nazwa:   
hasło:     
Zaloguj mnie automatycznie przy każdej wizycie
rejestracja szukaj wiadomości profil

Olejek arganowy

Napisz nowy temat Odpowiedz do tematu Forum Laboratorium Urody Strona Główna » Składniki kosmetyczne
Zobacz poprzedni temat / Zobacz następny temat
Autor Wiadomość
pani_darkbloomowa


Dołączył: 11 Mar 2006
Posty: 25


Wysłany: Sro Mar 29, 2006 15:27
Temat postu: olejek arganowy
Odpowiedz z cytatem


No i mam w prezencie. Butla wlasciwa brazowa i szklana.Firma wiarygodna Pranarom ( kupuje ich olejki i hydrolaty- miodzio) Reputacja olejku- b.dobra,w rodzinch pochodzacych z krajow Maghrebu smaruje sie nim dzieci i doroslych, od kolyski do trumienki. Wkracza na salony i apteki - patrz droga seria kremow Argan Oil z Galenic.

paula pisze, ze dziala jak kazdy inny olej. Ze dzialanie przeciwzapalne nie potwierdzone. Pubmed wytrzaskal 13 wynikow na kazde inne ( serce, rak, cholesterol itp) ale nic na skore....Moze zle szukam.
Cytuje za wizazem

" Argan (Argania spinosa) - olej arganowy
Pochodzenie rośliny: Maroko
Opis: żółtawo-brązowy olej, o gorzkawo-orzechowym smaku i lekko orzechowym zapachu, otrzymywany z tłoczenia/wyciskania nasion. Zapachem przypomina oliwę z oliwek.
Skład: zawiera 44,8% kwasu olejowego, 35,7% kwasu linolowego, 5,1% kwasu stearynowego, 12,6% kwasu palmitynowego, bogaty w witaminę E.
Kategoria: olej półschnący
Ważność: po otworzeniu ważny ok. 4-6 miesięcy
Wytrzymałość na temperatury: nie ogrzewać powyżej 70°C
Udział % w gotowym produkcie: bez ograniczeń
Zastosowanie i działanie: przeznaczony dla skóry wrażliwej, dojrzałej, alergicznej, trądzikowej i suchej, stosowany także przy chorobach skórnych. Olej ten wykazuje właściwości antyseptyczne, ochronne, ujędrniające i wygładzające."

Wisienka na torcie przede mna... Ja sie pytam "gdzie ten zapach lekko orzechowy"???? Ten olejek jest dla osob "nieposiadajacych zycia intymnego" jak ktos kiedys na LU podsumowal inny produkt. Zapach na skorze jest b.nieprzyjemno KOZI i zjejczaly.Mowi to fanka kozich serow, wiec bez uprzedzen zapachowych. Nie trafi ten olej na buzie na noc. Trafi do odzywek do wlosow. U tesciowki powachalam jej butelke i tez pachnie koza....
Dajcie znac jesli to jest super- kuku olej i warto sie z nim pogodzic:-)
A moze my obie mamy po prostu olejki z tej samej "zepsutej" serii a u Was pachnie on przepieknie???

pozdrawiam, PD

Ogląda profil użytkownika Wyślij prywatną wiadomość
mattbel


Dołączył: 23 Sty 2006
Posty: 190


Wysłany: Sro Mar 29, 2006 21:27
Temat postu:
Odpowiedz z cytatem



pani_darkbloomowa napisał:
lekko orzechowym zapachu, otrzymywany z tłoczenia/wyciskania nasion. Zapachem przypomina oliwę z oliwek.


zapachy oliwy i orzechow jak dla mnie wykluczaja sie wzajemnie. oliwa imo smierdzi nieprzecietnie. kiedys dodalam ja do sosu, to potem cale danie musialam dac psu. skoro przypomina w zapachu oliwe, to nic dziwnego ze tak jedzie Razz

Ogląda profil użytkownika Wyślij prywatną wiadomość
kasha


Dołączył: 12 Paź 2007
Posty: 345


Wysłany: Sob Paź 20, 2007 14:06
Temat postu:
Odpowiedz z cytatem


Wygrzebałam stary wątek, chciałam się pochwalić działaniem oleju Laughing
Zakupiłam olejek przeznaczony do zwalczania pomarańczowej skórki lecz maziam się nim po całej twarzy i gdzie tylko popadnie, "pachnie" nieciekawie zjełczałym smalcem ze starego knura - kozy nie wąchałam więc może koza też tak "pachnie" Wink
2 razy posmarowałam sobie kolana na których miałam od zawsze gęsią skórkę i nie zwalczyły jej żadne specyfiki z mocznikiem, po tygodniu zobaczyłam, że kolanka są gładziusieńkie - nie smaruję kolan od miesiąca i nadal są gładkie Shocked
następnie pociągnęłam olejkiem dekolt i szyję gdzie też miałam małe grudeczki gęsioskórkowe i też się cud wydarzył, nie ma tego, zniknęło, poszło sobie a kysz! Shocked a paćkałam się w tym miejscu góra 3-4 razy.
Skóra na twarzy jest mrałuuuuu, gładka, delikatna i zmarszczki są płytsze Laughing Shocked
Mój mąż nie narzeka na zapach jaki się roznosi w łóżku - znosi to cierpliwie Laughing

Ogląda profil użytkownika Wyślij prywatną wiadomość
karrrola


Dołączył: 02 Lut 2009
Posty: 1


Wysłany: Pon Lut 02, 2009 19:35
Temat postu: olejek arganowy
Odpowiedz z cytatem


Dostalam olejek od mamy, ktora przywiozla go z jakis wakacji. Faktycznie swietnie nawilza. Zapach raczej neutralny. Prawie go nie czuc lecz nie jest nieprzyjemny.

Ogląda profil użytkownika Wyślij prywatną wiadomość
malinowa


Dołączył: 24 Lut 2009
Posty: 2030


Wysłany: Sob Kwi 11, 2009 19:23
Temat postu:
Odpowiedz z cytatem


Olejek organowy dostałam w prezencie, jako specyfik ,,zapobiegający pojawianiu się zmarszczek".
Dodaje go do maseczki ze spiruliny i mogę potwierdzić jego regenerujące działanie na naskórek. Stosuje go również do paznokci, tu też spisuje się nienajgorzej. A do włosów przetłuszczających się jest raczej za ciężki.

Ogląda profil użytkownika Wyślij prywatną wiadomość
malinowa


Dołączył: 24 Lut 2009
Posty: 2030


Wysłany: Pią Paź 23, 2009 20:08
Temat postu:
Odpowiedz z cytatem


po pewnej przerwie w stosowaniu olejku arganowego powróciłam do aplikacji i zauważyłam jego dodatkową właściwość: łagodzenie podrażnień i likwidacja przesuszu, uczucie ściągnięcia i pieczenia zanika w ekspresowym tempie

Ogląda profil użytkownika Wyślij prywatną wiadomość
segitek


Dołączył: 14 Sty 2010
Posty: 3


Wysłany: Czw Sty 14, 2010 22:32
Temat postu:
Odpowiedz z cytatem


Ja osobiscie olej arganowy bardzo lubie. Używam go do domowych wynalazków do twarzy i ciała (samego równiez), uzywam go takze u swojego atopowego synka zarówno w mieszankach jaki i samego. Zapach mi nie przeszkadza jest orzechowo-gorzki trochę za intensywny ale do przeżycia. Używam oleju jadalnego nie kosmetycznego zakupionego w sklepie z olejami i oliwami.

Ogląda profil użytkownika Wyślij prywatną wiadomość
malinowa


Dołączył: 24 Lut 2009
Posty: 2030


Wysłany: Czw Sty 14, 2010 22:43
Temat postu:
Odpowiedz z cytatem


ciekawa jestem jaka jest różnica m-dzy wersją spożywczą a kosmetyczną jeśli chodzi o substancje aktywne?

Ogląda profil użytkownika Wyślij prywatną wiadomość
zambezzi


Dołączył: 20 Mar 2006
Posty: 1152


Wysłany: Nie Lut 19, 2012 2:21
Temat postu:
Odpowiedz z cytatem


Moze nie tyle chodzi o substancje aktywne a zapachowe. Kosmetyczny olej arganowy jest zrobiony z nie uprazonych ziaren. Prazone jak wiemy zmieniaja zapach oleju oraz nadaja kulinarnemu olejowi orzechowy smak i zapach. Roznice zatem sa. Kulinarny olej mozna stosowac na skore, choc sa rowniez glosy przeciwne. Kosmetycznego oleju jednak nie zaleca sie spozywac. Kosmetyczny proces produkcji podlega innym zasadom niz spozywcza, przykladowo czystosci, rafinowaniu w celu likwidowania charakterystycznego zapachu itp.


Stosuje olej agranowy na skore i wlosy, baardzo sobie chwale. Do wlosow w cieplej mieszance innych olejow. Na skore rowniez z obecnoscia innych. Wlosy i skora dosc dobrze reaguja. Co ciekawe olej ten jest nadal niezbyt znany, czy tez nie prowadzono badan z jego zastosowaniem.

http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/21054392
http://www.cosmeticscop.com/cosmetic-ingredient...28/argan-oil.aspx

Ogląda profil użytkownika Wyślij prywatną wiadomość
zambezzi


Dołączył: 20 Mar 2006
Posty: 1152


Wysłany: Nie Lut 26, 2012 12:59
Temat postu:
Odpowiedz z cytatem


Cytat:
W ciągu ostatnich 15 lat olej arganowy został uznany za jeden z cenniejszych tłuszczów stosowanych w różnych dziedzinach naszego życia. Źródła książkowe podają wiele informacji na temat składu, jakości oraz jego wpływu na zdrowie, w tym także skórę człowieka. Ze względu na swoje właściwości, m.in. organoleptycze, jest on ceniony zarówno w przemyśle spożywczym, kosmetycznym, jak i farmaceutycznym.

Owoce drzewa arganowego zawierają wśród składników triterpenoid z grupy saponin, znany jako arganina. Związek ten ze względu na właściwości sensoryczne i antyżywieniowe musi być usunięty z oleju używanego do celów spożywczych. Najczęściej eliminuje się go poprzez prażenie nasion. W przypadku wykorzystania tłuszczu do preparatów kosmetycznych proces ten nie jest wymagany.

Z tego też powodu w Maroku produkowane są dwa rodzaje oleju arganowego. Pierwszy z nich tłoczy się z nieprażonych nasion. Prowadzony na zimno proces mechaniczny zapewnia 40-45% tłuszczu. Przeznaczony jest on do bezpośredniego stosowania na skórę i włosy i określany mianem Beauty argan oil.

Drugi rodzaj, tzw. Edible argan oil, stanowi tłuszcz jadalny tłoczony z nasion prażonych, który ceniony jest między innymi ze względu na smak i zapach, ale przede wszystkim z powodu właściwości prozdrowotnych. Coraz chętniej bywa wykorzystywany jako suplement diety. Spożywany jako dodatek do różnego rodzaju posiłków wspomaga układ immunologiczny, działa przeciwzapalnie, korzystnie wpływa na krzepliwość krwi, obniża zawartość cholesterolu, stymuluje działanie układu krążenia. Szczególnie polecany jest w przypadku chorób naczyniowo-sercowych, a także reumatycznych.

W Europie Zachodniej i Centralnej wytwarza się także trzeci jego rodzaj Cosmetic argan oil wykorzystywany jako składnik preparatów kosmetycznych. Tłuszcz ten pozyskuje się z wydajnością 45-50% na drodze ekstrakcji rozpuszczalnikami organicznymi rozdrobnionych nasion arganii.

Skład estrów glicerynowych oleju arganowego, niezależnie od metody pozyskiwania, przypomina skład ludzkiego łoju. Głównymi jego komponentami, stanowiącymi 99% wszystkich składników, są acyloglicerole, pośród których 95% to pochodne triacylowe.

W jego skład wchodzą również diacyloglicerole (0,68-1,53%), monoacyloglicerole (0,27-0,65%), a także wolne kwasy tłuszczowe (1,1-2%). Tłuszcz ten zawiera 80% kwasów nienasyconych, spośród których w największej ilości występują: kwas oleinowy (42-47%) oraz zaliczany do grupy PUFA, charakteryzujący się dużą aktywnością, kwas linolowy (31-35%). Wśród jego składników obecne są także inne kwasy nienasycone: palmitoleinowy (0,3-3%), linolenowy (0,2%), behenowy (0,2%)oraz nasycone: palmitynowy (12-14%), stearynowy (5-7%), arachidowy (0,5%), mirystynowy (0,1%). Najczęściej główny komponent oleju arganowego stanowi gliceryd zawierający dwie reszty kwasu oleinowego.

Beauty argan oil od oleju kosmetycznego różni się natomiast zarówno ilością, jak i składem frakcji niezmydlającej się, która w przypadku pierwszego z wymienionych tłuszczów wynosi 0,8%, podczas gdy drugi z nich zawiera jej około 1%.

W jej składzie można znaleźć polifenole, tokoferole, fitosterole, skwalen i alkohole triterpenowe, które w połączeniu z nienasyconymi kwasami odpowiadają za cenne właściwości oleju arganowego. Całkowita zawartość tokoferoli stanowiąca standard jakości tego tłuszczu wynosi od 60 do 90 mg w 100 g oleju.

Na rynku można spotkać także olej wzbogacony w substancje aktywne, znany jako Enriched-argan oil, który zawiera większe ilości nie tylko tokoferoli, ale również steroli, między innymi spinasterolu i schotenolu.

W przypadku oleju tłoczonego na zimno zawartość tokoferoli wynosi około 770 mg/kg oleju, natomiast dla tłuszczu pozyskiwanego na drodze ekstrakcji nasion 250 mg/kg oleju. Olej wzbogacony charakteryzuje się zawartością tokoferoli ~1800 mg/kg. We wszystkich przypadkach dominującym ich składnikiem jest γ-tokoferol.

W służbie kosmetyki

Olej arganowy stosowany w preparatach kosmetycznych cechuje dobra zdolność penetracyjna. Aplikowany na skórę odbudowuje jej płaszcz hydrolipidowy, efektywnie chroni ją przed agresywnym działaniem słońca i wiatru. Znajduje zastosowanie w preparatach przeznaczonych do skóry suchej, wrażliwej, skłonnej do podrażnień i uczuleń.

Ze względu na obecność tokoferoli, a także polifenoli o działaniu antyoksydacyjnym, stymuluje on proces oddychania wewnątrzkomórkowego, neutralizuje wolne rodniki, chroni tkankę łączną, zapobiega fotostarzeniu się skóry. Z tego też powodu polecany jest do stosowania w wyrobach przeznaczonych do pielęgnacji skóry dojrzałej z oznakami starzenia, podrażnionej, zniszczonej np. działaniem promieni UV. Stosowany w preparatach kosmetycznych nawilża, zmniejsza blizny, poprawia elastyczność, opóźnia proces powstawania zmarszczek. Olej arganowy działa przeciwzapalnie, wygładza, uelastycznia i uspokaja podrażnioną skórę. Bywa chętnie wykorzystywany w preparatach do pielęgnacji miejsc wokół oczu i ust, a także regeneracyjnych maseczkach do twarzy.

Posiada również zdolność kontrolowania wydzielania sebum, dzięki czemu jest efektywnym środkiem w przypadku trądziku.

Oprócz kosmetyków przeznaczonych do pielęgnacji skóry często wykorzystuje się go w preparatach wzmacniających włosy i paznokcie. Stosowany doustnie wspomaga działanie kosmetyczne.

Zrodlo: http://bez-recepty.pgf.com.pl/index.php?co=artyk&id_artyk=3024


Olej arganowy w naszej diecie skutecznie obniza cholesterolu. Dieta z zastosowaniem tego oleju zawiera wysoki poziom wielonasyconych kwasow tluszczowych.

Cytat:
The researchers also investigated the in vitro effects of the tocopherols, sterols, and polyphenols in the herbal extract on LDL peroxidation, and found that the argon oil consumers had lower plasma lipoperoxides, a higher molar ratio of α-tocopherol to total cholesterol, and a higher concentration of α-tocopherol, compared with nonconsumers. LDL oxidation was similar in the two groups, despite the fact that consumers had higher plasma antioxidant concentrations and lower lipoperoxide levels.

The investigators concluded that their findings clearly established that regular consumption of virgin argan oil confers antioxidant and cholesterol-lowering activity, suggesting the viability of this natural extract as a dietary adjunct for lowering the risk of cardiovascular events.


Olej arganowy skutecznie rowniez obniza wydzielanie sebum cer tlustych i mieszanych.
Cytat:
Dowodem jest badanie na przeprowadzone na wolontariuszach, z ktorych 16 mialo tlusta cere, 4 mieszana. Stosowali oni krem, w ktorego skladzie bylo saw plametto, olej sezamowy i arganowy. Krem stosowano przez w okresie zimowym (styczen- luty) dwa razy dziennie. Wolonatariusze mieli zbadana dokladnie skore przed i po zakonczeniu badania. Poprzez zastosowanie specjalistycznych pomiarow.

Wyniki pokazaly, ze wszyscy wolonatriusze dobrze tolerowali aplikowany produkt. 95 % ochotniokow mialo zauwazalne efektywne obnizenie sebum. Dodatkowo kliniczna i powierzchowana ocena pomiarow
wydzielania sebum dodatkowo stwierdzila, ze jego wydzielanie zostalo znaczaco obnizone po miesiacu badania. Badacze rowniez stwierdzili, ze forumulacje zawierajace olej arganowy lagodza oraz poprawiaja wyglad skory tlustej.

http://www.skinandallergynews.com/views/cosmece...l/70202933e0.html
http://www.webmd.com/healthy-beauty/features/be...kin-care-products

Ekspert w zakresie skladnikow kosmetycznych doktor Bauman twierdzi, ze olej arganowy ma pozytywne zastosowanie u osob chorych na luszczyce oraz egzeme.
http://www.articlesnatch.com/Article/Using-Amal...url-Pt--1/1484279

Dziewczyny z makeupalley i natural curly dosc mocno zachwalaja uzycie tego olejku nie tylko na skore ale rowniez wlosy
http://www.makeupalley.com/product/showreview.a...il/0/Moisturizers
http://www.makeupalley.com/product/showreview.a..._Oil/0/Treatments

http://www.naturallycurly.com/curlreading/produ...ls-for-curly-hair

Ogląda profil użytkownika Wyślij prywatną wiadomość
ayem
Administrator

Dołączył: 29 Sty 2006
Posty: 1116


Wysłany: Sro Lut 29, 2012 2:14
Temat postu:
Odpowiedz z cytatem



zambezzi napisał:
Olej arganowy skutecznie rowniez obniza wydzielanie sebum cer tlustych i mieszanych.
Cytat:
Dowodem jest badanie na przeprowadzone na wolontariuszach, z ktorych 16 mialo tlusta cere, 4 mieszana. Stosowali oni krem, w ktorego skladzie bylo saw plametto, olej sezamowy i arganowy. Krem stosowano przez w okresie zimowym (styczen- luty) dwa razy dziennie. Wolonatariusze mieli zbadana dokladnie skore przed i po zakonczeniu badania. Poprzez zastosowanie specjalistycznych pomiarow.

Wyniki pokazaly, ze wszyscy wolonatriusze dobrze tolerowali aplikowany produkt. 95 % ochotniokow mialo zauwazalne efektywne obnizenie sebum. Dodatkowo kliniczna i powierzchowana ocena pomiarow
wydzielania sebum dodatkowo stwierdzila, ze jego wydzielanie zostalo znaczaco obnizone po miesiacu badania. Badacze rowniez stwierdzili, ze forumulacje zawierajace olej arganowy lagodza oraz poprawiaja wyglad skory tlustej.


akurat to badanie nie jest zadnym dowodem ze wzgledu na zastosowana metodologie. jak slusznie zauwaza Paula Begoun w linku dwa posty wyzej:
Cytat:
Badanie nie wykazało jakoby olej arganowy odegrał konkretną rolę w wynikach — jedyne co wiadomo to to że dana formulacja wykazała korzystne działanie [olej arganowy był jednym z jej składników - dop. mój], a działanie kremu nie zostało porównane z działaniem żadnego innego preparatu, tak więc wyniki badania są bez znaczenia.

http://www.cosmeticscop.com/cosmetic-ingredient...28/argan-oil.aspx

Ogląda profil użytkownika Wyślij prywatną wiadomość
zambezzi


Dołączył: 20 Mar 2006
Posty: 1152


Wysłany: Czw Mar 01, 2012 2:19
Temat postu:
Odpowiedz z cytatem



ayem napisał:

akurat to badanie nie jest zadnym dowodem ze wzgledu na zastosowana metodologie. jak slusznie zauwaza Paula Begoun w linku dwa posty wyzej:
Cytat:
Badanie nie wykazało jakoby olej arganowy odegrał konkretną rolę w wynikach — jedyne co wiadomo to to że dana formulacja wykazała korzystne działanie [olej arganowy był jednym z jej składników - dop. mój], a działanie kremu nie zostało porównane z działaniem żadnego innego preparatu, tak więc wyniki badania są bez znaczenia.

http://www.cosmeticscop.com/cosmetic-ingredient...28/argan-oil.aspx


Oczywiscie watpliwosci sa zawsze na miejscu. Tym bardziej, ze nie znamy dokladnych proporcji skladnikow w uzytym kremie i olejek nie zostal zastosowany sam. Jednak opisane badanie rowniez jest rowniez w bazie pumbedu
http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/17524128
Natomiast artykul Baumanowej jest cytowany dosc szeroko, jak rowniez powolywanie sie na zalety tego olejku w walce z sebum, przyklad http://thebeautybrains.com/2008/05/31/is-argan-...or-hair-and-skin/

Opinie osob, ktore stosuja olejek przy tradziku, czy cerach tlustych
http://www.acne.org/messageboard/index.php/topi...ody-tried-it-yet/
http://www.essentialdayspa.com/forum/viewthread.php?tid=29936
Tutaj informacje komerycje http://www.argansense.com/assets/Uploads/resear...c_ingredients.pdf jednak firma ta przeprowadzila troche badan nad olejekiem arganowym i jest wykorzystywany w ich produktach miedzy innymi majac na celu poprawe stanu skor tlustych.
Tuatj podobne stanowisko badan konkretnych brak ale baza spora
http://www.argansense.com/assets/Uploads/resear...c_ingredients.pdf
http://skinlibrary.typepad.com/skinlibrary/2011...morocco-its-.html

Zastosowanie olejku arganowego w gotowym produkcie do skory tlustej i mieszanej http://uk.lizearle.com/superskin/superskin-concentrate.html
http://reviews.qvcuk.com/1690/225356/liz-earle-...views/reviews.htm

Ogląda profil użytkownika Wyślij prywatną wiadomość
Pfifferling


Dołączył: 22 Lip 2009
Posty: 75
Skąd: Warszawa

Wysłany: Czw Mar 01, 2012 8:03
Temat postu:
Odpowiedz z cytatem


W badaniu pubmedu jest napisane "krem" i brak danych o koncentracji, co sugeruje, że zostały zastosowane inne składniki zmniejszające okluzyjność oleju a samego oleju mogło być bardzo niewiele, co w przypadku jego składu tłuszczowego ma znaczenie dla tłustej skóry.
Natomiast Baumannowa powołuje się na to badanie pubmedu, stwierdzając, że jest przynajmniej jedno, nie cytuje dalszych, więc może ich nie być Confused a do włosów nie znalazła żadnych badań.
W sprawie trądziku napisała, że jako, że olej arganowy zawiera 70% kwasu oleinowego, więc jest wysoce komedogenny. Wniosek jest taki, że może być dobry dla skóry tłustej, ale może zatykać pory i wywoływać trądzik zapalny.
Dalej nie zaglądałam, bo nie mam trądziku ale jeżeli ktoś ma, to może powinien się wgłębić.

Ogląda profil użytkownika Wyślij prywatną wiadomość
Noor


Dołączył: 21 Sty 2006
Posty: 624


Wysłany: Czw Mar 01, 2012 12:02
Temat postu:
Odpowiedz z cytatem


Nie mam żadnych mądrych cytatów Wink, ale jako posiadaczka tłustej cery, zapychanej przez oleje z kwasem oleinowym powyżej 25-30% i używająca oleju arganowego (początkowo z duszą na ramieniu) regularnie co drugą noc od jakichś 6 mies., w stężeniu 25% w mieszance, mogę powiedzieć z autopsji, że:
- nie ogranicza ani trochę wydzielania sebum (przynajmniej mojego)
- ale też nie powoduje wyprysków (co naprawdę mnie baaaardzo zaskoczyło - mój argan ma ok. 46% omega-9, mieszany jest z olejami mającymi do 15%)
- w zasadzie nie zauważyłam też jakiegoś przeciwstarzeniowego działania (ale bądźmy szczerzy - trudno je zauważyć gołym okiem na dość zadbanej skórze - z pewnością rano jest gładka i miękka - dlatego lubię ten olej i podświadomie naprawdę wierzę w jego dobroczynne działanie)

Ale na mnie jak wiadomo wszystko działa odwrotnie

_________________
Rząd Indii przyznał delfinom status non human persons. Przysługują im podstawowe prawa do życia i wolności, takie same jak ludziom. Nie wolno na nie polować, trzymać w niewoli w parkach rozrywki i laboratoriach.
Ogląda profil użytkownika Wyślij prywatną wiadomość
zambezzi


Dołączył: 20 Mar 2006
Posty: 1152


Wysłany: Czw Mar 01, 2012 12:23
Temat postu:
Odpowiedz z cytatem


Noor bo nie ma madrych cytatow w tym przedmiocie Very Happy Zamiescilam rowniez opinie innych osob, u ktorych sa wlasnie jakies tam zmiany pozytywne - w szczegolnosci takie jak Ty zaobserowalas u siebie. Wiec takie opinie sa zawsze najcenniejsze.
Naukowo niestety kiepscizna ze zdobyciem informacji, co zretsza dotyczy wiekszosci olejow.
Pozostaje nam stosoweac i testowac. Ja jestem dosc zadowolona sprawdza sie dobrze swietnie na skorze jak i wlosach. W skore dosc szybko sie wchlania nie pozostawia tlustej wartswy. Wlosy nie sa obciazone lepiej sie ukladaja i chyba nawet dobrze nawilzone.

Ogląda profil użytkownika Wyślij prywatną wiadomość
piernik


Dołączył: 03 Mar 2011
Posty: 92


Wysłany: Czw Mar 01, 2012 14:03
Temat postu:
Odpowiedz z cytatem



Noor napisał:

- w zasadzie nie zauważyłam też jakiegoś przeciwstarzeniowego działania (ale bądźmy szczerzy - trudno je zauważyć gołym okiem na dość zadbanej skórze - z pewnością rano jest gładka i miękka - dlatego lubię ten olej i podświadomie naprawdę wierzę w jego dobroczynne działanie)

Chyba ciężko liczyć na jakieś przeciwstarzeniowe działanie olejów (może oprócz tych b. bogatych w antyoksydanty), jeśli sa one wstanie penetrować jednie najbardziej zewn. cześć w-wy rogowej. Chyba ich jedynym zadaniem jest zmniejszanie TEWL. Patrz watek o oleju min.

Lipid uptake and skin occlusion following topical application of oils on adult and infant skin
Cytat:
The paraffin oil and the vegetable oils penetrate the top layers of the SC with similar concentration profiles, a result that was confirmed both for adult and infant skin. The three oils tested demonstrated modest SC swelling (10–20%) compared to moderate swelling (40–60%) for petrolatum.
These data indicate that there is no statistical difference between the paraffin oil and vegetable oils in terms of skin penetration and skin occlusion. The results for petrolatum show that in vivo confocal Raman microspectroscopy is sensitive and specific enough to measure both lipid uptake and skin occlusion events following topical application.


In vivo investigations on the penetration of various oils and their influence on the skin barrier
Cytat:
Paraffin oil, as well as the vegetable oils, penetrated only into the first upper layers of the stratum corneum. TEWL measurements indicated that the application of the vegetable oils (except jojoba oil) as well as paraffin oil, led to a similar occlusion of the skin surface. The most effective occlusion was found for petrolatum.
For the investigated oils, a deeper penetration than into the first upper layers of the stratum corneum could be excluded. The decreased TEWL values indicate that the application of the oils leads to a semi-occlusion of the skin surface as it is intended by the use of oils to retain moisture in skin.


Ogląda profil użytkownika Wyślij prywatną wiadomość
Strona 1 z 1
Wyświetl posty z ostatnich:  
Napisz nowy temat Odpowiedz do tematu Forum Laboratorium Urody Strona Główna » Składniki kosmetyczne
Skocz do:  

Nie możesz pisać nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz głosować w ankietach
Kontakt  Prywatność
© Laboratorium Urody
Powered by phpBB