nazwa:   
hasło:     
Zaloguj mnie automatycznie przy każdej wizycie
rejestracja szukaj wiadomości profil

Fitosfingozyna (phytosphingosine)

Napisz nowy temat Odpowiedz do tematu Forum Laboratorium Urody Strona Główna » Składniki kosmetyczne
Zobacz poprzedni temat / Zobacz następny temat
Autor Wiadomość
lenna


Dołączył: 19 Sty 2006
Posty: 3350


Wysłany: Nie Lip 08, 2007 13:43
Temat postu: Fitosfingozyna (phytosphingosine)
Odpowiedz z cytatem


Fitosfingozyna pochodna sfingozyny pochodzenia roslinnego, ceramid.

Wklejam dla uzupelnienia z innego watku:
Cytat:
Fitosfingozyna ma calkiem szerokie zastosowanie: wzmacnia bariere skorna, chroni przed uv, ogranicza wypryszczanie z racji p.bakteryjnego dzialania, lagodzi podraznienia, i to juz w niewielkich stezeniach.
Wrzuce moj zbior linkow dot. fitosfingozyny, moze ktos zajrzy.
http://www.centerchem.com/PDFs/Phytosphingosine.pdf
http://www.pubmedcentral.nih.gov/articlerender.fcgi?artid=1514555
http://biotech.doosan.com/html/functional/cosme...osphingosine.html
Ceramidy w kosmetykach
http://www.bez-recepty.pgf.com.pl/index.php?co=...&id_artyk=208
A tu juz mniej naukowo - patent na miksowanie fitosfingozyny z retinoidami - ma to niwelowac zaczerwienienie, naczynka&co po stosowaniu retinoidow:
patent: reduce redness and blood vessels by adding phytosphingosine to retinoid
http://rosacea.ii.net/news/2006/06/patent-reduc...ss-and-blood.html

Wiecej o produktach z fitosfingozyna tu:
http://laboratoriumurody.pl/forum/viewtopic.php?t=1090

Dorzuce tez nowy tekst zwiazany z tym skladnikiem i jego przeciwtradzikowych wlasciwosci, zgodnie z ktorym stosowanie fitosfingozyny w tradziku ma naprawde spory sens, gdyz wykazuje ona znakomite wlasciwosci przeciwzapalne i przeciwbakteryjne in vitro i in vivo, co czyni z niej wart uwagi dodatek przy kuracjach przeciwtradzikowych:
Anti-microbial and -inflammatory activity and efficacy of phytosphingosine: an in vitro and in vivo study addressing acne vulgaris
Cytat:
Lipids are important constituents of the human epidermis. Either free and organized into broad lipid bilayers in the intercorneocytes spaces, or covalently bound to the corneocyte envelope, they play a crucial role in permeability barrier function and are major contributors to cutaneous anti-microbial defense. Free sphingoid bases are a recent addition to this family of active lipids, which emerged from studies of breakdown products from ceramides. Phytosphingosine (PS) is a lipid occurring naturally in the stratum corneum, both in its free form and as a part of the major fraction of ceramides. The biotechnological production of PS patented by Degussa yields to PS with the correct configuration present in the skin. So, application of a PS containing formulation leads to its integration into the natural lipid structures of the skin. In acne, different pathogenetic factors contribute to the inflammation process, defect in keratinization, increased sebaceous gland activity and increased colonization of Propionibacterium acnes. The results of in vitro and in vivo studies confirm the previous reports on strong anti-microbial effectiveness of skin-identical PS produced by Degussa in vitro and in vivo. In addition, PS shows excellent clinical results in the context of skin care in acne, based on both anti-inflammatory and anti-microbial activity. These results demonstrate the potential of PS to enhance or complement existing acne therapies acting as an active cosmetic ingredient.

http://www.blackwell-synergy.com/doi/abs/10.111...2494.2007.00378.x
W jednym z linkow podanych na poczatku watku pisza, ze skuteczne stezenie to 0.05-0.2%, czyli malutko. Taka ilosc na pewno jest w lotionie cerave.


Ostatnio zmieniony przez lenna dnia Pon Sie 27, 2007 16:04, w całości zmieniany 1 raz

Ogląda profil użytkownika Wyślij prywatną wiadomość
lenna


Dołączył: 19 Sty 2006
Posty: 3350


Wysłany: Pon Lip 23, 2007 9:07
Temat postu:
Odpowiedz z cytatem


Ciag dalszy dobrych newsow, a nawet bardzo dobrych - tym razem odnosnie pochodnej fitosfingozyny i kwasu salicylowego.
Salicyloyl-phytosphingosine moze cofac efekty fotostarzenia analogicznie do retinoidow, na pewno wiec bylby niezlym do nich dodatkiem (szczeglnie majac na uwadze inne wlasciwosci fitosfingozyny jak wzmacnianie bariery skornej, dzialanie przeciwtradzikowe i niwelujace podraznienia):
Salicyloyl-phytosphingosine: a novel agent for the repair of photoaged skin
Cytat:
In recent years the importance of sphingolipids (cerebrosides, sphingomyelin, ceramides, sphingosine-1-phospate, etc.) in skin biology is receiving an increasing interest. Not only are ceramides essential for the barrier function of the skin, especially through their phytosphingosine, sphingosine and 6-hydroxysphingosine derivatives, they are now also known to be cell-signalling mediators which can improve epidermal differentiation. However, their effects on dermal anti-ageing markers and reduction of wrinkles have not been established. In this study, we were interested in the effects of a sphingolipid derivative, salicyloyl-phytosphingosine (SP), because of the known independent beneficial effects of salicylic acid and phytosphingosine on skin. Both of these agents are known to reduce the activities of the activator protein-1 transcription factor, in a manner similar to that observed with retinoic acid (RA) treatment. Through this mechanism, RA was shown to reduce the levels of matrix metalloproteases (MMPs) and the increase levels of extracellular matrix proteins. Therefore, we examined the effects of SP on procollagen-I synthesis in fibroblasts in vitro, its effects in vivo on the expression of dermal markers such as fibrillin-1, procollagen-I and MMP-1 immunochemically in biopsies taken from a short-term occluded patch test protocol and, its effects on periorbital wrinkle reduction over 4 weeks using Fast Optical In Vivo Topometry of Human Skin. In vitro we observed a significant increase in the production of procollagen-I by adult human fibroblasts (two fold increase, P < 0.01) which encouraged us to test the effects of SP in vivo. Initially, test products (SP at 0.05% and 0.2%, all-trans RA (0.025%) and vehicle were applied under occlusion for 8 days prior to biopsy and histological assessment in photoaged volunteers (n = 5). Increased deposition of fibrillin-1 and procollagen-I, together with reductions in the levels of MMP-1, were observed for the SP treatments (P < 0.05). Similar effects were observed for RA, except for the increases in procollagen-I. With these beneficial effects on the basement membrane and papillary dermal markers, we evaluated the effects of SP in an oil-in-water (O/W) cream for its effects in reducing the appearance of periorbital wrinkles in a 4-week, half-face clinical study compared to placebo cream (moderately photoaged female subjects aged 41–69 years; n = 30). Clear reductions in wrinkle depth and Rz (skin smoothness) together with Ra (skin roughness) parameters were observed (P < 0.05), indicating an anti-wrinkle benefit. In conclusion, this series of studies demonstrated for the first time that a ceramide derivative, such as that SP, was a novel agent for the repair of photoaged skin and highlight its effects at the cellular, tissue and organ levels.

http://www.blackwell-synergy.com/doi/abs/10.111...2494.2007.00394.x



A tu wiecej na temat na temat: salicyloylu fitosfingozyny (nazwa handl. phytosphingosine SLC)
http://207.97.253.104/PDFs/Phytosphingosine%20S...ture%20112006.pdf

Oba wynalazki (fitosfingozyna i jej pochodna) dostepne sa w mercku w stosunkowo niewielkich ilosciach 100g i na pewno warto by sie zakrecic kolo sprawy, bo wychodzi na to, ze to jeden z niewielu skladnikow dzialajacy naprawde skutecznie i to na wielu frontach.

Jak na razie znalazlam tylko jednego gotowca z salicyl.phyt.: - ATW fast bioaktywne serum olejowe pod oczy:
http://www.biochemiaurody.fora.pl/post669.html

Ogląda profil użytkownika Wyślij prywatną wiadomość
Hokus


Dołączył: 18 Sty 2006
Posty: 1197


Wysłany: Wto Sie 28, 2007 12:36
Temat postu:
Odpowiedz z cytatem


Fitosfingozyna jest łatwo absorbowana przez skórę, gdzie jest metabolizowana przez keratynocyty i podnosi poziom ceramidów w skórze.
Cytat:
The metabolism of phytosphingosine in human keratinocytes
Y Takagi, T Yaginuma, T Kitahara and Y Takema Biological Science Laboratories, Kao Corporation, Haga-Gun, Tochigi, Japan
Natural ceramides have various sphingoid bases. Mammals take in these ceramides, not only those with a sphingosine base but also those with a phytosphingosine base, in their diet. However, most mammalian organs have ceramides only with a sphingosine base but not with a phytosphingosine base. As an exception, ceramides in the epidermis have three types of sphingoid base, sphingosine, phytosphingosine, and dihydrosphingosine. Although all these types of ceramides can be converted to sphingoid by epidermal ceramidase, the sphingoid in the stratum corneum is mainly composed of sphingosine and contains very little phytosphingosine. Although much is known about sphingolipid metabolism, little is known about the metabolism of phytosphingosine in mammals. In this study, we have examined the metabolism of sphingolipids to clarify whether human keratinocytes can metabolize phytosphingosine. Cultured human keratinocytes take up most of the applied phytosphingosine within 1 hour as well as they do sphingosine. Within 24 hours, most of that phytosphingosine disappears, and less than half of the sphingosine remains in the cells as the free form. Surprisingly, an increase in free sphingosine or sphinganin in keratinocytes was observed following the uptake of phytosphingosine. From these results, human keratinocytes appear to take up phytosphingosine actively and convert at least part of that into sphingosine. Analysis of sphingolipids in the keratinocytes revealed an increase in ceramide and glucoslyceramide with the sphingosine base following incubation with sphingosine. In contrast, incubation with phytosphingosine increases the ceramides and glucosylceramides with the phytosphingosine base more than with the sphingosine base. These conversions were observed with a peak around 1 hour after application. These data suggest that keratinocytes take up phytosphingosine actively and metabolize that to other sphingolipids relatively quickly.


Ogląda profil użytkownika Wyślij prywatną wiadomość
lenna


Dołączył: 19 Sty 2006
Posty: 3350


Wysłany: Pon Paź 29, 2007 14:57
Temat postu:
Odpowiedz z cytatem


Efekty stosowania fitosfingozyny na skore tradzikowa:



zrodlo:
http://www.in-cosmetics.com/ExhibitorLibrary/48...nts-broschure.pdf

Fitosfingozyna jest skladowa w kupowanym przez nas sk-influxie, chociaz jej zawartosc % jest nieznana - co mnie tylko niepokoi, to ew tlustosc przy wyzszych stezeniach sk-influxu (a co za tym idzie fitosfingozyny). Ta sama firma ma tez sama fitosfingozyne jakby co i jej salicylowa pochodna, o ktorej tez bylo wyzej - opakowania po 0.2kg

Ogląda profil użytkownika Wyślij prywatną wiadomość
Hokus


Dołączył: 18 Sty 2006
Posty: 1197


Wysłany: Pon Paź 29, 2007 15:28
Temat postu:
Odpowiedz z cytatem


Lenna, ta fitosfingozyna (podziękowania dla osoby, która wymyśliła tę nazwę za jej prostotę very happy ) ma rzeczywiście silne działanie antytrądzikowe, oczyszczające pory. Fitosfingozyna w porównaniu z nadtlenkiem benzoilu wypada dużo lepiej w zwalczaniu zaskórników ( 72 % skuteczności fitosfingozyny, a nadtlenek wykazał skuteczność o połowę mniejszą). Testowano ją na osobach o średniej wieku 20 lat przez 2 miesiące.

Cytat:
Novel hypoallergenic acne treatment based on skin lipids

By Katie Bird

7/6/2007 - The first ever acne treatment to use a synthetically produced lipid that replicates one found in human skin, significantly reduces acne whilst minimizing side effects, suggests a new study.

Phytosphingosine is a member of a family of active lipids found in the surface layers of the skin that play an important role in cutaneous anti-microbial defence, whilst in addition displaying important anti-inflammatory functions.

A recent study by scientists at the Ludwig Maximilians University in Munich published in the International Journal of Cosmetic Science, has suggested that synthetically created phytosphingosine can be topically applied and appears to boost the skins natural defence properties.

The ingredient is being commercialized by Germany-based Degussa, who also funded the current study, and a small number of treatments containing the ingredient have been introduced into the market with mass release expected in the near future.

Possible applications of the ingredient would include over-the-counter creams and lotions, thus tapping into the already sizeable acne treatment category within the skin care market.

The majority of current acne treatments combine long term courses of antibiotics with topical 'peel' applications that often cause severe irritation and discomfort of the skin.

Therefore the hypoallergenic nature of this new treatment along with the combination of anti-microbial and anti-inflammatory properties of Phytosphingosine is likely to make it an extremely attractive alternative to its current counterparts.

In addition, as the long term use of phytosphingosine has no side effects, it could be incorporated into preventative skin care ranges that aim to boost the skin's natural defence systems before specific microbial and inflammatory problems develop.

The recent study tested the efficacy of a combination treatment of phytosphingosine and benzoyl peroxide, a commonly used ingredient in acne treatments, against the application of benzoyl peroxide alone.

Over a period of 60 days 30 acne sufferers (15 male and 15 female) with an average age of 20 years and moderate inflamed acne, were randomly allocated to one of the two treatment groups.

The study claims that after 60 days the combination treatment reduced comedones (blackheads) and pustules by 72 per cent and 60 per cent respectively, whereas treatment with Benzoyl Peroxide alone led to reductions of 22 and 32 per cent.

A further study tested the efficacy of Phytosphingosine versus a placebo treatment using 10 volunteers over a similar two month period, concluding that Phytosphingosine was significantly better than the placebo treatment in controlling the development of new comedones, whilst notably reducing the number of pustules.

Furthermore the study suggests uses for Phytosphingosine may not be confined to acne treatments as its anti-inflammatory -microbial properties could be useful for multiple skin problems including atopic dermatitis.

Source: International Journal of Cosmetic Science
2007, volume 29, pages181 - 190
"Anti-microbial and -inflammatory activity and efficacy of phytosphingosine: an in vitro and in vivo study addressing acne vulgaris."
T. Pavicic, U. Wollenweber, M. Farwick and H.C. Korting


http://www.cosmeticsdesign.com/news/ng.asp?n=77...phingosine-lipids

Ogląda profil użytkownika Wyślij prywatną wiadomość
lenna


Dołączył: 19 Sty 2006
Posty: 3350


Wysłany: Pon Gru 17, 2007 22:32
Temat postu:
Odpowiedz z cytatem


Znalazlam jeszcze kolejny tekst na ten temat - dluzszy i bardziej szczegolowy i wyglada to naprawde dobrze (zmniejszona wyraznie ilosc zmian tradzikowych roznego rodzaju - i zaskorniki i zapalne wyskoki, tak solo jak i w kombinacji z innymi kuracjami). Do tego dzialanie mocno lagodzace i wzmacniajace skore. Zreszta bylo o tym wyzej, fitosfingozyna dziala skutecznie juz w b.malych stezeniach.

Tutaj wylozony mechanizm dzialania (hamowanie dzialania enzymow prozapalnych) + fotki:
Cytat:
Interleukin-1a, the well-known marker of inflammation, is a peptide expressed by many cells including epidermal keratinocytes. In acne lesions, the upregulation of IL-1 around uninvolved follicles could be an initiating factor and be responsible for the inflammatory events observed [1]. The increased expression and release of IL-1 might be a consequence of the overall inflammation present. Another possible explanation might be that a perturbation of the barrier function [4] because of an essential fatty acid (linoleic acid) deficiency would induce the release of pro-inflammatory cytokines, stimulating an inflammatory cascade [13]. An increase in IL-1 activity occurs prior to that of hyperproliferation coincidencing with the ‘keratinocyte activation cycle’ proposed by Freedberg et al. [14], in which keratinocytes can be activated via the release of IL-1.
These data support the argument that acne vulgaris should be classified as an inflammatory skin disease. Exclamation Effectively inhibiting, the activity of IL-1a PS reveals significant protective properties that are relevant for skin-oriented anti-inflammatory claims.
In another study, clinically stationary acne patients showed a higher increase in cytokine production compared with improved acne patients after irradiation with UVA and UVB [15]. The control of the inflammatory processes through PS was also shown by inhibiting the activity of PKC, which is a central enzyme eliciting a wide range of cellular responses related to many cell activities. Even at the concentration of 0.01%, PS was able to inhibit the activity of this enzyme by approximately 90%.


http://tinyurl.com/32x5bo

skoro zaden sklepik zainteresowany tematem nie jest (?) to sama wysepilam probke i mam nadzieje, ze wkrotce bede testowac Cool

Ogląda profil użytkownika Wyślij prywatną wiadomość
Saskia


Dołączył: 18 Sty 2006
Posty: 502


Wysłany: Czw Gru 20, 2007 5:08
Temat postu:
Odpowiedz z cytatem


Ze strony http://www.sklep.bio-med.eu/go/_info/?id=752&am...df5d25fa2d4f45961
Azelac Moisturizing Gel 3%
żel nawilżający z kwasem azelainowy (KA)

Wskazania:
* Leczenie skóry z tendencją do tradzika i tradzika różowatego.
* Przebarwienia.
Właściwości:
* Lekki i nawilżający żel
Skład chemiczny:
* 3% Azeloglicyny
* 1% Fitosfingozyny
* 1 % Ekstraktu z Ostropestu
* pH 5.0

Sposób użycia: Nałożyć na twarz i szyję delikatnie masując opuszkami palców do całkowitego wchłonięcia. Zawiera zielone drobinki optycznie rozświetlające skórę. Może być stosowany jako baza pod makijaż. Stosować raz lub dwa razy dziennie.

Uwagi: Zawiera Azeloglicynę, unikać kontaktu ze śluzówkami i oczami, w razie podrażnienia zaprzestać stosowania. Tylko do użytku zewnętrznego.

Główne składniki:

* Azeloglicyna łączy właściwości kwasu azelainowego i nawilżające działanie glicyny. Ma działanie uspokajające, zmniejsza zaczerwienienie. Oczyszcza skórę. Ma działanie przeciwbakteryjne, dzięki temu działa korzystnie na skórę z trądzikiem różowatym. Reguluje łojotok, zmniejsza wydzielanie sebum i eliminuje zaskórniki. Hamuje syntezę tyrozynazy, ujednolica koloryt skóry. Ma również właściwości odmładzające i spłyca zmarszczki. Wzmaga nawilżenie i elastyczność skóry.
* Sfingozyna jest naturalnym lipidem skóry, tworzy większość ceramidów. Zmniejsza podrażnienia.
* Ekstrakt z ostropestu ma działanie łagodzące, wygładzające i antyoksydacyjne. Kamufluje zaczerwienienia, na skórze ze skłonnością do tradzika różowatego

Opak. 50 ml.

Ogląda profil użytkownika Wyślij prywatną wiadomość
lenna


Dołączył: 19 Sty 2006
Posty: 3350


Wysłany: Wto Mar 04, 2008 23:36
Temat postu:
Odpowiedz z cytatem


Zdziebko fitosfingozyny mam i ja.
Jak wiadomo /albo i nie/ jest to skladnik ciezki do obrobki, rozpuszczalny w goracych tluszczach i sklonny do ponownej krystalizacji po ustudzeniu czy zrobieniu emulsji.
nie chcac sie babrac w grzanie olejow i inne wypieki - zagooglalam intensywnie i znalazlam cos takiego:
Method for preparing aqueous phytosphingosine solution
http://www.patentstorm.us/patents/6403111-fulltext.html
czyli patent pozwalajacy tak przerobic fitosfingozyne, by rozpuszczala sie w wodzie. krotko mowiac polega to na ogrzewaniu f. w wodzie, mieszaniu i dodaniu kwasu, co ma zabiec rekrystalizacji. tak tez zrobilam w kapieli wodnej i bingo. troche sie jej co prawda wytraca, ale wystarczy flaszeczke wstawic na kilka sekund do cieplej wody i po klopocie.
a takie fikolki sa tego warte, bo to produkt-marzenie . uzywam za krotko by moc cos powiedziec o jej zdolnosci oczyszczania porow, ale dzialanie antybakteryjne i przeciwzapalne ma wyjatkowe i czuc je wyraznie. plus gaszenie skornych pozarow i czerwonosci. mniam.
do tego leciutka jak piorko - potraktowana zgodnie z w/w patentem powoduje ze serum wodne staje sie jakby lekko tluste (ale zadnych oczek, raczej gladkosc i miekkosc), sycace skore bez obciazania. wspalniala tlusta woda, co pewnie ciezko sobie wyobrazic Wink

mam nadzieje, ze ktorys ze sklepikow sie za nia zlapie, bo wstepnie bardzo warto. degussa ma tez chyba wersje z emulgatorem, ktora rozpuszcza sie w wodzie bez problemow.

Ogląda profil użytkownika Wyślij prywatną wiadomość
lenna


Dołączył: 19 Sty 2006
Posty: 3350


Wysłany: Czw Sie 13, 2009 11:07
Temat postu:
Odpowiedz z cytatem


tutaj rozdzial z ksiazki 'Tradzik, diagnostyka i leczenie' dot. fitosfingozyny i jej wplywu na tradzik (po polsku)
http://www.czelej.com.pl/images/media/fragmenty...f1c149f08e4842e11

fitosfingozyna na naszym rynku dostepna jest od niedawna... w preparatach pielegnacyjno-leczniczych dla zwierzat (glownie chodzi o jej wlasciwosci p.zapalne, niwelowanie lojotoku i LZS).
- mikroemulsja z fitosfingozyna, hinokitiolem i olejem z pestek malin Wink
http://www.kacikpupila.pl/sklep/sogeval-douxore...200ml-p-9721.html
- ampulki z fitosfingozyna 1% - znalazlam wczesniej sklad na jakiejs czeskiej stronie i jest bardzo prosty - jakis glikol, fitosf. i cos jeszcze niegroznego dla skory, a ze fito dziala w b.niskich stezeniach, to moze daloby sie sensownie rozcienczyc
http://www.kacikpupila.pl/sklep/eurowet-sebosto...5x2ml-p-5420.html

Ogląda profil użytkownika Wyślij prywatną wiadomość
maqqa


Dołączył: 20 Lis 2007
Posty: 71


Wysłany: Wto Gru 08, 2009 0:45
Temat postu:
Odpowiedz z cytatem


Na stronie sogeval jest preparat o zachęcającym składzie
http://www.sogevalus.com/calm_gel.html
oprócz podwojonego stężenia fitosfingozyny, hinokitiolu i oleju z pestek malin dorzucono tam również NDGA. Podłoże jest żelowe, w składzie ma pemulen i glycofilm dzięki czemu tworzy jakąś warstwę (healing dressing) po aplikacji.
Czy ktoś widział może ów specyfik gdzies w Polsce ?
Google na razie nie wychwytuje na polskich stronach ale może występuje gdzieś w stolicy w dobrym sklepie dla zwierzaków ?
Na ebay'u znalazłam na razie jednego sprzedawcę ale ze stanów więc wysyłka trochę droga.

Na razie zostaje tylko ta mikroemulsja tu:
http://gourl.org/douxo_calm
mają ją około 30 zł taniej niż w kacikpupila

Ogląda profil użytkownika Wyślij prywatną wiadomość
ayem


Dołączył: 29 Sty 2006
Posty: 727


Wysłany: Pon Sie 02, 2010 22:32
Temat postu:
Odpowiedz z cytatem



lenna napisał:
Jak na razie znalazlam tylko jednego gotowca z salicyl.phyt.: - ATW fast bioaktywne serum olejowe pod oczy:
http://www.biochemiaurody.fora.pl/post669.html

salicyloyl fitosfingozyny zawieraja te preparaty:
http://www.wizaz.pl/kosmetyki/produkt-36701-opi...ciw-wypryskom.htm
http://wizaz.pl/kosmetyki/produkt-38588.htm
aczkolwiek do stosowania przeciwzmarszczkowego raczej sie nie nadaja


lenna napisał:
Method for preparing aqueous phytosphingosine solution
http://www.patentstorm.us/patents/6403111-fulltext.html
czyli patent pozwalajacy tak przerobic fitosfingozyne, by rozpuszczala sie w wodzie. krotko mowiac polega to na ogrzewaniu f. w wodzie, mieszaniu i dodaniu kwasu, co ma zabiec rekrystalizacji. tak tez zrobilam w kapieli wodnej i bingo. troche sie jej co prawda wytraca, ale wystarczy flaszeczke wstawic na kilka sekund do cieplej wody i po klopocie.
a takie fikolki sa tego warte, bo to produkt-marzenie . uzywam za krotko by moc cos powiedziec o jej zdolnosci oczyszczania porow, ale dzialanie antybakteryjne i przeciwzapalne ma wyjatkowe i czuc je wyraznie. plus gaszenie skornych pozarow i czerwonosci. mniam.
do tego leciutka jak piorko - potraktowana zgodnie z w/w patentem powoduje ze serum wodne staje sie jakby lekko tluste (ale zadnych oczek, raczej gladkosc i miekkosc), sycace skore bez obciazania. wspalniala tlusta woda, co pewnie ciezko sobie wyobrazic Wink


fitosfingozyna i kwas salicylowy sa razem w zelu 2% BHA Pauli Begoun:
http://www.paulaschoice-eu.com/2-beta-hydroxy-acid-gel-2.html
a sama fitosfingozyna jest w lotionie HydraLight
http://www.paulaschoice-eu.com/hydralight-moist...ing-lotion-2.html

Ogląda profil użytkownika Wyślij prywatną wiadomość
Strona 1 z 1
Wyświetl posty z ostatnich:  
Napisz nowy temat Odpowiedz do tematu Forum Laboratorium Urody Strona Główna » Składniki kosmetyczne
Skocz do:  

Nie możesz pisać nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz głosować w ankietach

© Laboratorium Urody
Powered by phpBB © 2001, 2005 phpBB Group