|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
perfecta
|
|
|
|
Wysłany: Wto Sie 22, 2006 8:50 Temat postu: Serum z vit. C i NAC na przebarwienia
|
|
Chcę zakupić potrzebne składniki (u Limarii już jest w sklepiku N-acetyl cysteine) i przygotować serum na przebarwienia z N-acetyl cysteine. Mam na razie taki przepis:
Skład serum wg propozycji Basi Kwiatkowskiej:
5% dla zahartowanych N-acetyl cysteine - NAC; 2%-3% dla początkujących
20% L-ascorbic acid (dla zahartowanych); 10%-15% dla początkujących
70% woda destylowana
5% glikol propylenowy lub alkohol (kilka ropli, ale nie wiem ile)
W związku z tym bardzo gorąca prośba: proszę o pomoc w przeliczeniu składników na gramy/mililitry oraz podpowiedź w jakiej kolejności dodawać poszczególne składniki i czym można to serum zakonserwować na 1 miesiąc ( zamierzam używać co 2 dzień na zmianę z serum z vit C = każde 2 tygodnie/miesiąc). Inne wskazówki mile widziane.
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
tanatos

|
|
|
|
Wysłany: Wto Sie 22, 2006 10:00 Temat postu:
|
|
Nie wiem,czy wit. C wytrzyma cały miesiąc U Limarii są tylko konserwaty,które zapobiegają rozwojowi bakterii.Swoje serum z wit.C robię w 15 ml. butelce i po około 2 tygodniach,wyraźnie czuć, że działanie serum słabnie
A co do proporcji :
Na 10 ml. serum :
NAC : 5%-0,5 g.; 2%-3%-0,2-0,3 g. dla początkujących
L-ascorbic acid : 20%-2 g. (2,2 ml) (dla zahartowanych); 10%-15%- 1-1,5 g.(1,1-1,6 ml) dla początkujących
Woda destylowana: 70%- 7 g. (7 ml)
glikol propylenowy : 5 % - 0,5 g. (0,5 ml)
lub alkohol etylowy - 5% : 0,5 g. (0,4 ml) - to przeliczenie dla czystego, 95% alkoholu etylowego. W przypadku użycia wódki, proporcje będą inne.
Co do mieszania, ja bym w wodzie rozpuścił wit.C, potem cysteine, na końcu dodał alkohol. Ale to tylko moje domysły, bo pierwszy raz w ogóle słyszę o tym serum
Limaria jednak napisała coś takiego:
|
Cytat: |
| Jeśli natomiast solidnie ustabilizujesz wit. C sporą ilością glikolu, gliceryny i najważniejsze kwasem felurowym, to na bank przy ilości 0,5% Optiphenu , masz serum zakonserwowane na 3-4 miesiące.
|
Czyli do tej mieszanki trzeba dodać jeszcze gliceryne i kwas ferulowy :)Troche konserwantu i przetrzyma miesiac
Tylko znowu co z tym NAC,czy on wytrzyma tyle
I jeszcze coś o mixie C+NAC :
|
| The incidence and multiplicity of UVC-induced tumors also were significantly lowered, tumor size was reduced, and squamocellular carcinomas were prevented in the NAC group. Ascorbic acid, which can exhibit some prooxidant activity, had the opposite effect. However, when NAC was administered in combination with ascorbic acid, the adverse effects of vitamin C were significantly diminished
|
czyli warto takiego mixu uzywac nie tylko ze wzgledu na rozjasnianie przebarwien, ale i dlatego, ze nac moze zmniejszac dzialanie prooksydacyjne wit.C
http://www.skinandallergynews.com/article/PIIS0...06714723/fulltext
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
perfecta
|
|
|
|
Wysłany: Wto Sie 22, 2006 11:45 Temat postu:
|
|
Dziękuję Tanatos. Jeszcze chyba trzeba sprawdzić jakie ph powinno być, ale na razie nie mam danych.
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
limaria
|
|
|
|
Wysłany: Wto Sie 22, 2006 18:06 Temat postu:
|
|
Właśnie siedzę nad przepisem i dzisiaj włożę go do Receptariusza .
Przy czym będzie to przepis na ilość 5 gram, bo w takiej objętości jest, moim zdaniem, najsensowaniej umieszać sobie to serum.
Stosuje się je punktowo na przebarwienia, więc zużycie dzienne jest niewielkie, natomiast witamina C jest w nim dosyć niestabilna.
Można to nieco zmienić zastępując glikol alkoholem z kwasem ferulowym.
Niestety nie można za bardzo w tym przypadku kombinować z dodawaniem innych składników, bo z uwagi na rozpuszczalność witaminy C w wodzie w stosunku 1:3 proporcje 70% wody przy 20% witaminy są dosyć rygorystyczne.
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
perfecta
|
|
|
|
Wysłany: Wto Sie 22, 2006 20:24 Temat postu:
|
|
Ależ się cieszę! Dzięki, dzięki, dzięki! Limario 5g to tak w przybliżeniu 5ml? Ja to rozumiem , że punktowo. Wszystkie specyfiki na przebarwienia w ten sposób stosowałam. Mam nadzieję, że ten będzie skuteczny.
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
limaria
|
|
|
|
Wysłany: Wto Sie 22, 2006 22:47 Temat postu:
|
|
Tak, to mniej wiecej 5 ml.
Perfecto, przepis do Receptariusza włożę jutro, bo nie mam jeszcze opisu w sklepie N-acetyl.
Teraz natomiast, abyś Ty i inne osoby mogły już z niego skorzystać, kopiuję go tutaj.
Woda destylowana 70% / 3,5 ml
Kwas askorbinowy USP- wit. C 20% / 0,90 ml
Glikol propylenowy (humektant) 5% / 0,25 ml
N-acetyl cysteina (antyoksydant) 5% / 0,45 lub (0,35)* ml
Wykonanie: bagietką w zlewce o poj.25 ml wymieszać wszystkie składniki: w wodzie destylowanej o pokojowej temperaturze rozpuścić N-acetyl, potem Kwas askorbinowy i na końcu dodać Glikol.
pH: po wykonaniu serum należy zmierzyć współczynnik pH (papierki wskaźnikowe dostępne w dziale Akcesoria), które powinno być kwaśne i wynosić 3,5-4.
Zobacz Jak uregulować poziom pH wykonanego kosmetyku ?
Opis: serum rozjaśniające przebarwienia do punktowego stosowania.
Opcjonalnie: osoby nie tolerujące glikolu propylenowego, mogą go zastąpić alkoholem etylowym 90%.
Zastosowanie: 1 x dziennie, najlepiej wieczorem, punktowo na przebarwienia.
Trwałość: maksymalnie dwa tygodnie.
Przechowywanie: w lodówce, w szklanej butelce typu „amber” o poj. 5 ml ze szklaną pipetą.
Butelkę dla zmniejszenia dostępu światła można owinąć folią aluminiową.
Uwagi: serum zawiera wysoką koncentrację witaminy C i N-acetyl cysteiny oraz niskie pH, może więc powodować podrażnienie. Lekkie szczypanie po aplikacji na skórę jest naturalną i po chwili ustępującą reakcją.
Osoby reagujące zbyt silnym i dyskomfortowym podrażnieniem, mogą rozpocząć kurację od niższych stężeń witaminy C – od 5% i stopniowo dochodząc do 20% - i N-acetyl cysteiny – od 1% i stopniowo dochodząc do 5%.
Jeśli jednak podrażnienie nie będzie ustępowało, a wręcz się nasilało, należy zaprzestać stosowania serum.
Obowiązkowe jest stosowanie w czasie kuracji stabilnych filtrów z wysoką protekcją.
*Dotyczy N-acetyl cysteiny w postaci kryształów o ciężarze właściwym 0,74 g/ml.
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Alex
|
|
|
|
Wysłany: Sro Sie 23, 2006 0:01 Temat postu:
|
|
| limaria napisał: |
Teraz natomiast, abyś Ty i inne osoby mogły już z niego skorzystać, kopiuję go tutaj.
|
Oj, super, Limario, wielkie dzięki , ja też skrzętnie skorzystam 
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
perfecta
|
|
|
|
Wysłany: Sro Sie 23, 2006 6:37 Temat postu:
|
|
Jeszcze raz dziękuję Limario. Już się nie mogę doczekać, żeby spróbować, ale najpierw zamówienie. Ciekawa jestem czy ktoś już próbował tego serum?
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
marzena
|
|
|
|
Wysłany: Sro Sie 23, 2006 6:43 Temat postu:
|
|
Probowal. Nic nie moge powiedziec o jego wplywie na przebarwienia, ale skoro i tak stosuje C-serum, to mozliwosc dodawania do niego innych skladnikow bardzo mi sie podoba. Samo C- serum rozjasnia cere, wiec dodatek cysteiny na pewno nie zaszkodzi.
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Alex
|
|
|
|
Wysłany: Sro Sie 23, 2006 8:12 Temat postu:
|
|
| marzena napisał: |
Probowal. Nic nie moge powiedziec o jego wplywie na przebarwienia, ale skoro i tak stosuje C-serum, to mozliwosc dodawania do niego innych skladnikow bardzo mi sie podoba. Samo C- serum rozjasnia cere, wiec dodatek cysteiny na pewno nie zaszkodzi.
|
Marzeno, czy po stosujesz serum z cysteiną na całą twarz, jak C-serum? Jak długo je stosujesz?
Jak skóra reaguje, zauważyłaś jakieś większe zaczerwienienie, szczypanie?
PS.Sorry, że Cię tak zasypałam pytaniami .
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
lenna

|
|
|
|
Wysłany: Sro Sie 23, 2006 9:22 Temat postu:
|
|
Też kiedyś miałam okazję spróbować NAC - zrobiłam wersję dla zahartowanych i stosowałam tylko na ręce. Przebarwień nie mam, ale to jedyna część ciała, którą chcę wybielić. No i nic nie wybieliłam, bo jak dla mnie 5% NAC jest nawet na dłonie za bardzo żrący, chociaż przy niższym stężeniu może coś by z tego było, ale zniechęciłam się i moja porcja poszła w świat. Z tego jednak co zalinkował Tanatos wynika, że to całkiem sensowny dodatek do wit.C, szczególnie tej w większych stężeniach.
Sama stosuję teraz na dłonie trzepaną C niacinamide, czasem inhibitor z rozpędu i tretinoinę w wydaniu kligmanowym i muszę powiedzieć, że lepiej chyba już być nie może, bo na rękach skórę mam jak dziecko. No to w końcu się pochwaliłam 
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
marzena
|
|
|
|
Wysłany: Sro Sie 23, 2006 16:38 Temat postu:
|
|
Olu, nie pamietam w jakim stezeniu dodawalam cysteine Za kazdym razem robie to serum troche inaczej, staly jest tylko ferulic. Zawsze jednak stosuje C-serum na cala twarz, bez wzgledu na dodatki i nie przypominam sobie szczegolniejszych podraznien.
Lenna, co to za inhibitor "z rozpedu"?
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Alex
|
|
|
|
Wysłany: Czw Sie 24, 2006 8:00 Temat postu:
|
|
Dziękuję Marzeno , też planuję stosować je na całą twarz, bo jestem zbyt leniwa, żeby robić dwie wersje C-serum .Powiedz mi jeszcze, jakie stężenie wit.C stosujesz w tym serum z cysteiną i ferulic?
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
marzena
|
|
|
|
Wysłany: Czw Sie 24, 2006 8:25 Temat postu:
|
|
Zalezy od stanu skory. Teraz, poniewaz sie obdzieram - 5%. Kiedy daje skorze wytchnac i stosuje tylko 0.05% Retin - krem, do ktorego juz jestem bardzo przyzwyczajona - to 10-15%. Zawsze tez dodawalam 1% ferulika ("zawsze", czyli od paru zaledwie miesiecy ) a teraz dowiaduje sie, ze mozna i 5%. On sam w sobie dziala jako filtr przeciwsloneczny, wiec takie wysokie stezenie nie jest konieczne jezeli uzywam filtrow z wysokim PPD. Mysle, ze 1% w zupelnosci wystarczy do ustabilizowania C-serum. Tak mysle, co Ty na to?
Ferulik jest jednak trudny do zdobycia, wlasciwie tylko bulkactives ma go w przyzwoitej cenie.
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Alex
|
|
|
|
Wysłany: Czw Sie 24, 2006 22:59 Temat postu:
|
|
| marzena napisał: |
Zawsze tez dodawalam 1% ferulika ("zawsze", czyli od paru zaledwie miesiecy ) a teraz dowiaduje sie, ze mozna i 5%. On sam w sobie dziala jako filtr przeciwsloneczny, wiec takie wysokie stezenie nie jest konieczne jezeli uzywam filtrow z wysokim PPD. Mysle, ze 1% w zupelnosci wystarczy do ustabilizowania C-serum. Tak mysle, co Ty na to?
|
Marzeno, a gdzie znalazłaś o tych 5% ferulika?
Może ktoś się pomylił, bo z tego, co kojarzę to stosuje się go w stężeniu od 0,5 do 1%. Zresztą nawet ten 1% trudno rozpuścić
Może ktoś bardziej zorientowany się wypowie 
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
marzena
|
|
|
|
Wysłany: Pią Sie 25, 2006 4:44 Temat postu:
|
|
Sa patenty (do ktorych kazdy ma dostep) z ktorych wynika, ze kwas ferulowy uzywany jest w stezeniach 0.5% - 15%.
Stezenie 0.5% bylo wykorzystane w jednym, slawnym juz badaniu z ktorego wynika, ze kwas ferulowy stabilizuje C-serum i podwaja jego fotoprotekcje. Nie znaczy to, ze jest to jedyne "sluszne" stezenie. W Japonii kwas ferulowy uzywany jest jako naturalny s/s w znacznie wyzszych stezeniach.
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Alex
|
|
|
|
Wysłany: Pią Sie 25, 2006 7:37 Temat postu:
|
|
Do 15% ?
Dziękuję Marzeno , dobrze wiedzieć (jak najczęściej rzucaj tu garścią swojej wiedzy ) .
Ja w weekend przymierzam się do serum z NAC, nie wiem jak je znoisę, bo trochę jestem poobdzierana , ale już mam na nie wielki apetyt 
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
limaria
|
|
|
|
Wysłany: Pią Sie 25, 2006 10:00 Temat postu:
|
|
Powodzenia w NAC-waniu Alex .
Będzie szczypać - w tej chwili nie obdzieram się w ogóle, jedynie raz w tygodniu podtrzymująco Zorac 0,1, ale bez podrażnień i za każdym razem szczypie porządnie. Po chwili przestaje i jest OK, nie ma żadnych podrażnień.
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Alex
|
|
|
|
Wysłany: Pią Sie 25, 2006 17:24 Temat postu:
|
|
Powodzenia w NAC-waniu Alex .
Będzie szczypać - w tej chwili nie obdzieram się w ogóle, jedynie raz w tygodniu podtrzymująco Zorac 0,1, ale bez podrażnień i za każdym razem szczypie porządnie. Po chwili przestaje i jest OK, nie ma żadnych podrażnień.
|
Dzięki, Limario za wsparcie .Też nie chcę jakiegoś podrażnienia, ale to chyba wciąga, żeby obdzierać się coraz bardziej 
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Alex
|
|
|
|
Wysłany: Sob Wrz 02, 2006 22:28 Temat postu:
|
|
Dopiero dzisiaj zrobiłam to serum i jestem po pierwszej aplikacji . Robiłam wg przepisu Tanatosa powyżej (w wersji najmocniejszej: C-20%, NAC-5%, FA-1%), z tym, że dałam mniej alkoholu etylowego (spirytus) i dorzuciłam zawartość kapsułki Tokovit E4oo na 40 ml całego serum. Wprawdzie skórę na palcach mam aż szorstką po aplikacji, ale na skórze twarzy (zastosowałam na całą twarz, jak zwykle stosuję C-serum) serum nie zrobiło większego wrażenia .
Będę wdzięczna za wszelkie wskazówki i uwagi 
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
fumico
|
|
|
|
Wysłany: Sob Paź 28, 2006 19:44 Temat postu:
|
|
Dziś, po raz pierwszy, chciałam ukręcić sobie to serum. Wybrałam wersję dla początkujących bo chcę używać na całą twarz. No i poległam...NAC nie rozpuściła mi sie w wodzie
tanatos napisał:
|
| NAC : 5%-0,5 g.; 2%-3%-0,2-0,3 g. dla początkujących
|
w/g naszej tabelki ciężarów właściwych NAC ma 0,57g\ml to 2 g ma objętość 3,5 ml (a może ja źle liczę) i to się w wodzie nie rozpuściło.
Potem doszłam do tego, że moja NAC to prawdopodobnie, wspominana powyżej przez Limarię, NAC w postaci kryształów o ciężarze właściwym 0,74 g/ml. Z tego wynika, że moje 2 g powinny mieścić się w 2,7 ml. To mniej i może łatwiej by sie rozpuściło ale przecież można zrobić serum i z 5% NAC czyli prawie 7 ml. Jak Wam się to rozpuszcza? Wodę miałam w temp. pokojowej. Poradźcie, co mogłam źle zrobić. Szukałam też info na mazidla. com/index.php?option=com_virtuemart&page=shop.product_details&flypage=shop.flypage&product_id=100&Itemid=10 ale tu niestety brakuje opisu.
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Alex
|
|
|
|
Wysłany: Sob Paź 28, 2006 23:29 Temat postu:
|
|
| fumico napisał: |
Dziś, po raz pierwszy, chciałam ukręcić sobie to serum. Wybrałam wersję dla początkujących bo chcę używać na całą twarz. No i poległam...NAC nie rozpuściła mi sie w wodzie
tanatos napisał:
|
| NAC : 5%-0,5 g.; 2%-3%-0,2-0,3 g. dla początkujących
|
w/g naszej tabelki ciężarów właściwych NAC ma 0,57g\ml to 2 g ma objętość 3,5 ml (a może ja źle liczę) i to się w wodzie nie rozpuściło.
|
Skoro wybrałaś wersję dla początkujących, to na jaką ilość serum chciałaś dać te 2g NAC? Chyba nie na 100ml, bo Tanatos pisał o 0,2g na 10ml.
Ja robię wersję 5% i na 10ml daję 1ml NAC (c.wł.0,57g/ml, czyli 0,5g to prawie 1 ml)
Właśnie siedzę nad przepisem i dzisiaj włożę go do Receptariusza Smile.
Przy czym będzie to przepis na ilość 5 gram, bo w takiej objętości jest, moim zdaniem, najsensowaniej umieszać sobie to serum.
|
| perfecta napisał: |
|
Limario 5g to tak w przybliżeniu 5ml?
|
Tak, to mniej wiecej 5 ml.
Perfecto, przepis do Receptariusza włożę jutro, bo nie mam jeszcze opisu w sklepie N-acetyl.
Woda destylowana 70% / 3,5 ml
Kwas askorbinowy USP- wit. C 20% / 0,90 ml
Glikol propylenowy (humektant) 5% / 0,25 ml
N-acetyl cysteina (antyoksydant) 5% / 0,45 lub (0,35)* ml
|
Jak widać Limaria, przy objętości 5 ml całego serum daje 0,45 ml NAC( i to jest to, które kupiłam w Mazidłach( proszek), natomiast wersja z" * " dotyczy kryształków, o czym wspomniała:
*Dotyczy N-acetyl cysteiny w postaci kryształów o ciężarze właściwym 0,74 g/ml.
|
Tak więc Fumico, prawdopodobnie dajesz dziesięciokrotnie więcej NAC i dlatego Ci się nie rozpuszcza. Ja nie mam z tym problemów .
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
fumico
|
|
|
|
Wysłany: Nie Paź 29, 2006 18:47 Temat postu:
|
|
Alex jesteś wielka! Ha, ha, ha ale ze mnie gamoń.
Oczywiście chciałam zrobić 10 ml. Najlepsze jest to, że proporcje liczyłam kilka razy, nawet dałam mężowi do sprawdzenia. Tymczasem, okazuje się, że pomyliłam się przy przepisywaniu i zamiast wpisać 0,2g wpisałam te nieszczęsne 2g. W sumie to całe szczęście, że NAC się nie rozpuściło (a tak coś mi się wydawało, że jakoś dziwnie dużo tego NAC jak na 10 ml ale sypałam, a co! ) Na swoje usprawiedliwienie mam tylko to, ze mój synek właśnie przechodzi trzydniówkę i już chwilami nie wiem jak się nazywam.

|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Alex
|
|
|
|
Wysłany: Nie Paź 29, 2006 19:23 Temat postu:
|
|
Cieszę się, że się wyjaśniło.
Hmm, a ta trzydniówka, to jakieś ząbki ? 
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
tanatos

|
|
|
|
Wysłany: Nie Paź 29, 2006 19:34 Temat postu:
|
|
Grypa żolądkowa 
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
fumico
|
|
|
|
Wysłany: Nie Paź 29, 2006 21:59 Temat postu:
|
|
Trzydniówka to taka choroba wirusowa, na którą chorują małe dzieci - do 3 roku życia. Objawia się nagłą wysoką gorączką, 39-40 stopni, która trwa zazwyczaj 3 dni. Gdy gorączka ustępuje dziecię dostaje wysypki.
To tak w ekspresowym skrócie bo OT. 
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
fumico
|
|
|
|
Wysłany: Czw Lis 02, 2006 12:36 Temat postu:
|
|
Zrobiłam serum w wersji dla początkujących i nic nie szczypie, nie czuję żeby było mocniejsze niż C+E (stosowałam 15% wit. c). Następne zrobię mocniejsze.
Musiałam do otrzymanej miksturki dodać nieco sody bo pH było za niskie. Przyznam, że robiąc C+E nigdy nie sprawdzałam pH więc nawet nie wiem czy było właściwe
Czy mogę, tak samo jak do C+E, dodać Q10 i lipoderminę bez szkody dla właściwości serum? Myślę, że tak ale wolę sie upewnić.
|
| Jak widać Limaria, przy objętości 5 ml całego serum daje 0,45 ml NAC( i to jest to, które kupiłam w Mazidłach( proszek), natomiast wersja z" * " dotyczy kryształków
|
Moja NAC jest w formie kryształków a także kupowałam w mazidłach.
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
tanatos

|
|
|
|
Wysłany: Pią Lis 03, 2006 3:45 Temat postu:
|
|
| fumico napisał: |
|
Czy mogę, tak samo jak do C+E, dodać Q10 i lipoderminę bez szkody dla właściwości serum? Myślę, że tak ale wolę sie upewnić.
|
Możesz 
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
marla30
|
|
|
|
Wysłany: Sro Sty 17, 2007 9:48 Temat postu:
|
|
Ja również zamierzam zrobić to serum NAC, C, FA, alkohol i dodać lipoderminę w ilości 10%. Tylko mam problem - na końcu tę lipoderminę czy jakoś wcześniej? I czy do tego, co się w wodzie rozpuszcza, czy do ferulika w alkoholu?
Przy okazji, czy ktoś wie, jaki jest ciężar nasypowy ferulica? Nie znalazłam teraz, coś mi sę plącze, że 0.2 g/ml, ale mogę się mylić.
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
tanatos

|
|
|
|
Wysłany: Sro Sty 17, 2007 10:21 Temat postu:
|
|
Ja rozpuszczam ferulowy w alkoholu,potem do tego lipodermina i na koncu reszta skłądników . A w ciężar nasypowy nie bawię się,wiec niestety tutaj Ci nie pomogę.
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|