karotenie robię się taka bardzo, bardzo delikatnie brązowa(a nie żółta), ale to też zależy od karnacji danej osoby.
Skóra przyciemnia się w czasie w zależności od tego jakie mamy zapasy wit. A w organizmie - u mnie teraz to widać już po 2-3 tyg. brania beta karotenu (im mniej wit. A w organizmie, tym dłużej potrwa czekanie na efekt).

Jutro podam nazwę moich tabletek - poradziła mi je pani w aptece i wzięłam i się sprawdziły.

Pozdrawiam Smile

mattbel

Wysłany: Wto Maj 09, 2006 16:56
Temat postu:
Odpowiedz z cytatem

co do beta-karotenu puritan's pride, to jest on podobno naturalny (czytalam taka wypowiedz Justy na jakims forum, albo mi sie to przysnilo very happy ) moze dlatego lepiej dziala niz inne Question

Poly

Wysłany: Wto Maj 09, 2006 17:47
Temat postu:
Odpowiedz z cytatem

Kupiłam dzisiaj beta-karoten 9,50 zł (natur kaps).
6,67 mg. w kapsułce - 90 szt., zalecane jest 2 tabletki dziennie , więc jest to kuracja 13,34 mg dziennie za 9,50 miesięcznie Wink .

mattbel

Wysłany: Wto Maj 09, 2006 18:30
Temat postu:
Odpowiedz z cytatem

Poly napisał:
beta-karoten 9,50 zł (natur kaps).
6,67 mg. w kapsułce .

tylko, że to jest beta-karoten 30 %, co stanowi ekwiwalent 333mcg witaminy A. (41,66% zalecanego dziennego spozycia). karoten Puritan'sPride o zawartosci 6 mg na kapsulke stanowi ekwiwalent 1000 mcg wit. A (125% zalecanego dziennego spozycia) <- informacje z opakowań
tak wiec zawartosc na kapsulke czystego beta-karotenu jest ponad 3 razy nizsza i na pewno nie wynosi 6 mg.

Poly

Wysłany: Wto Maj 09, 2006 18:50
Temat postu:
Odpowiedz z cytatem

No tak, tylko tego Puritans nie ma u mnie w aptekach i nic na to nie poradzę, a beta karoten natur kabs wyszedł w miarę tanio.

mattbel

Wysłany: Wto Maj 09, 2006 18:59
Temat postu:
Odpowiedz z cytatem

spox, ja tylko informuje, bo jak dla mnie to oni lekko oszukują podając takie niejasne na pierwszy rzut oka informacje.

Poly

Wysłany: Wto Maj 09, 2006 19:22
Temat postu:
Odpowiedz z cytatem

mattbel napisał:
spox, ja tylko informuje, bo jak dla mnie to oni lekko oszukują podając takie niejasne na pierwszy rzut oka informacje.

Oszukują Evil or Very Mad , ale do tego to ja już sie przyzwyczaiłam, że wszędzie kit wciskają Exclamation

P.S. Ale jak wykończę opakowanie natur kaps to chyba spytam się w aptece czy mi sprowadząc ten puritans Idea .

Hokus

Wysłany: Sro Maj 10, 2006 12:09
Temat postu:
Odpowiedz z cytatem

Mój beta karoten jest firmy Chance - 10 mg beta karotenu w tabletce (50 tabletek kupiłam za 13 zł). Łykam 1 tabletkę dziennie, do tego piję soki różne, czyli z beta karotenem też i jem kurkumę codziennie albo co drugi dzień.

W ubiegłym roku też brałam beta karoten firmy Chance i od czasu do czasu Solarin bodajże (bo ma bardziej kompleksowy skład) i tez zmieniłam kolorek - tylko wtedy po dłuższym czasie to nastąpiło.

limaria

Wysłany: Czw Maj 18, 2006 1:31
Temat postu:
Odpowiedz z cytatem

Ciekawe info (i strona o suplementach) o beta-karotenie:

http://www.berkeleywellness.com/html/ds/dsBetaCarotene.php

pozdrawiam Smile

Ogląda profil użytkownika Wyślij prywatną wiadomość Odwiedź stronę autora
Izolda

Wysłany: Czw Cze 01, 2006 15:29
Temat postu:
Odpowiedz z cytatem

Witam.
Ja beta karoten łykam od 6 miesiecy i jedyme co zauważyła to to ze teraz szybciej sie opalam Smile

tanatos

Wysłany: Czw Cze 01, 2006 16:24
Temat postu:
Odpowiedz z cytatem

Jakoś w marcu zacząłem pić swieży sok marchwiowy ,pól litrowy kubek co 2-3 dzień.Po 3 tygodniach dłonie i szyja zrobiły się żółte, nie wiem dlaczego tak wybiórczo i akurat w tych miejscach.W każdym bądz razie,tabletki na mnie nie działały,dopiero po soku zauważyłem efekty.No i obowiązkowo 2 łyżki oleju winogronowego do soku wlewam Smile

Ogląda profil użytkownika Wyślij prywatną wiadomość Odwiedź stronę autora Numer gadu-gadu
cacadu

Wysłany: Pią Cze 02, 2006 11:54
Temat postu:
Odpowiedz z cytatem

Ja od dwóch tyg. łykam Solarin Max, jedną tabletkę (15 mg beta karotenu) dziennie starając się to przyjmować z jakimiś oleistymi potrawami. I mam wrażenie że ściemniały mi ... tylko dłonie. Zwiększę ilość do dwu tabletek na dzień, może się od tego nie przekręcę Wink

Noor

Wysłany: Pią Cze 02, 2006 12:26
Temat postu:
Odpowiedz z cytatem

tanatos napisał:
Jakoś w marcu zacząłem pić swieży sok marchwiowy ,pól litrowy kubek co 2-3 dzień.Po 3 tygodniach dłonie i szyja zrobiły się żółte, nie wiem dlaczego tak wybiórczo i akurat w tych miejscach.

To raczej dość normalne Wink

DZIAŁANIE NIEPOŻĄDANE
Długotrwałe stosowanie większych dawek betakarotenu może wywołać zażółcenie skóry okolicy barkowej, ramion i brzucha. Przebarwienia ustępują po przerwaniu stosowania leku bez uszczerbku dla zdrowia. Bardzo duże dawki mogą czasem wywołać biegunkę. Rzadziej opisywano bóle stawów, zawroty głowy, wybroczyny podskórne lub dotkankowe

A tam...dodam jeszcze interakcje i przeciwwskazania, bo dostrzegam trochę niepokojącą mnie modę na łykanie suplementów, tylko dlatego, że inni też tak robią Confused

INTERAKCJE
Beta karoten zwiększa toksyczny wpływ stosowanej pozajelitowo neomycyny (wątroba, nerki). Działa synergicznie z witaminami A i E. Jego wchłanianie jest hamowane przez cholestyraminę.

PRZECIWWSKAZANIA
Kobiety w ciąży, w okresie karmienia piersią i dzieci do lat 7 po zaleceniu przez lekarza. Nadwrażliwość na beta karoten, hiperwitaminoza A, ciężkie stany niewydolności wątroby lub nerek.

tanatos

Wysłany: Pią Cze 02, 2006 12:29
Temat postu:
Odpowiedz z cytatem

No proszę,nawet nie wiedziałem Smile

Ogląda profil użytkownika Wyślij prywatną wiadomość Odwiedź stronę autora Numer gadu-gadu
crumb

Wysłany: Pią Cze 02, 2006 12:45
Temat postu:
Odpowiedz z cytatem

Izolda napisał:
Witam.
Ja beta karoten łykam od 6 miesiecy i jedyme co zauważyła to to ze teraz szybciej sie opalam Smile

Izolda, opalasz się? Ale przecież UVA przyspiesza starzenie skóry..chyba nie chcesz wyglądać jak te kobiety: Confused
http://laboratoriumurody.pl/forum/viewtopic.php?t=464

tanatos

Wysłany: Pią Cze 02, 2006 13:01
Temat postu:
Odpowiedz z cytatem

Crumb nie zakładaj,że każdy się opala do takiego stopnia jak te panie Wink

crumb

Wysłany: Pią Cze 02, 2006 13:01
Temat postu:
Odpowiedz z cytatem

Nie zakładam, tylko ostrzegam. Niektórzy potrafią nawet uzależnić się od chodzenia do solarium; abstrahuję już fakt, że kolejne minutki suma sumarum dadzą przez kilka lat właściwy sobie efekt..

tanatos

Wysłany: Pią Cze 02, 2006 13:03
Temat postu:
Odpowiedz z cytatem

Tak,ale jakieś minimum organizm jednak potrzebuje w taki czy inny sposób.

crumb

Wysłany: Pią Cze 02, 2006 13:18
Temat postu:
Odpowiedz z cytatem

Można to sobie tak tłumaczyć (ja bym raczej powiedziała, że to psychika potrzebuje Wink )
Filtry nie chronią w 100% przed UV; ja też nie wstaję o 5 rano smarować się kremem, aby mnie pięć promyków słonka nie dopadło. Więc jak dopadnie zanim zdążę aplikować ten filtr, to będzie to minimum, które pochłonę Cool
Tanatos, to Twoja skóra a nie moja, więc już nic nie mówię Razz

tanatos

Wysłany: Pią Cze 02, 2006 13:37
Temat postu:
Odpowiedz z cytatem

Czy ja wiem czy psychika bardziej a nie organizm,chociaż może w tym też coś jest Smile Problem jednak w tym, że to czego się uczę, zakłada że UV jest jednak potrzebne czy tego chcemy czy nie Smile
Ważne,żeby nie popadać w skrajnośći Smile

Poly

Wysłany: Pią Cze 02, 2006 14:04
Temat postu:
Odpowiedz z cytatem

tanatos napisał:
Czy ja wiem czy psychika bardziej a nie organizm,chociaż może w tym też coś jest Smile Problem jednak w tym, że to czego się uczę, zakłada że UV jest jednak potrzebne czy tego chcemy czy nie Smile
Ważne,żeby nie popadać w skrajnośći Smile

Tanatos, my tutaj wymiatamy wolne rodniki ze wsztstkich stron jakie się da mwcookies , a ty nam tutaj zgorszenie wprowadzasz very happy

tanatos

Wysłany: Pią Cze 02, 2006 14:08
Temat postu:
Odpowiedz z cytatem

Na stos ze mną Twisted Evil Profanum wobec sacrum wypowiadam Laughing

Strona 1 z 3
Napisz nowy temat Odpowiedz do tematu Forum Laboratorium Urody Strona Główna » Dieta i suplementy
Idź do strony 1, 2, 3  Następny
Skocz do: