nazwa:   
hasło:     
Zaloguj mnie automatycznie przy każdej wizycie
rejestracja szukaj wiadomości profil

Histamina a trądzik

Napisz nowy temat Odpowiedz do tematu Forum Laboratorium Urody Strona Główna » Problemy skórne
Zobacz poprzedni temat / Zobacz następny temat
Autor Wiadomość
lenna

Wysłany: Sro Lis 21, 2007 7:45
Temat postu: Histamina a trądzik
Odpowiedz z cytatem

Ktos kiedys mi mowil, ze widzial kilka przypadkow jak to po leczeniu srodkami antyhistaminowymi wyraznie zmniejszal sie tradzik. Myslalam, ze chodzi poniekad o to, o czym juz byla mowa w tym watku:
http://laboratoriumurody.pl/forum/5-lox-czyli-d...a-malo,t1322.html
czyli poprzez przyhamowanie cyklu histaminowego zmniejszenie wytwarzania prozapalnych substancji. A tu wychodzi na to, ze nie tylko, bo jest bezposredni zwiazek histaminy z sebum:

Identification of Histamine Receptors and Reduction of Squalene Levels by an Antihistamine in Sebocytes.
Cytat:
Overproduction of sebum, especially during adolescence, is causally related to acne and inflammation. As a way to reduce sebum and its interference with the process of follicular keratinization in the pilosebaceous unit leading to inflammatory acne lesions, antihistamines were investigated for their effect on sebocytes, the major cell of the sebaceous gland responsible for producing sebum. Reverse transcriptase-PCR analysis and immunofluorescence of an immortalized sebocyte cell line (SZ95) revealed the presence of histamine-1 receptor (H-1 receptor), and thus indicated that histamines and, conversely, antihistamines could potentially modulate sebocyte function directly. When sebocytes were incubated with an H-1 receptor antagonist, diphenhydramine (DPH), at non-cytotoxic doses, a significant decrease in squalene levels, a biomarker for sebum, was observed. As determined by high-performance liquid chromatography, untreated sebocytes contained 6.27 (+/-0.73) nmol squalene per 10(6) cells, whereas for DPH-treated cells, the levels were 2.37 (+/-0.24) and 2.03 (+/-0.97) nmol squalene per 10(6) cells at 50 and 100 muM, respectively. These data were further substantiated by the identification of histamine receptors in human sebaceous glands. In conclusion, our data show the presence of histamine receptors on sebocytes, demonstrate how an antagonist to these receptors modulated cellular function, and may indicate a new paradigm for acne therapy involving an H-1 receptor-mediated pathway.Journal of Investigative Dermatology advance online publication, 15 November 2007; doi:10.1038/sj.jid.5701160.

http://www.ncbi.nlm.nih.gov/sites/entrez?tmpl=N...dopt=AbstractPlus

Skrotowo: w sebocytach sa receptory histaminowe i ich antagonisci (s.antyhistaminowe) zmniejszaja wyraznie poziom skwalenu, ktory jest wskaznikiem dla poziomu wydzielania sebum. Co jeszcze istotne to pewnie to, ze peroksydacja skwalenu w sebum przyczynia sie do powstawania zmian tradzikowych, wiec zmniejszenie jego poziomu bedzie pociagalo mniejsza ilosc materialu do zoksydowania Wink Mozna wiec przyjac, ze substancje o dzialaniu antyhistaminowym moga modulowac funkcjonowanie sebocytow. Oczywiscie to jedno badanie, sprzed paru dni i z jego powodu nie ma jeszcze leciec po leki dla alergikow, ale na przyszlosc mozna by pomyslec o wzieciu tego aspektu pod uwage przy suplementacji czy diecie, tym bardziej ze zycie wyprzedzilo teorie i poniekad przetestowalo to na sobie z dobrym skutkiem juz pare wspomnianych osob.
Bardzo silna jak na roslinny srodek antyhistamina jest kwercetyna (u nas mozna ja dostac w gotowych tabletkach calcium duo allergic). Nie dziala ona co prawda tak jak syntetyki, ktore blokuja receptory, a zmniejsza wydzielanie histaminy i zapalnych leukotrienow, ale zawsze to cos:
Quercetin: nature's antihistamine
http://findarticles.com/p/articles/mi_m0FKA/is_n4_v60/ai_20471626
Jej dzialanie mozna zwiekszyc stosujac ja rownoczesnie z bromelaina.

Moze ktos znajdzie jeszcze cos ciekawszego pod katem histaminowym niz kwercetyna, albo ma doswiadczenia wlasne...? Pewnie nie powinnam tego pisac, ale loratadyna/loratan (lek na alergie) hamuje receptory H-1, czyli dokladnie te o ktorych mowa w tekscie. moze ktos bierze czy bral i zauwazyl jakas zmiane na plus?

Ogląda profil użytkownika Wyślij prywatną wiadomość
Noor

Wysłany: Sro Lis 21, 2007 11:33
Temat postu: Re: Histamina a trądzik
Odpowiedz z cytatem

Lenna napisał:
Pewnie nie powinnam tego pisac, ale loratadyna/loratan (lek na alergie) hamuje receptory H-1, czyli dokladnie te o ktorych mowa w tekscie. moze ktos bierze czy bral i zauwazyl jakas zmiane na plus?

Brał (w zasadzie na okragło bierze, bo cladosporium i alternaria nie mają przerwy urlopowej i nie tylko loratadyne, ale też feksofenadynę i cetyryzynę - równiez blokują receptory H1). Nie zauważył Sad

1) Wersja pierwsza: może nie patrzył tam gdzie trzeba, bo przy spuchniętej krtani, duszącym kaszlu i ciągłym wycieku z nosa, sebum to najmniejszy problem). Ale jeszcze poobserwuję, choć na razie walczę z kolonią pryszczyków na policzku i cyklicznym wysypem pojedynczych mend na czole, a dawka 10 mg cytyryzyny dziennie ciągle w użyciu).
2) Wersja druga: no kurczę, dlaczego u mnie zawsze odwrotnie.

Wysłany: Sro Lis 21, 2007 13:59
Temat postu:
Odpowiedz z cytatem

Szkoda, Noor, ale moze to faktycznie wersja druga Wink

Dodam jeszcze, ze nawet jakby metoda dzialala to raczej byloby kiepskim pomyslem dozywiac sie lekami tego typu z powodu paru pryszczy, przynajmniej tak mi sie wydaje. Ja mam bardziej na mysli naturalne analogi jak chocby kwercetyna badz cos do zew. stosowania, co by przypchalo H1 (o ile istnieje, bo jak na razie nie mam o sprawie wiekszego pojecia) i jest w stanie przepenetrowac tam gdzie powinno.

Hokus

Wysłany: Sro Lis 21, 2007 14:18
Temat postu:
Odpowiedz z cytatem

Lenna napisał:
Ja mam bardziej na mysli naturalne analogi jak chocby kwercetyna badz cos do zew. stosowania, co by przypchalo H1 (o ile istnieje, bo jak na razie nie mam o sprawie wiekszego pojecia) i jest w stanie przepenetrowac tam gdzie powinno.

Przy tym płynie do demakijażu oczu producent w opisie podaje informację, że cucurbityna (naturalny aminokwas pozyskiwany z nasion dyni) działa jako inhibitor syntezy histaminy.

http://www.adonisvernalis.pl/?open=item_info&item_id=82

Poza tym są badania dot. czarnuszki (ang. nigella) mówiące, że hamuje syntezę histaminy.

http://cat.inist.fr/?aModele=afficheN&cpsidt=14526425

http://tinyurl.com/2udv8h

clajda

Wysłany: Sro Lis 21, 2007 18:06
Temat postu:
Odpowiedz z cytatem

Lenna, a kofeiną nadal się suplementujesz? podobno kawa hamuje syntezę histaminy.

http://www.alergia.org.pl/lek/archiwum/00_04/uzywki.html
http://www.e-drinks.com.pl/kawa/kawa_jest_OK.htm

Ogląda profil użytkownika Wyślij prywatną wiadomość Numer gadu-gadu
agatapas

Wysłany: Sro Lis 21, 2007 18:15
Temat postu:
Odpowiedz z cytatem

Ja biorę leki na antyhistaminowe od maja do września - z reguły. Od dwóch lat biorę głownie Telfast, ale przerabiałam Zyrtec i inne podobne, praktycznie chyba każdy.

Efektu u siebie nie zauważyłam. Na pewno nie zmniejszyło mi się wydzielanie sebum, ani nie zmniejszył trądzik.

Hmm następnym razem może po prostu bardziej się skupię Smile

kukuryna

Wysłany: Sob Gru 08, 2007 21:35
Temat postu:
Odpowiedz z cytatem

Różański w notce o złocieniu mauryny (Chrysanthemum parthenium) wspomina o jego przeciwhistaminowym działaniu:
Cytat:
Złocień maruna zawiera laktony seskwiterpenowe (partenolidy = parthenolide, artekaina), terpeny (borneol, kamfora, germakren), poliacetyleny, taniny, polifenole i flawonoidy.
Roślina hamuje uwalnianie histaminy, leukotrienów i serotoniny. Działa przeciwpasożytniczo, silnie przeciwzapalnie, przeciwbakteryjnie, przeciwwysiękowo, cytotoksycznie i żółciopędnie. Stosowana do zwalczania skórnych i wenętrznych pasożytów, w leczeniu chorób reumatycznych, nowotworów (laktony), migreny, chorób alergicznych i licznych chorób skórnych. Pomocna w akneterapii i w terapii łuszczycy oraz chorób autoimmunologicznych, hamuje bowiem odczyny zapalne i autoagresji.

Źródło: http://www.luskiewnik.gower.pl/informacje_listopad.html

Gianna

Wysłany: Wto Lip 29, 2008 13:59
Temat postu:
Odpowiedz z cytatem

Jestem alergiczką od dobrych paru lat Sad Przez caly rok biorę leki antyhistaminowe ( najpierw był to Zyrtec a teraz Aleric .Nie zauważyłam , żeby od tego czasu zmniejszyło się u mnie w jakiś sposób wydzielanie sebum , chociaż na trądzik nie cierpię , ale w drugiej połowie cyklu zawsze jakaś niespodzianka się przydaża)Muszę jednak stwierdzic , że wysuszająco działaja na błony śluzowe , ale taka jest przecież ich rola . Smile

Strona 1 z 1
Napisz nowy temat Odpowiedz do tematu Forum Laboratorium Urody Strona Główna » Problemy skórne
Skocz do: