nazwa:   
hasło:     
Zaloguj mnie automatycznie przy każdej wizycie
rejestracja szukaj wiadomości profil

Cynamon

Napisz nowy temat Odpowiedz do tematu Forum Laboratorium Urody Strona Główna » Dieta i suplementy
Zobacz poprzedni temat / Zobacz następny temat
Autor Wiadomość
ayahuasca
Administrator

Dołączył: 22 Paź 2006
Posty: 685


Wysłany: Nie Cze 10, 2007 22:23
Temat postu: Cynamon
Odpowiedz z cytatem


Cytat:

Zaledwie pół łyżeczki cynamonu dziennie znacznie zmniejsza ilość cukru we krwi u cukrzyków - informuje serwis "New Scientist". (...)
Zawarte w pokarmie cukry i skrobia po zjedzeniu zamieniają się w glukozę, roznoszoną przez krew. Za pobieranie glukozy przez komórki i jej wykorzystanie lub magazynowanie po przekształceniu w tłuszcz odpowiada hormon insulina. Osoby z cukrzycą typu I nie produkują wystarczającej ilości insuliny. Chorzy na cukrzycę typu II produkują insulinę, ale tracą wrażliwość na jej działanie.
Wrażliwość na insulinę mogą tracić nawet zdrowi z pozoru ludzie, zwłaszcza z nadwagą, którzy skończyli 25 lat i prowadzą siedzący tryb życia. Zbyt dużo glukozy we krwi może uszkodzić wzrok, nerki i inne organy oraz układ nerwowy.
Z badań wynika, że aktywny związek zawarty w cynamonie to rozpuszczalny w wodzie związek polifenolu (MHCP). W eksperymentach laboratoryjnych MHCP naśladuje działanie insuliny, uaktywnia jej receptory, a w komórkach działa synergistycznie z insuliną.
Aby sprawdzić działanie cynamonu na ludzi, współpracownik Andersona, Alam Khan, przeprowadził eksperyment. Ochotnikom z cukrzycą typu II dawał codziennie po posiłkach jeden, trzy lub sześć gramów cynamonu w proszku.
Zaobserwował, że z ciągu kilku tygodni stężenie cukru we krwi badanych osób było średnio o 20 procent niższe niż w grupie kontrolnej. U niektórych poziom cukru wrócił nawet do normy. Jednak gdy cukrzycy przestawali jeść cynamon, stężenie cukru w ich krwi znów się podnosiło.
Okazało się także, że jedzenie cynamonu zmniejszało we krwi ochotników ilość tłuszczów i złego cholesterolu, który częściowo kontroluje insulina. W eksperymentach laboratoryjnych okazało się z kolei, że cynamon neutralizował wolne rodniki - szkodliwe związki chemiczne.(...)
Wystarczy zanurzać laskę cynamonu w herbacie, by skorzystać z dobroczynnej właściwości związku zawartego w cynamonie - uważają prowadzący badania.


http://www.cukrzyca.akcjasos.pl/?a=text&id=234

Pora włączyć cynamon do śniadania wobec powyższych informacji Wink

Ogląda profil użytkownika Wyślij prywatną wiadomość Odwiedź stronę autora
crumb


Dołączył: 22 Sty 2006
Posty: 1388


Wysłany: Pon Cze 11, 2007 8:47
Temat postu:
Odpowiedz z cytatem



ayahuasca napisał:
Wystarczy zanurzać laskę cynamonu w herbacie, by skorzystać z dobroczynnej właściwości związku zawartego w cynamonie - uważają prowadzący badania.


Względnie dosypać do kawy. Smile (np. w coffeeheaven można do woli sobie przyprawić)
Cynamon w zasadzie dodaję do wszystkich ciapek, w których są jakieś owoce (np. ryż brązowy z rozgniecionym bananem i odrobiną cynamonu - szczególnie jak ryż jest gorący to super paruje ten cynamon Very Happy )

Ogląda profil użytkownika Wyślij prywatną wiadomość
marzena


Dołączył: 19 Sty 2006
Posty: 1070
Skąd: Floryda

Wysłany: Pon Cze 11, 2007 13:20
Temat postu:
Odpowiedz z cytatem


Z tym cukrem to zdecydowanie prawda. Moj byly narzeczony 2 lata temu
mial wykryty podwyzszony poziom cukru i ze wzgledu ma historie rodzinna i nadwage mial zalecone schudniecie,codzienna kontrole poziomu cukru i przepisane tabletki (nie bylo jeszcze tak zle, zeby warunkowac insuline). Zaczal uwazac co je, wiec waga spadla co samo w sobie bardzo pomaga, ale sa i chudzi cukrzycy. Sypie cynamonu do platkow na sniadanie i nigdy nie musial brac tabletek. Cukier jest w normie!
Lekarze o tym nie powiedza - lepiej przeciez faszerowac faceta lekarstwami, samemu zarobic, dac zarobic koncernom farmaceutycznym.... Twisted Evil

Ogląda profil użytkownika Wyślij prywatną wiadomość
ayahuasca
Administrator

Dołączył: 22 Paź 2006
Posty: 685


Wysłany: Pon Cze 11, 2007 14:17
Temat postu:
Odpowiedz z cytatem


Myślę, że szczególnie ma sens łączenie cynamonu z produktami o wysokim IG, jeśli takowe się spożywa, może spowoduje to łagodniejszy i mniejszy wzrost poziomu glukozy we krwi (i dalej - łagodniejszy spadek)? Takie działanie jakie teoretycznie ma chrom. Piszę teoretycznie, bo nie testowałem Wink

Ogląda profil użytkownika Wyślij prywatną wiadomość Odwiedź stronę autora
lenna


Dołączył: 19 Sty 2006
Posty: 3842


Wysłany: Sob Lip 07, 2007 8:27
Temat postu:
Odpowiedz z cytatem


Ja tez lubie cynamon bardzo, bardzo, ale wychodzi na to, ze trzeba albo z nim nie przesadzac albo upolowac odpowiedni:

Produkty z cynamonem zawierają szkodliwy składnik
Cytat:
Wiele produktów dostępnych na polskim rynku przekracza dozwolone w Unii Europejskiej dawki kumaryny - substancji, która może uszkadzać wątrobę - dowodzą badania zlecone przez "Świat konsumenta". Na baczności powinni się mieć nie tylko ludzi używający samemu cynamonu, ale i herbat, deserów czy płatków śniadaniowych zawierających tę przyprawę.

Kumaryna znajduje się w największych ilościach w cynamonie cassia. Ten gatunek pochodzi z Chin, jest tańszy i uznawany za gorszy, ale - jest popularniejszy w Polsce od cynamonu cejlońskiego, w którym znajduje się znacznie mniej kumaryny.

Ile możemy zjeść cynamonu bez konsekwencji? Dziecko w wieku przedszkolnym może zjeść maksymalnie 0,1 g cynamonu cassia dziennie, osoba dorosła może bezpiecznie spożyć 0,5 g. To niewiele – tyle zmieści się na czubku ostrza noża. Płaska łyżeczka cynamonu to już 3 g. Eksperci radzą, by ze względu na zawartość kumaryny cynamon jeść nie częściej niż jedną porcję raz w tygodniu.

Więcej w portalu tvn24.pl

http://www.biolog.pl/article4427.html

Ogląda profil użytkownika Wyślij prywatną wiadomość
Alex


Dołączył: 20 Sty 2006
Posty: 613


Wysłany: Sob Lip 07, 2007 9:16
Temat postu:
Odpowiedz z cytatem


Cytat:



„Świat Konsumenta” zlecił akredytowanemu laboratorium zmierzenie zawartości kumaryny w produktach z polskiego rynku: w czterech markach cynamonu oraz w siedmiu produktach z jego zawartością, takich jak herbaty, płatki śniadaniowe, deser dla dzieci i guma do żucia.

Co to jest kumaryna?
Kumaryna to naturalna substancja zapachowa. Występuje w niektórych roślinach, głównie trawach, a także w cynamonie – w największych ilościach w cynamonie gatunku cassia (Cinnamomum cassia). Jest on tańszy i uznawany za gorszy od cynamonu cejlońskiego (Cinnamomum zeylanicum), w którym znajduje się znacznie mniej kumaryny. To kumaryna odpowiada za przyjemny zapach świeżego siana. Jednak spożywana w zbyt dużych ilościach może uszkadzać wątrobę. Zgodnie z unijnym prawem, obowiązującym również w Polsce, w produktach spożywczych maksymalna dopuszczalna zawartość kumaryny wynosi 2 mg/kg produktu. Jedynie w przypadku cynamonu jako przyprawy nie ma regulacji prawnych odnośnie limitu kumaryny. Mimo to wykryte ilości kumaryny w badanym cynamonie są alarmujące. Naukowcy wyliczyli bowiem maksymalną bezpieczną dawkę kumaryny, jaką możemy dziennie spożyć, czyli TDI (tolerable daily intake). Jest to 0,1 mg na kilogram masy ciała. Czyli osoba ważąca 60 kg może bezpiecznie zjeść 6 mg kumaryny w ciągu dnia. Z badań „Świata Konsumenta” wynika, że dawkę tę łatwo przekroczyć, tym bardziej, że kumaryna trafia do organizmu z różnych źródeł, w tym i z kosmetyków.

Co wykazały badania?
Badania wykonane na zlecenie „Świata Konsumenta” wykazały, że w każdej testowanej próbce znajdowała się kumaryna. W przypadku herbat badaniu poddano produkt suchy przed zaparzeniem.

Oto zawartości kumaryny wykryte przez laboratorium (w mg/kg):
• Cynamon mielony Appetita: 3710
• Cynamon mielony Kamis: 2510
• Cynamon mielony Kotanyi: 2370
• Cynamon mielony Prymat: 2280
• Mus jabłkowy BoboVita Szarlotka z cynamonem: 0,6 (w tym przypadku zawartość kumaryny znajdowała się poniżej dozwolonego limitu)
• Lipton Morocco mięta z przyprawami: 752
• Tetley herbata z jabłkiem i cynamonem: 122
• Herbapol herbata cynamonowa: 121
• Płatki śniadaniowe Cini Minis: 15,8
• Pierniki Anna’s: 12,9
• Guma do żucia Big Red Cinnamon: 5,1 (mieści się w normie, ponieważ górna dopuszczalna granica zawartości kumaryny w gumach jest wyższa niż w pozostałych produktach i wynosi 50 mg/kg)


http://news.webwweb.pl/2,11694,0,Grozna,kumaryna,w,cynamonie.html

Ja cynamonu używam głównie do barwienia pudru skrobiowego. Mam nadzieję, że zewnętrznie mogę sobie bezpiecznie stosować Confused

Ogląda profil użytkownika Wyślij prywatną wiadomość
crumb


Dołączył: 22 Sty 2006
Posty: 1388


Wysłany: Nie Lip 08, 2007 13:56
Temat postu:
Odpowiedz z cytatem


To już nawet ulubione przyprawy muszę ograniczać Crying or Very sad

Ogląda profil użytkownika Wyślij prywatną wiadomość
geronimo


Dołączył: 28 Wrz 2007
Posty: 27


Wysłany: Sro Paź 03, 2007 20:16
Temat postu:
Odpowiedz z cytatem


No tak, więc jeszcze wypadałoby zrezygnować z owoców cytrusowych, truskawek, wiśni i polskiej żubrówki bo wszystkie zawierają kumarynę. Rolling Eyes

Cytat:
Czyli osoba ważąca 60 kg może bezpiecznie zjeść 6 mg kumaryny w ciągu dnia.


Cynamon mielony Kotanyi (ten spożywam): 2370 mg /kg

2370:1000g = 2,36mg kumaryny w 1 g cynnamonu


Z początku wyglądało to nie za ciekawie. Nie taki diabeł straszny jednak. Razz By przekroczyć dzienną dawkę kumaryny dla 60kg osoby należało by zjeść ponad 2,5g cynamonu w ciągu dnia Smile


Za dużo ciekawych korzystnych badań by zrezygnować. Poza tym cynamon u mnie zdecydowanie wpływa pozytywnie na cerę.

Ja nadal zamierzam jeść 2-3x w tygodniu 1g cynamonu. Twisted Evil Z drugiej strony gdybym miał dostęp, to zdecydowałbym się na cynamon cejloński, który posiada ok. 95-250 mg kurmaryny na kg, czyli jedynie 0,095mg-0,25mg w 1g

Ogląda profil użytkownika Wyślij prywatną wiadomość
lenna


Dołączył: 19 Sty 2006
Posty: 3842


Wysłany: Sro Paź 03, 2007 21:32
Temat postu:
Odpowiedz z cytatem


Fajnie, a ten zdecydowanie pozytywny wplyw cynamonu na cere jak sie konkretnie objawia? tak pytam z ciekawosci, bo cynamon lubie i czasem wcinam bez wzgledu na kumaryne, insuline i inne takie Smile Szukalam jakis czas temu odmiany cejlonskiej, ale bez skutku, przynajmniej w formie mielonej - niektore cale cynamonowe laski w sklepach z przyprawami wygladaja na cejlonskie (z tego co czytalam tworza podwojne rurki o cienkiej korze w przeciwienstwie do pojedynczych kasji), ale nie dosc ze nie mam pewnosci, to odstrasza mnie cena i koniecznosc zmielenia.

Ogląda profil użytkownika Wyślij prywatną wiadomość
geronimo


Dołączył: 28 Wrz 2007
Posty: 27


Wysłany: Czw Paź 04, 2007 8:56
Temat postu:
Odpowiedz z cytatem


Objawia się redukcją ilości wyskakujących dziabągów na twarzy, a jeśli już wyskoczą to zmniejszeniem stanu zapalnego wokół dzibąga.Smile

Testowałem już kilka przypraw w większych ilościach i takie działanie mają na mnie cynamon, oregano i kurkuma. Wszystkie działają zew. na Propionibacterium acnes, z tym że nie jestem pewien dlaczego działają stosowane od wew.

Myśle tak sobie, że oddziałowywują na zdrowie wątroby (działanie przeciwutleniające), trzustkę, profil tłuszczowy, insulino-odporność i w ten sposób jakoś regulują nieznacznie stan hormonalny.

Staram się by codziennie w diecie była chociaż jedna z tych przypraw

Ogląda profil użytkownika Wyślij prywatną wiadomość
lenna


Dołączył: 19 Sty 2006
Posty: 3842


Wysłany: Czw Paź 04, 2007 13:44
Temat postu:
Odpowiedz z cytatem


zdaje mi sie ze jeszcze inny mozliwy mechanizm ich dzialania (przynajmniej oregano i kurkumy) to hamowanie enzymow zapalnych, przynajmniej tak by wynikalo z tego watku:
http://laboratoriumurody.pl/forum/5-lox-czyli-d...a-malo,t1322.html
podobno jeszcze kurkumina troche jedzie po receptorach androgennych - wiec sumujac z tym co napisales, nic dziwnego ze dziala:)

Musze w takim razie jeszcze poszukac tego lepszego cynamonu, skoro dziabągow po nim mniej, a kumaryna jest w tylu owocach...

Ogląda profil użytkownika Wyślij prywatną wiadomość
geronimo


Dołączył: 28 Wrz 2007
Posty: 27


Wysłany: Czw Paź 04, 2007 16:56
Temat postu:
Odpowiedz z cytatem


Masz rację. Ogólnie funkcje, które wymieniłem mają początek w oddziałowywaniu przeciwzapalnym.

Właściwości przeciwzapalne są często charakterystyczne dla mocnych przeciwutleniaczy.

Co do linku, to dobra informacja. Skoro w pożywieniu są inhibitory 5-lipoksygenazy, które wpływają hamująco na produkcje sebum należało by kilka takich włączyć do diety... Przynajmniej kilka dodatkowych do tych, które już spożywam.

Jeśli znajdziesz gdzieś cynamon cejloński to daj znać na forum, please. Smile

Ogląda profil użytkownika Wyślij prywatną wiadomość
kukuryna


Dołączył: 25 Cze 2007
Posty: 120


Wysłany: Czw Lis 01, 2007 20:18
Temat postu:
Odpowiedz z cytatem


http://www.przyprawa.com.pl/produkt.php?id=139&szukaj=1 Jak dla mnie wygląda jak cejloński, ale mogę się mylić. Co wy na to?

Ogląda profil użytkownika Wyślij prywatną wiadomość
ayahuasca
Administrator

Dołączył: 22 Paź 2006
Posty: 685


Wysłany: Czw Lis 01, 2007 20:49
Temat postu:
Odpowiedz z cytatem


po kliknięciu w szczegóły pokazuje, że tak Wink

Ogląda profil użytkownika Wyślij prywatną wiadomość Odwiedź stronę autora
Whirlpur
Gość





Wysłany: Wto Mar 18, 2008 19:06
Temat postu:
Odpowiedz z cytatem


Osoby, które w swoich potrawach nie tolerują smaku i zapachu cynamonu, mogą skorzystać z oferty firmy Colfarm, proponującej Cynamon w serii Zioła w kapsułkach (cena około 7-10zł za 50 kapsułek po 500mg, czyli 8 i 1/3 dnia sugerowanej kuracji):
http://www.colfarm.pl/ziola_w_kapsulkach.html

Oczywiście podobny produkt równie dobrze można wykonać samodzielnie przy użyciu pustych kapsułek:
http://laboratoriumurody.pl/forum/puste-kapsulk...oplatki,t490.html

Preferujący kompleksowe kompozycje i/lub skoncentrowane składniki powinni sięgnąć po opisywany w temacie kwasu liponowego preparat Dialevel firmy Walmark (cena około 21-25zł za 30 tabletek, czyli 1 miesiąc sugerowanej kuracji)
http://www.kzw.pl/produkty.asp?nl_product_id=162

Skład:
Kwas alfa liponowy - 200 mg
Cynamonowiec wonny - 55,6 mg (Cinnamomum cassia – wyciąg 18:1, ekw. 1000 mg)
Chrom (z drożdży) - 60 µg


malinowa


Dołączył: 24 Lut 2009
Posty: 2030


Wysłany: Pią Lip 10, 2009 9:24
Temat postu:
Odpowiedz z cytatem


Badania wykonane na zlecenie „Świata Konsumenta” wykazały, że w każdej testowanej próbce znajdowała się kumaryna. W przypadku herbat badaniu poddano produkt suchy przed zaparzeniem.
Oto zawartości kumaryny wykryte przez laboratorium (w mg/kg):

•Cynamon mielony Appetita: 3710
•Cynamon mielony Kamis: 2510
•Cynamon mielony Kotanyi: 2370
•Cynamon mielony Prymat: 2280
•Mus jabłkowy BoboVita Szarlotka z cynamonem: 0,6 (w tym przypadku zawartość kumaryny znajdowała się poniżej dozwolonego limitu)
•Lipton Morocco mięta z przyprawami: 752
•Tetley herbata z jabłkiem i cynamonem: 122
•Herbapol herbata cynamonowa: 121
•Płatki śniadaniowe Cini Minis: 15,8
•Pierniki Anna’s: 12,9
•Guma do żucia Big Red Cinnamon: 5,1 (mieści się w normie, ponieważ górna dopuszczalna granica zawartości kumaryny w gumach jest wyższa niż w pozostałych produktach i wynosi 50 mg/kg)

Ogląda profil użytkownika Wyślij prywatną wiadomość
Pseudonim


Dołączył: 24 Paź 2009
Posty: 313


Wysłany: Czw Gru 10, 2009 18:37
Temat postu:
Odpowiedz z cytatem


Tutaj trochę o cynamonie :

Cytat:
Celem niniejszej pracy było zbadanie wpływu antybiotyków pochodzenia roślinnego w tym transcynamonoaldehydu(cynamonowiec zawiera go ok 90%-wg wikipedii, olejek cynamonowy zawiera do 75%-wg Dr Różańskiego)[(TC]), eugenolu, karwakrolu i tymolu na główne patogeny bakteryjnego zapalenia sutka z mlekiem.Było badane minimalne stężenie hamujące (MIC) i minimalne stężenie bakteriobójcze (MBC) wyżej wymienionych związków chemicznych na Streptococcus agalactiae, Streptococcus dysgalactiae, uberis Streptococcus, Staphylococcus aureus oraz Escherichia coli,oraz utrzymanie się zdolnosci nieszczenia bakterii prze 2 tyg. w mleku matki ,wszystkie subst. wykazywały działanie bakteriobójcze .[TC] był najbardziej skuteczny w zabijaniu bakterii. MIC i MBC [TC] na Staph. aureus, E. coli i Strep. uberis wynosiły 0,1 i 0,45%, odpowiednio, mając na uwadze, że MIC i MBC Strep. agalactiae i Strep. dysgalactiae wynosiło 0,05 i 0,4%. Przeciwbakteryjne działanie TC trwało przez cały czas trwania eksperymentu (14 d.) bez utraty aktywności. Badanie na krowach ,nie ludziach
Ale występuje tam gronkowiec złocisty i na niego właśnie cynamon b.dobrze działał , wiec jest szansa na zlikwidowanie tzw.gul gronkowcowych

http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/19307623?ito...amp;ordinalpos=15


Brzmi to fajnie , na kafeterii czytałem o maseczce cynamonowej , niby 1 łyżki cynamonu i 2 śmietany - lecz to za duzo , spróbuję to napiszę Razz
http://f.kafeteria.pl/temat.php?id_p=3132746
poszukam jeszcze na pubmedzie


Lady_Marmalade napisał:
2,5 łyżki śmietany + pół łyżeczki do herbaty cynamonu. Wymieszać i nałożyć na 5-10 min

Tutaj lepszy znaleziony na wizażu

Cytat:
Dotychczasowe badania działania hipoglikemicznego surowca wskazują na znaczący spadek poziomu glukozy we krwi chorych z cukrzycą typu 2 przy regularnym i długotrwałym (powyżej 20 dni) podawaniu cynamonu w różnych dawkach dobowych (27, 29). Zaobserwowano przy tym przedłużony efekt działania hipoglikemicznego, co stwarza możliwość stosowania przerw podczas podawania leku (27, 30, 31).
Pomimo dość licznych badań nie udało się ostatecznie określić mechanizmu zaobserwowanego działania hipoglikemicznego cynamonu. Za najbardziej prawdopodobny uważa się wpływ na wrażliwość receptorów dla insuliny komórek obwodowych, dzięki czemu wzrasta zużycie glukozy (26, 27, 29).
Cynamonowi przypisuje się również prawdopodobny wpływ na zwiększanie syntezy glikogenu (26, 27, 30), a także na hamowanie enzymów jelitowych, odpowiedzialnych za przemiany węglowodanów oraz wzrost wydzielania insuliny z komórek β wysp trzustki (23).

http://www.czytelniamedyczna.pl/postepy_fitoterapii-125

Na Bu znalazłem fajny opis dodawania cynamonu do skrobi , tak żeby skóra nie była taka blada , wg Dr Różańskiego związki polifenolowe zawarte w cynamonie moga działać jak naturalne filrty UV i nie trzeba dodawać że bardzo dobrze odkażają skórę
Wyszło ze najlepszym cynamonem jest cynamon firmy Kamis, ale wg mnie Prymat też sobie bardzo dobrze radzi.
Wg Basi nie będzie działać to źle na ochronę UV
Cytat:
Ładnie pachnie - potwierdzam , kolorek ymmm nie za ładny , zalezy ile się go doda do mąki
Gdy robi się coś na działce czy jest się w domu/ nie spotyka sie na swojej drodze duzoo ludzi to jest super !

Dziewczyny pisały też że czasami zostają jakieś czarne farfocle ale mozna zawsze przesiac cynamon przez gazę złożoną parę razy na pół
http://www.biochemiaurody.fora.pl/domowe-labora...do-skrobi,13.html


Ostatnio zmieniony przez Pseudonim dnia Nie Sie 29, 2010 9:14, w całości zmieniany 3 razy

Ogląda profil użytkownika Wyślij prywatną wiadomość
aniam69


Dołączył: 08 Sie 2006
Posty: 519


Wysłany: Wto Gru 29, 2009 22:12
Temat postu:
Odpowiedz z cytatem


Mój kolega, zaawansowany cukrzyk od 2 tygodni wcina cynamon (najpierw z Prymatu, później wymianiane w wątku z imienia kapsułki - zgodnie z instrukcją) i dziś mi zameldował, że na stałe mu spadł cukier, o 30 jednostek. Nic nie zmieniał ani w trybie życia, ani w diecie, a cukier niższy.

Szukam cejlońskiego - ktoś wpadł na jakiś trop?

Ogląda profil użytkownika Wyślij prywatną wiadomość
malinowa


Dołączył: 24 Lut 2009
Posty: 2030


Wysłany: Sro Gru 30, 2009 10:27
Temat postu:
Odpowiedz z cytatem


http://www.delikatesy-orientalne.pl/index.php?p...t&prod_id=233
http://sklep.spirulina.pl/gluco-aktiv-gdy-pozio...aczenie-p-61.html
cynamon cejloński jest delikatniejszy w smaku i zapachu od chińskiego
jest jakby bardziej słodki

Cytat:
Dlaczego warto wprowadzić cynamon do swojej kuchni?

1. Cynamon jest doskonałym źródłem manganu, błonnika, żelaza i wapnia.

2. Badania wykazały, że zaledwie 1/2 łyżeczki cynamonu dziennie mogą obniżać poziom złego cholesterolu LDL.

3. Niektóre badania sugerują, że cynamon może mieć wpływ na regulację poziomu cukru we krwi, co ma szczególne znaczenie dla osób chorych na cukrzyce. Jedno z pierwszych badań na ten temat zostało opublikowane w 2003 r. w dzienniku medycznym zwanym Diabetes Care. Sześćdziesiąt osób z cukrzycą typu 2 otrzymywało 1, 3 lub 6 gramów cynamonu na dobę w formie tabletek, co odpowiada około jednej czwartej łyżeczki do 1 łyżeczka cynamonu.

4. Cynamon wykazuje niesamowite zdolności wspomagające leczenie infekcji drożdży.

5.W badaniu opublikowanym przez naukowców z US Department of Agriculture w stanie Maryland, dowiedziono, że cynamon może zmniejszyć rozprzestrzenianie się komórek nowotworowych.

6. Dowiedziono, iż pół łyżeczki cynamonu w połączeniu z jedną łyżką miodu codziennie rano przed śniadaniem przynosi ulgę w bólach stawów już po jednym tygodniu kuracji.

7. Badania wykazały, że aromat cynamonu poprawia funkcje poznawcze i pamięć.

8. Naukowcy z Kansas State University stwierdzili, że cynamon zwalcza bakterie E.coli. Wstępne badania laboratoryjne oraz badania na zwierzętach wykazały, że cynamon może mieć właściwości antybakteryjne i przeciwgrzybicze. Dodawany do żywności, hamuje rozwój bakterii i psucie się żywności, co czyni go naturalnym konserwantem.

9. Olejek i kora cynamonu to prawdziwi siłacze w walce ze zmianami trądzikowymi. Likwidują ropne wypryski, rozjaśniają cerę, zapobiegają plamom trądzikowym, łagodzą przebarwienia.

10. Nadaje niepowtarzalny smak potrawom.

•Osoby zażywające leki na cukrzycę lub leki, które wpływają na poziom glukozy we krwi czy insuliny, nie powinny stosować w dawkach terapeutycznych cynamonu, chyba że są one pod kontrolą lekarza.
http://vitalia.pl/index.php/mid/3/fid/2/diety/d..._id/469/offsetk/0


Ogląda profil użytkownika Wyślij prywatną wiadomość
crumb


Dołączył: 22 Sty 2006
Posty: 1388


Wysłany: Sob Sty 23, 2010 20:17
Temat postu:
Odpowiedz z cytatem


Chyba cejloński
http://www.royal-brand.pl/podstrony/przyprawy%20oferta.html

Ogląda profil użytkownika Wyślij prywatną wiadomość
Pseudonim


Dołączył: 24 Paź 2009
Posty: 313


Wysłany: Czw Lut 18, 2010 11:51
Temat postu:
Odpowiedz z cytatem


http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/19937569?ito...&ordinalpos=1


Hamuje wydzielanie do krwi białka wiążacego retinol
Cynamonowy ekstrakt 50 mg / kg na dobę) przez 8 tygodni - zmniejszone stężenie glukozy we krwi, insuliny w osoczu krwi, trójglicerydów, cholesterolu całkowitego
http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/19930003?ito...&ordinalpos=2
Zmniejszenie cukru u diabetyków o ok 18-29 %
U normalnych ludzi o ok 9 %
+ inne badania wskazują że zmniejsza ilośc markerów oksydacji tłuszczów we krwi , ma działanie antyoksydacyjne , zapobiega uszkodzeniom nerwów przy cukrzycy typu 2 przez wolne rodniki i wiele innych wystarczy wpisać cinnamon and blood sugar
http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/18500972?ito...amp;ordinalpos=15
A takze lekkie zmniejszenie ciśnienia krwi
http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/19571155?ito...&ordinalpos=7
Spadek cholesterolu całkowitego (12-26%) i frakcji LDL-cholesterolu (7-27%) u osób z cukrzycą typu 2 po 40 dniowym spożyciu 1-6 g cynamonu
Ale u pacjentów z cukrzycą typu 1 nie ma wpływu na stężenie glukozy
http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/18237052?ito...amp;ordinalpos=17
http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/18234131?ito...amp;ordinalpos=18

Ogląda profil użytkownika Wyślij prywatną wiadomość
Muriel


Dołączył: 25 Kwi 2008
Posty: 477
Skąd: Głogów

Wysłany: Nie Sie 07, 2011 22:53
Temat postu:
Odpowiedz z cytatem


Ekstrakt z kory cynamonowca eliminuje toksyczne włókna, które niszczą neurony, co daje obietnicę stworzenia leku na chorobę Alzheimera

http://www.express.co.uk/posts/view/255607/Cake-cure-for-dementia

_________________
Dopiero co przyzwyczaiłam się do dzisiejszego dnia, a już jest jutro...
Ogląda profil użytkownika Wyślij prywatną wiadomość
viera


Dołączył: 26 Sie 2011
Posty: 8


Wysłany: Nie Sie 28, 2011 2:28
Temat postu:
Odpowiedz z cytatem



Pseudonim napisał:
Tutaj trochę o cynamonie :


Tutaj lepszy znaleziony na wizażu

Cytat:
Dotychczasowe badania działania hipoglikemicznego surowca wskazują na znaczący spadek poziomu glukozy we krwi chorych z cukrzycą typu 2 przy regularnym i długotrwałym (powyżej 20 dni) podawaniu cynamonu w różnych dawkach dobowych (27, 29). Zaobserwowano przy tym przedłużony efekt działania hipoglikemicznego, co stwarza możliwość stosowania przerw podczas podawania leku (27, 30, 31).
Pomimo dość licznych badań nie udało się ostatecznie określić mechanizmu zaobserwowanego działania hipoglikemicznego cynamonu. Za najbardziej prawdopodobny uważa się wpływ na wrażliwość receptorów dla insuliny komórek obwodowych, dzięki czemu wzrasta zużycie glukozy (26, 27, 29).
Cynamonowi przypisuje się również prawdopodobny wpływ na zwiększanie syntezy glikogenu (26, 27, 30), a także na hamowanie enzymów jelitowych, odpowiedzialnych za przemiany węglowodanów oraz wzrost wydzielania insuliny z komórek β wysp trzustki (23).

http://www.czytelniamedyczna.pl/postepy_fitoterapii-125



Mając w domu cukrzyka , stosujemy jako suplementację dodatkową/ pomocniczą tabletki z cynamonu - fakt cukier jest bardziej ustabilizowany
stosujemy tabletki firmy Solgar

Solgar Cynamon
http://www.solgar.pl/products/95.html

i nowszy produkt

Cynamon kwas alfa-liponowy
http://www.solgar.pl/products/86.html

.a tu cynamon cejlonski
http://www.natura24.pl/go/_info/?user_id=1542&lang=pl

.

Ogląda profil użytkownika Wyślij prywatną wiadomość
ineslik


Dołączył: 14 Maj 2011
Posty: 154


Wysłany: Pią Gru 02, 2011 21:14
Temat postu:
Odpowiedz z cytatem


Bardzo się cieszę , kiedy udaje mi się kupić cynamon chiński.
Kumaryna to jedna z moich ulubionych substancji - w Polsce niedostępna w formie krystalicznej. Jest mi niezbędna do wykonania peelingu rozgrzewającego (kumaryna ma właściwości rozgrzewające).
W celu pozyskania tego składnika robię wyciągi alkoholowe z surowców takich jak cynamon, nostrzyk, estragon, lawenda.
Olejek eteryczny z cynamonu ma również właściwości rozgrzewające.

Kumarynowe wyciągi alkoholowe dodaję też do preparatów do włosów.

Ogląda profil użytkownika Wyślij prywatną wiadomość
zambezzi


Dołączył: 20 Mar 2006
Posty: 1152


Wysłany: Pią Gru 02, 2011 23:19
Temat postu:
Odpowiedz z cytatem


Ineslik zapraszamy do watku wlosowego, napisz prosze cos wiecej o tych kumarynowych wcierkach do wlosow. Nie badz egosita/ka Very Happy

W kwestii olejku cynamonowego moge sie wypowiedziec, ze niejednokrotnie poparzylam sobie nim skore. Doskonale sie sprawdza w walce z cellulitem i na zastoje wody, nalezy jednak stosowac z olejowym podlozem. Raz zadzialal mi nawet lepiej niz kilka dni wczesniej nalozony kwas Rolling Eyes

Ogląda profil użytkownika Wyślij prywatną wiadomość
ineslik


Dołączył: 14 Maj 2011
Posty: 154


Wysłany: Sob Gru 03, 2011 9:22
Temat postu:
Odpowiedz z cytatem


Zdecydowanie należy zachować ostrożność, nawet przy aromatyzowaniu powietrza. Olejek cynamonowy jest tak aktywny, że osoby z podrażnioną gałką oczną nie powinny go stosować.

Jako składnik antycellulitowy jest świetny.

dziękuję za zaproszenie
Inez

Ogląda profil użytkownika Wyślij prywatną wiadomość
Strona 1 z 1
Wyświetl posty z ostatnich:  
Napisz nowy temat Odpowiedz do tematu Forum Laboratorium Urody Strona Główna » Dieta i suplementy
Skocz do:  

Nie możesz pisać nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz głosować w ankietach
Kontakt  Prywatność
© Laboratorium Urody
Powered by phpBB