|
|
|
|
|
|
|
|
konasana
|
|
|
|
Wysłany: Nie Gru 17, 2006 13:18 Temat postu: Locacid
|
|
Moi Drodzy,
podobno pojawił się nowy retinoid (cos w rodzaju Retina A), produkt koncernu Pierre Fabre, o nazwie Locacid. Jest na receptę. Wiem od lekarza nie-dermatologa. Czy ktoś już coś wie, stosował, zna skład, ma jakieś wrażenia? Jak wypada w porównaniu z Retinem czy Zorakiem?
Pozdrawiam serdecznie,
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
ayem
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
PaniKota

|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
ayem
|
|
|
|
Wysłany: Pon Gru 18, 2006 0:18 Temat postu:
|
|
hm, wg tej bazy mozna tez u nas kupic Eudyne, masc retynowa i inne ktorych chyba nikt na oczy juz dawno nie widzial, wiec moze podobnie jest z tym locacidem
chyba napisze do Plivy zeby w kontekscie ewentualnej konkurencji przemysleli ponowne wprowadzenie atredermu 0,1
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
konasana
|
|
|
|
Wysłany: Pon Gru 18, 2006 12:56 Temat postu:
|
|
Dzieki za informacje.
wybieram sie jeszcze przed swietami do dermatologa, to poprosze o recepte. Do tej pory stosowalam 2 x tydz. Zorac, ale wolalabym cos bardziej tresciwego. Chcialam poprosic o Retin, ale sprobuje chyba tego Locacidu.
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
justy

|
|
|
|
Wysłany: Wto Gru 19, 2006 0:47 Temat postu:
|
|
od niedawna Locacid jest dostępny na rynku; stężenie takie, jak w Retin-a, pojemność też (30g), za to cena trochę niższa
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
marzena
|
|
|
|
Wysłany: Wto Gru 19, 2006 4:16 Temat postu:
|
|
Justy, a znasz moze caly sklad? I ile to kosztuje?
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
lenna

|
|
|
|
Wysłany: Wto Gru 19, 2006 8:26 Temat postu:
|
|
| ayem napisał: |
|
chyba napisze do Plivy zeby w kontekscie ewentualnej konkurencji przemysleli ponowne wprowadzenie atredermu 0,1
|
Postraszyc zawsze mozna choc nie wiem czy jest czym, z mojego wczorajszego rekonesansu wynika, ze plynu nie bedzie.
Marzena, na sklad nigdzie nie trafilam, ale i tak jest czego zalowac:
http://sante-az.aufeminin.com/w/sante/m3237300/...ents/locacid.html
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
marzena
|
|
|
|
Wysłany: Wto Gru 19, 2006 15:00 Temat postu:
|
|
Bardzo dziekuje Lenna, ale z francuskiego to ja tylko ciasto znam.... 
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
lenna

|
|
|
|
Wysłany: Wto Gru 19, 2006 17:20 Temat postu:
|
|
O cene mi chodzilo watpie, zeby bylo tam napisane cos innego, o czym nie mamy pojecia.
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
justy

|
|
|
|
Wysłany: Sro Gru 20, 2006 1:48 Temat postu:
|
|
cena ok. 27zł.
pełnego składu jeszcze nie znam.
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
iwcia74
|
|
|
|
Wysłany: Sro Gru 20, 2006 10:22 Temat postu:
|
|
a będzie na receptę?
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
konasana
|
|
|
|
Wysłany: Sro Gru 20, 2006 10:28 Temat postu:
|
|
Z tego, co wiem, tak, niestety.
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
zambezzi
Administrator
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
rufek

|
|
|
|
Wysłany: Sob Sty 27, 2007 10:04 Temat postu:
|
|
|
Cytat: |
locacid w plynie 0.1%
|
yyyyh, to to mozna u nas dostac czy ni? ja tyz chce
|
u nas nie ma, ale tradycyjnie jest za miedza
jest wersja kremowa
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
ayem
|
|
|
|
Wysłany: Sob Sty 27, 2007 17:32 Temat postu:
|
|
| Lenna napisał: |
|
locacid w plynie 0.1%
|
yyyyh, to to mozna u nas dostac czy ni? ja tyz chce
|
nic mi nie wiadomo o dostepnosci u nas, mam z fr na probe.
|
no tak, wpadlem na to skad w tzw miedzyczasie.
a mozesz podac sklad tego plynu? bo jesli ma sporo emolientow to nie wiem czy warto sie usmiechac do kogos w tej sprawie 
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
lenna

|
|
|
|
Wysłany: Nie Sty 28, 2007 9:08 Temat postu:
|
|
Sklad jest 'kligmanowy' - etanol, peg 400, bht
Emolientow brak, co w zasadzie bylo do przewidzenia;)
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
ayem
|
|
|
|
Wysłany: Nie Sty 28, 2007 17:46 Temat postu:
|
|
super. w takim razie czekam na relacje jak sie ma do atre
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
justy

|
|
|
|
Wysłany: Sro Kwi 04, 2007 23:00 Temat postu:
|
|
sklad:
tretinoina 0,05g/100g kremu; etanol 96%, macrogol 600, alfa-tokoferolu octan, butylohydroksytoluen, butylohydroksyanizol, ciekła parafina, kremofor RH40, Carbopol 980NF, kwas sorbowy, metyloparaben, zapach 7151/1, trietanoloamina s.q.f. pH 3,55, woda oczyszczona
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Poly

|
|
|
|
Wysłany: Sro Kwi 04, 2007 23:26 Temat postu:
|
|
Dzieki Justa za sklad
Cholercia ta parafina nie wyglada zachęcająco 
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
lenna

|
|
|
|
Wysłany: Czw Kwi 26, 2007 8:10 Temat postu:
|
|
ja w sprawie porownan:
| Lenna napisał: |
ps. niedlugo relacja atrederm 0.05% vs locacid w plynie 0.1%
|
czy gdzies jest ta relacja i ja przeoczylem?
|
Co do locacid vs atrederm to nie wiem za bardzo co napisac, ten pierwszy jest wyraznie mocniejszy, ale nie jest to tak odczuwalna roznica jak miedzy 0.1% a kligmanowym 0.3%. Dodatek peg 400 do alkoholu bardzo mi pasuje - aplikacja jest latwiejsza, mozna wmasowac itd. Plus dla podloza locacidu.
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Jaco
|
|
|
|
Wysłany: Pią Paź 10, 2008 21:45 Temat postu: Czy zmiana z Diacnealu na Locacid ma sens?
|
|
Witam serdecznie
To mój pierwszy post na tym forum, wcześniej przeczytałam na temat kwasów i retinoidów wszystko co mi wpadło w ręce tu, na wizazu i na dawnym BU. Nie znalazłam niestety odpowiedzi na swoje pytanie - mam nadzieję, że Wy będziecie mogły mi podpowiedzieć.
Od niedawna stosuję Diacneal i moja skóra akceptuje go rewelacyjnie, stosuję go 7 dni w tygodniu, pod spód daję jeszcze kwasy a mimo to skóra jest nawilżona i ani trochę nie podrażniona i nie łuszczy się.
Zastanawiam się więc nad przejściem na retiny na receptę ale nie jestem pewna czy rzeczywiście taki np Locacid 0,05% stosowany 1 lub 2 razy w tygodniu (zakładam że da mi popalić)będzie skuteczniejszy od Diacnealu 0,1% retinaldehydu stosowanego codziennie?
Chodzi mi o to czy przy stosowaniu retinu 0,05% na receptę 1 lub 2 razy w tygodniu skóra rzeczywiście dostaje większą dawkę cennej witaminy A niż przy stosowaniu Diacnealu bez żadnych przerw? Czy efekty, które widzicie (łuszczenie się itp) nie sa tylko wynikiem tego, że ta forma retinu jest bardziej podrażniająca niż retinaldehyd a ilość witaminy w nim jest taka sama lub podobna?
Wytłumaczcie mi to proszę, mam juz receptę na Locacid i na Zorac i tylko ta wątpliwość powstrzymuje mnie przed pójściem do apteki. Nie jestem już małolatą, dość późno zaczęłam się tym tematem interesować i niestety zmarszczki są, mimo że słońce mnie nigdy nie kochało. No i szczerze mówiąc sama tez bez winy nie jestem , parę razy w życiu dałam sie ponieść fali modnego brązu
PS
Wiem oczywiście o tym jakie są różnice w działaniu retinów w zależności od bazy kremu i nie o to mi chodzi, mam nadzieję że nie zamotałam i zrozumiecie moje wątpliwości. 
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
ayahuasca
Administrator

|
|
|
|
Wysłany: Sob Paź 11, 2008 11:50 Temat postu:
|
|
Witaj,
Co można stwierdzić na pewno, to fakt, że tretinoina czy tazaroten ma większą "siłę rażenia" niż retinaldehyd. Co do samej skuteczności - rzadziej locacid/zorac czy częściej diacneal - nie jestem w stanie się wypowiedzieć.
Możesz za to przejść na któryś z wymienionych, stopniowo zwiększając częstotliwość - i to już raczej będzie działać efektywniej niż retinaldehyd.
|
| Czy efekty, które widzicie (łuszczenie się itp) nie sa tylko wynikiem tego, że ta forma retinu jest bardziej podrażniająca niż retinaldehyd a ilość witaminy w nim jest taka sama lub podobna?
|
Jest bardziej podrażniająca i powoduje większe łuszczenie, ale jednocześnie posiada większą "moc". Porównywanie ilości substancji aktywnej jest moim zdaniem mało sensowne dla dwóch mimo wszystko różnych związków.
Aha, retinoidy, nie retiny 
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Jaco
|
|
|
|
Wysłany: Pon Paź 13, 2008 17:02 Temat postu:
|
|
Dziękuje bardzo za odpowiedź. Wykupiłam receptę na Locacid i po pierwszym razie nie mam żadnych negatywnych wrażen. Odczekam na wszelki wypadek jeden dzien, żeby nie przedobrzyć. Trochę się też martwię o tę parafine w składzie...
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
kukuryna
|
|
|
|
Wysłany: Pią Paź 17, 2008 20:11 Temat postu:
|
|
Czy płyn locacid (0,1%) jest w ogóle do dostania, czy sytuacja wygląda tak samo jak w przypadku atredermu forte?
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
madgus
|
|
|
|
Wysłany: Sob Gru 04, 2010 8:10 Temat postu: LOCACID- na twarz trądzikową
|
|
Witam
Jestem tutaj pierwszy raz. Dotarłam przypadkowo szukając informacji o maści i od razu mnie ta strona zainteresowała.
Mam 33 lata. Od jakiegoś czasu na mojej skórze,najbardziej dół policzków i (nie szyja) pojawiły sie wypryski. Nieraz nawet bolesne.
Odwiedziłam Panią dermatolog i to prywatnie,która chyba gdzieś się spieszyła. Przepisała mi krem LOCACID 500.
Zaczęłam stosować. Już 5 dzień.
Skora zaczęła się łuszczyć,jakby gładsza gdy na dzień stosuję krem. Tak jakby te"ochydztwa" złuszczały się.
Jednak tam gdzie było tego najwięcej,czyli pod policzkami zrobiły się czerwone,jakby podrażnione(nie pieką)i są suche. Ale skóra też czerwona.CZY TO NORMALNE? Tylko w tym miejscu.
Pani dermatolog nie poinformowała mnie także o tym czy w dzień skórę czymś smarować,bo ten krem to na noc.
jak długo stosować??
Informacje na temat co po tym to DOSTAŁAM.
Proszę o pomoc.
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|