|
|
|
|
|
|
|
|
Hokus

|
|
|
|
Wysłany: Pią Lip 07, 2006 12:36 Temat postu: Niezmydlalna frakcja oleju sojowego
|
|
|
Cytat: |
w poniższym artykule aloes jest wymieniony jako jedna z czterech substancji mogących cofnąć objawy starzenia/fotostarzenia skóry (razem z pochodnymi witaminy A, kwasami AHA i nonsaponifiable fractions of avocado and soybean oils (?)):
Potential reversal of chronological and photo-aging of the skin by topical application of natural substances
|
| Aging changes in the skin, in which degenerative changes exceed regenerative changes, are characterized by thinning and wrinkling of the epidermis together with the appearance of lines, creases, crevices and furrows, especially accentuated in lines of facial expression. These changes are brought about both by chronological (genetically determined) and photo (solar radiation-determined) factors. The reason for the readily apparent surface morphological alterations is found in changes in the underlying dermis characterized by the loss of fascicular and soluble collagen and elastin fibres, with lessened support of epidermal layers, and lessened circulatory perfusion. Many so-called antiaging; actions of topically-applied materials are nothing more than transient hydrational/moisturizing effects, which, while lessening the prominence of undesirable surface defects and blemishes, do nothing to change the dermal losses. True antiaging actions would require evidence for the return toward normal of the regenerative/degenerative balance exemplified by increased collagen and elastin synthesis. Evidence is accruing that four groups of topically applied substances, namely, (a) nonsaponifiable fractions of avocado and soybean oils, (b) vitamin A derivatives, (c) alpha-hydroxy acids (AHAs), and (d) extracts of Aloe vera, possess activities which reverse the degenerative skin changes seen with aging by stimulating the synthesis of collagen and elastin fibres, thereby restoring toward normal the regenerative/degenerative equilibrium.
|
http://www3.interscience.wiley.com/cgi-bin/abst...12393006/ABSTRACT
|
Ad * 'nonsaponifiable' - lipidy dzielą się na saponinowe i niesaponinowe (czyli takie, które ulegają spienianiu i takie, które nie ulegają). Domyślam się, że autor artykułu miał na myśli to, że frakcje niesaponinowe oleju avokado i sojowego mają korzystny wpływ na stan skóry (niezależnie od tego, co pisze autor tego artykułu były prowadzone na ten temat badania i wykazywano korzystny wpływ tych właśnie frakcji na skórę).
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
lenna

|
|
|
|
Wysłany: Sob Maj 02, 2009 12:34 Temat postu:
|
|
dostalam probke owego wynalazku w wydaniu sojowym od Kesji, obiecalam zlozyc relacje, co tez robie.
po kilku pierwszych uzyciach jestem bardzo zadowolona. nie wiem co to moze uczynic w kwestii fotostarzenia, zmarch etc (coraz dalej mi od wiary w kosmetyczne cuda), ale ma kilka niewatpliwych zalet:
- jest odzywczym tlusciochem, ktory wchlania sie nie zostawiajac tlustej warstwy na skorze. moze to alternatywa dla tych, ktorych zapychaja ceramidy?
- likwiduje suche skorki, moze nie od razu, ale po paru dniach mam ich zdecydowanie mniej
- nie zapycha, w przeciwienstwie do wiekszosci olejowych mixow
- niezly przy odwodnieniu paszczy
- niweluje zracy wplyw alkoholu na skore i szczerze mowiac tu widze jego najwieksza zalete: uzywam mieszajac na rece alkoholowy metrolidazol, liposomy i frakcje sojowa. efekt jest taki, ze naczynka ani drgna, a przesuszu brak. moge przypuszczac, ze bylby rownie pomocny np przy stosowaniu atredermu, izotrexu i tym podobnych. sama mam w planach upolowac izotziaje i sprawdzic jak to bedzie dzialalo.
ogolnie - ciekawy skladnik, warty obadania szczegolnie przy przesuszonej, wrazliwej, sklonnej do zapychania skorze.
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
malinowa
|
|
|
|
Wysłany: Sob Maj 02, 2009 12:53 Temat postu:
|
|
Ja również wypróbowałam frakcję i to co na plus można zaliczyć, to właśnie to, że po wchłonięciu pozostawia buzię idealnie matową, aż zdziwiłam się, bo jest dość tłusta (używałam solo). Drugi atut to łagodzenie wszelkich poretinoidowych podrażnień, wyprysków. No i można ją już kupić w naturalisie.
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Muriel
|
|
|
|
Wysłany: Sob Maj 02, 2009 17:41 Temat postu:
|
|
Ja ze swej strony moge potwierdzic to, co napisala Malinowa. Najbardziej podoba mi sie to, ze pozostawia matowa twarz i wyraznie zatrzymuje wilgoc w skorze.
Dysponowalam probka, wiec chetnie kupie wiecej
Frakcja jest tutaj:
http://naturaliskosmetyki.pl/niezmydlalna-frakc...teroli-p-146.html
_________________ Dopiero co przyzwyczaiłam się do dzisiejszego dnia, a już jest jutro...
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
malinowa
|
|
|
|
Wysłany: Sro Maj 20, 2009 18:17 Temat postu:
|
|
No to ja już jestem uzależniona od frakcji.
Nakładam ją codziennie, jako ostatnie wieczorne mazidełko.
Pięknie nawilża i wygładza skórę. Rano buzia jest nie do poznania. Polecam!
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Muriel
|
|
|
|
Wysłany: Sro Maj 20, 2009 19:08 Temat postu:
|
|
| malinowa napisał: |
|
No to ja już jestem uzależniona od frakcji!
|
Ja niestety tez 
_________________ Dopiero co przyzwyczaiłam się do dzisiejszego dnia, a już jest jutro...
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
malinowa
|
|
|
|
Wysłany: Sro Maj 20, 2009 19:20 Temat postu:
|
|
Niby z nałogami należałoby walczyć, ale ten akurat lubię no i cena przystępna 
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Lemongrass
|
|
|
|
Wysłany: Czw Cze 04, 2009 12:07 Temat postu:
|
|
czy frakcja sojowa zawsze jest taka.. hmmm.. ziarnista
bardzo podoba mi się działanie, ale męczę się z aplikacją, zwłaszcza pod oczami - drapie jak piling
tak ma być 
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
malinowa
|
|
|
|
Wysłany: Czw Cze 04, 2009 12:10 Temat postu:
|
|
frakcja taki urok ma, w słoiczku jest partiami grudkowata, partiami gładziutka, przynajmniej u mnie
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Muriel
|
|
|
|
Wysłany: Czw Cze 04, 2009 12:13 Temat postu:
|
|
Frakcja laczy sie pieknie z olejami i w nich rozpuszcza. Dodaj do porcji frakcji kapke oleju,zamieszaj, to grudki sie rozpuszcza.
Ja frakcje po prostu wielbie 
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
ewi762
|
|
|
|
Wysłany: Czw Cze 04, 2009 12:18 Temat postu:
|
|
| Muriel napisał: |
Frakcja laczy sie pieknie z olejami i w nich rozpuszcza. Dodaj do porcji frakcji kapke oleju,zamieszaj, to grudki sie rozpuszcza.
Ja frakcje po prostu wielbie
|
Ja też wielbię frakcję
wystarczy jedno użycie i buźka jak malina
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
malinowa
|
|
|
|
Wysłany: Czw Cze 04, 2009 12:43 Temat postu:
|
|
| ewi762 napisał: |
Ja też wielbię frakcję
wystarczy jedno użycie i buźka jak malina
|
wszystko się zgadza, gorzej jak do tego interesu podłączają się nastoletnie córki, którym frakcja pory zamyka...
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Muriel
|
|
|
|
Wysłany: Czw Cze 04, 2009 12:59 Temat postu:
|
|
wszystko się zgadza, gorzej jak do tego interesu podłączają się nastoletnie córki, którym frakcja pory zamyka...
|
Malinka, zapycha Twoje corki?
Kurcze, ja myslalam, ze mnie wszystko zapycha, ale frakcja nawet w sezeniu 100% nie zapycha... 
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
ewi762
|
|
|
|
Wysłany: Czw Cze 04, 2009 13:49 Temat postu:
|
|
| Muriel napisał: |
|
Malinka, zapycha Twoje corki?
Kurcze, ja myslalam, ze mnie wszystko zapycha, ale frakcja nawet w sezeniu 100% nie zapycha...
|
Muriel
ja zrozumiałam że Malinowej przez to frakcja schodzi w ekspresowym tempie
dobrze że ja w domu nie mam damskiej konkurencji, a mój mąż z daleka omija moje pojemniczki i buteleczki z miksturkami 
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Maria22
|
|
|
|
Wysłany: Pon Cze 15, 2009 11:38 Temat postu:
|
|
Kesja, pwoiedz czy ta niezmydlana frakcja oleju sojowego jest też dobra na cerę naczynkową traktowaną kremem z retynaldehydem? Powiedz, czy będziesz moze miała jakieś inne aminokwasy, oprócz l-cysteiny np. jakiś kompleks aminokwasów: lizyna, metionina, l-cysteina itp.
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Sleya
|
|
|
|
Wysłany: Wto Cze 23, 2009 23:28 Temat postu:
|
|
Może przeniesiemy, przeniesiesz Adminie, dyskusję o frakcji do wątku o niej? Zaczyna się robić bałagan.
Dziękuję
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
lenna

|
|
|
|
Wysłany: Czw Lip 02, 2009 10:37 Temat postu:
|
|
|
In vivo spectrophotometric evaluation of skin barrier recovery after topical application of soybean phytosterols.
Int J Cosmet Sci. 2009 Jun;31(3):241
Authors: Puglia C, Bonina F
Synopsis The skin's uppermost thin layer, stratum corneum, plays a crucial role in protecting the body against unwanted influences from the environment. Disruption of the stratum corneum, by tape stripping or chemical injury, results in epidermal recovery of the skin barrier. Soy phytosterols are widely used in the cosmetic field as active ingredients in creams and lipsticks. Furthermore, they deserve an important place among nutracosmeceuticals; in fact, after their absorption from the diet they are transferred from the plasma to the skin, playing an important role in the constitution of skin surface lipids. The aim of the present work was to study the effect of the topical application of soybean phytosterols on skin barrier recovery in human volunteers using the extent of methyl nicotinate (MN)-induced erythema in damaged skin as a parameter to evaluate the rate of stratum corneum recovery. MN was chosen as an erythematogenous substance for its capability to cause an erythema whose intensity and duration are proportional to the quantity of the substance that has entered the living epidermis over time. MN-induced erythema was monitored using reflectance spectrophotometry as a non-invasive instrumental technique. The results show clearly that soy phytosterols exert positive results on skin repair; in fact, 3 days after tape stripping, the sites treated with a formulation containing phytosterols showed an appreciable recovery of barrier function compared to those treated with a vehicle control without soy phytosterols.
|
w tekscie odpowiedz na pytanie czemu to AZ TAK dziala. fitosterole sojowe juz po 3 dniach aplikacji powoduja regeneracje uszkodzonej bariery skornej. czyli przy retinoidach jak znalazl.
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
głodzilla
|
|
|
|
Wysłany: Pią Lip 10, 2009 17:37 Temat postu:
|
|
No to ja też wtrącę swoje 3 grosze: dostałam próbkę od Kesji i jestem zachwycona: zrobiłam sobie takiego "przeciwzaskórnikowo-przeciwporowego" miksa (kilka moich ulubionych olejów, lecytyna HLB7 z mazideł i właśnie niezmydlalna frakcja od Kesji) i smaruję się tymże od kilku dni. Efekty: zero nowych zaskórników, syfki szybciej się goją/nowych brak/,pory na policzkach, które dotąd były masakrycznie rozszerzone wracają do normy No normalnie powoli się przeistaczam z żaby w księżniczkę oby tak dalej!
_________________ Na 9 rudych 10 jest wrednych. Ja jestem ta dziesiąta
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
kesja
|
|
|
|
Wysłany: Sro Wrz 30, 2009 19:16 Temat postu:
|
|
W Naturalis Kosmetyki jest już dostępna frakcja sojowa w wersji bez grudek Nie ma co prawda jedwabistej konsytencji , ale drobinki są malusieńkie, praktycznie niewyczuwalne, nie podrażniają cery naczynkowej.
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Alex
|
|
|
|
Wysłany: Sro Wrz 30, 2009 21:19 Temat postu:
|
|
Kesjo, a czy planujesz może wprowadzić również frakcję z avokado?
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
ayem

|
|
|
|
Wysłany: Nie Paź 04, 2009 12:09 Temat postu:
|
|
widzialem jeszcze niesaponinowe maslo shea, ale lepsza od niego jest niezmydlalna frakcja oleju rzepakowego (canola oil):
Effect of topically applied lipids on surfactant-irritated skin
http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/8746332
|
The visible signs of SLS-induced irritation were significantly less pronounced after treatment with the sterol-enriched fraction from canola oil than after treatment with water. This fraction, and hydrocortisone, reduced cutaneous blood flow. Furthermore, application of hydrocortisone, canola oil, and its sterol-enriched fraction, resulted in significantly lower TEWL than with water. The other lipids had no effect on the degree of irritation. In conclusion, lipids commonly used in moisturizers may reduce skin reactions to irritants. Previous studies have shown that, in barrier perturbed skin, the synthesis of sterols is increased. The observed effects of canola oil and its fraction of unsaponifiable lipids on SLS-induced irritation suggest the possibility that they assisted the skin in supplying the damaged barrier with adequate lipids.
|
dziala jak hydrokortyzon - zmniejsza podraznienia, TEWL, redukuje zaczerwienienia, odbudowuje uszkodzona bariere lipidowa naskorka
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
aPerfectDrug
|
|
|
|
Wysłany: Pon Kwi 26, 2010 10:19 Temat postu:
|
|
| głodzilla napisał: |
No to ja też wtrącę swoje 3 grosze: dostałam próbkę od Kesji i jestem zachwycona: zrobiłam sobie takiego "przeciwzaskórnikowo-przeciwporowego" miksa (kilka moich ulubionych olejów, lecytyna HLB7 z mazideł i właśnie niezmydlalna frakcja od Kesji) i smaruję się tymże od kilku dni. Efekty: zero nowych zaskórników, syfki szybciej się goją/nowych brak/,pory na policzkach, które dotąd były masakrycznie rozszerzone wracają do normy No normalnie powoli się przeistaczam z żaby w księżniczkę oby tak dalej!
|
A mogłabym prosić o dokładny przepis na takiego miksa? Ja jestem początkująca i nie chciałabym na własną rękę eksperymentować.
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|