nazwa:   
hasło:     
Zaloguj mnie automatycznie przy każdej wizycie
rejestracja szukaj wiadomości profil

Serum z wit. C&E - przepisy i modyfikacje

Napisz nowy temat Odpowiedz do tematu Forum Laboratorium Urody Strona Główna » Domowe laboratorium urody
Idź do strony 1, 2, 3, 4, 5, 6, 7, 8, 9  Następny
Zobacz poprzedni temat / Zobacz następny temat
Autor Wiadomość
Hokus

Wysłany: Pon Mar 13, 2006 16:29
Temat postu:
Odpowiedz z cytatem

SERUM Z WIT. C - PODSTAWOWE PRZEPISY
- Serum z witamina C 5% + E (1 lub 2 %) na bazie kropli JuvitC/Cebion - Basia podaje tu bardzo szczegolowo, jak wykonać serum

http://www.biochemiaurody.com/DzialLab/serum-wit.c.htm

- Serum z witaminy C w proszku podany przez Basię Kwiatkowską na forum BU (który teraz ja podaję z pamięci i własnych notatek).

Do przygotowania serum wodnego potrzebujemy:

1. Wit. C w proszku w formie kwasu l-askorbinowego (forma aktywna biologicznie przy stosowaniu na skórę).

2. Wodę oczyszczoną (pod taką nazwą dostępna jest woda do sporządzania leków recepturowych w aptekach - butla z ciemnego szkła o pojemności 1 l kosztuje ok. 10 zł; można też używać wody destylowanej, np. takiej do żelazek dostępnej na stacjach beznynowych - chodzi o to, by woda do serum nie zawierała nawet śladowych ilości metali ciężkich, ponieważ wit. C w ich obecności się utlenia).

3. Wit. E naturalną (np. kapsułki Tokovit E).

4. Buteleczka z ciemnego szkła (można kupić w aptece).

Sposób wykonania:

- odmierzamy miarką (np. do leków) wit. C w ilości zależnej od stężenia, jakie chcemy uzyskać i tak: na 10 ml wody max stężenie 20 % oznacza dodanie 2 ml proszku wit. C, 10% stężenie to 1 ml proszku)
- wsypujemy do butelki, zalewamy wodą i wytrząsamy, by witamina się rozpuściła
- po rozpuszczeniu dodajemy wit. E wyciśniętą z kapsułek (stężenie w zależności od uznania, przeważnie 2-3%, co daje na 10 ml serum 2 kapsułki wit. E 200 IU).

Do serum można dodać:
- kilka kropli alkoholu (wódki czystej np.)
- oraz lecytynę (np. z kapsułek firmy Walmark 1200 mg w kapsułce).

Zwiększy to jego penetrację, jednak przy skórze wrażliwej, naczynkowej można alkohol pominąć, by uniknąć ewentualnych podrażnień. Bez dodatku alkoholu lecytyna będzie zbijać się w "kulki" i osiadać na ściankach butelki, więc jeżeli alkohol pominiemy, to lecytynę też.

Pytania, wątpliwości - proszę pisać w tym wątku Smile

Ogląda profil użytkownika Wyślij prywatną wiadomość
moni

Wysłany: Pon Mar 13, 2006 22:14
Temat postu:
Odpowiedz z cytatem

To ja jeszcze dodam, bo sama stosuje to serum juz od pazdziernika 2005 r. ze w przypadku cer problematycznych jak cera mieszana czy tlusta nalezy dac jedna kapsulke wit. E 200 IU, a przy cerze suchej mozna dodac 2 kapsulki. Sama na sobie sprawdzilam, ze przy wiekszym stezeniu wyskakiwaly mi niespodzianki na twarzy. Niby nie powinnam sie dziwic, Basia na BU o tym pisala, ale ja chcialam sprawdzic czy czasem nie da sie uzywac serum z wiekszym stezeniem wit. E, no i sie nie da, chodz pewnie moga zdazyc sie osoby, ktore maja mieszana cere i moga uzywac serum z wiekszym stezeniem wit. E, kazdy musie sprawdzic na sobie. Ogolem wit. E jest komedogenna, wiec nalezy uwazac i trzymac sie przepisu.

Hokus

Wysłany: Wto Mar 14, 2006 15:14
Temat postu:
Odpowiedz z cytatem

Do serum z wit. C i E możemy dodać koenzym Q10 w stężeniu max 1%.

Stosowałam Q10 w kapsułkach:

- firmy Naturell - 30 mg Q10 w kapsułce - ma postać oleju (bo Q10 rozpuszcza się w tłuszczach), jest wygodne w stosowaniu; na 10 ml serum dawałam 3 kapsułki Q10, czyli stężenie wychodziło ok. 1%. Q10 jest rozpuszczony w oleju, a serum jest wodne lub na glicerynie, więc się rozwarstwia. Należy je wytrząsnąc przed użyciem.

- firmy Hascolek - 30 mg w kapsułce - jednak tu zawartość kapsułki stanowi coś o konsystencji kremu - jest to mało wygodne do stosowania w serum wodnym, ponieważ osiada na ściankach butelki i wytrząsanie nie pomaga.

Doroti

Wysłany: Wto Mar 14, 2006 15:46
Temat postu:
Odpowiedz z cytatem

Do serum C+E możemy dodać kilka kropli gliceryny w celu zwiększenia nawilżających właściwości serum. (sprawdziłam na sobie i takie rozwiązanie u mnie zdaje egazmin) yes

Noor

Wysłany: Wto Mar 14, 2006 20:41
Temat postu:
Odpowiedz z cytatem

To ja jeszcze dodam specjalnie dla tych którym sie ręce trzęsą przy samodzielnym merdaniu serów, i mają wieczne wątpliwości, czy aby na pewno dobrze dobrali proporcje i nie zrobią sobie krzywdy (tak jak na przykład ja, żeby daleko nie szukać Wink ), że Basia te "kilka kropli alkoholu" precyzowała dokładniej jako 3-4 krople/10 ml, co miało dawać ok. 1%

Saskia

Wysłany: Nie Mar 19, 2006 11:57
Temat postu:
Odpowiedz z cytatem

Przepis Basi Kwiatkowskiej, ktory pojawil sie na BU dotyczacy serum z vitamina C na przebarwienia - to wersja serum z NAC (N-acetyl-cysteina).
Sklad serum:
5% N-acetyl cysteine - NAC
20% L-ascorbic acid
70% woda destylowana
5% glikol propylenowy
Uwaga Basi Kwiatkowskiej dotyczyla bardzo silnego dzialania serum, dlatego ze zarowno pierwszy jak i drugi skladnik to kwasy, a kwas askorbinowy wystepuje tu w bardzo wysokim stezeni (20%), co moze powodowac zluszczanie skory. Dlatego tez sugerowala, aby probowac na poczatek zminiejszyc stezenie NAC do 2-3%, a kwasu askorbinowego do 10-15%.
Powyzsze serum stosujemy na dzien pod filtry, pamietajac ze takze NAC to antyoksydant. Jesli chodzi o przechowywanie, to podobnie jak w przypadku serum z vit. C najlepiej przelac je do butelki z ciemnego szkla.
Warto tez napisac, ze istnieje inna wersja tego serum, czyli vit.C, E, NAC ale bez glikolu, zamiast tego dolewamy kilka kropli alkoholu.

Hokus

Wysłany: Sro Mar 22, 2006 12:51
Temat postu:
Odpowiedz z cytatem

Do serum z C&E można dodać kwas ferulowy:

- rozpuszczamy kwas ferulowy w wodzie (łatwiej rozpuszcza się w letniej niż zimnej, ale przy stężeniu 0,5 - 1% powinien rozpuścić się i w zimnej)

- albo w etanolu, jeśli dodajemy go do serum.

Możliwe, że dodanie do wody kilku kropel etanolu poprawi rozpuszczalność kwasu ferulowego (w razie ewentualnych problemów).

Do rozpuszczonego kwasu ferulowego dodajemy wit. C i E.

Jeżeli robimy serum z lecytyną i alkoholem w stężeniu 4% etanolu na 10 ml serum, to najłatwiej jest:
- najpierw rozpuścić kwas ferulowy w etanolu (czyli np. w 1 ml wódki), potem dodać 2-3 krople lecytyny i porządnie wytrząsnąć butelkę

- następnie dodać wit. E i C, uzupełnić wodą i wytrząsnąć do rozpuszczenia wit. C w proszku.

Przeliczniki:
0,5% stężenie kwasu ferulowego w 10 ml serum = 50 mg kwasu ferulowego
1% na 10 ml = 100 mg kwasu ferulowego

konasana

Wysłany: Wto Kwi 04, 2006 11:35
Temat postu:
Odpowiedz z cytatem

Mam takie pytanie do doswiadczonych forumowiczek:
Pare dni temu zrobilam po raz pierwszy serum z wit. C w proszku (do tej pory uzywalam Juvit + wit. E + Q10). Stwierdzilam, ze Juvit na wiosne jest za ciezki, chociaz nic mnie po nim + filtry + podklad nie wypryszczalo, nie swiecilam sie tez jakos strasznie, ale jednak. Plus irracjonalne(?) poczucie ciezkosci na twarzy.
Do rzeczy: zrobilam serum wodne, na to duuuzo Bidermy 100, i co? Za sucho. Pracuje w kimatyzowanym pokoju, nie moge otworzyc okna, i ok. 10.00 zaczynam czuc ciagniecie skory. Wiem, ze mozna rozcienczyc Juvit woda, ale wtedy mamy tylko 5% wit. C, a ja wolalbym zostac przy 10%. Sad moje pytanie: czy moge pomieszac serum wodne z wit. C z juvitem? Czy w takim przypadku zrobic to serum 5% i zmieszac z J. w proporcji pol na pol? Nie bardzo umiem to policzyc, a chcialaby uzyskac serum: Juvit i serum wodne, zeby mialo w sumie 10%.
Nie wiem, czy wystarczjaco jasno pisze...
W kazdym razie czekam na Wasze rad,
pozdrawiam
K.

Sunlit

Wysłany: Wto Kwi 04, 2006 13:58
Temat postu:
Odpowiedz z cytatem

Konasano pare postow wyzej napisane jest, ze mozna do takiego serum dodac pare kropel gliceryny dla wiekszego nawilzenia.

lenna

Wysłany: Wto Kwi 04, 2006 14:51
Temat postu:
Odpowiedz z cytatem

konasana napisał:
Wiem, ze mozna rozcienczyc Juvit woda, ale wtedy mamy tylko 5% wit. C, a ja wolalbym zostac przy 10%. Stad moje pytanie: czy moge pomieszac serum wodne z wit. C z juvitem? Czy w takim przypadku zrobic to serum 5% i zmieszac z J. w proporcji pol na pol? Nie bardzo umiem to policzyc, a chcialaby uzyskac serum: Juvit i serum wodne, zeby mialo w sumie 10%.

Skoro już masz Juvit, to można to zrobić tak:
- robisz oddzielnie serum wodne z sypkiej witaminy C 10%
- juvit ma też stężenie 10%
- jeśli więc połączysz juvit z serum 10% w takich samych częściach (np 5ml juvitu + 5ml serum) to dostaniesz serum o stężeniu 10% i o połowę mniejszej zawartości gliceryny
- do całości możesz dodać vit.E, lecytynę, alkohol itp. Smile

konasana

Wysłany: Wto Kwi 04, 2006 17:25
Temat postu:
Odpowiedz z cytatem

Bardzo dziękuję dziewczyny, coś takiego chodziło mi po głowie, ale chciałam się upewnić, bo jestem niestety antytalent matematyczno-chemicznie-przeliczeniowy, a nie chciałam, żeby wyszło mi za dużo tej wit. C albo za mało.

Hokus

Wysłany: Sro Kwi 26, 2006 11:09
Temat postu:
Odpowiedz z cytatem

Kwas ferulowy (FA) w serum C&E:
- w stężeniu 0,5% rozpuścił się bez problemu;
- w stężeniu 1% odrobina się nie rozpuściła (trochę białego osadu ustało się na dnie butelki);
- próbowałam też stężeń wyższych (2 i 2,5 %, ale tu sporo kwasu ferulowego osiadało na dnie, więc najlepiej rozpuszcza się do stężenia 1%).

Metoda rozpuszczania: z wodą z dodatkiem alkoholu albo w roztworze alkohol+lecytyna+woda. Proporcja FA ustalana na podstawie jego wagi, a nie objętości.

Generalnie serum z dodatkiem FA nabiera koloru białego (intensywniejszego, im więcej dodamy kwasu ferulowego).

Serum z dodatkiem FA bardziej mnie szczypie niż samo serum C&E (z dodatkiem lecytyny i alkoholu), ale obecnie nie jestem w stanie stwierdzić, czy to efekt dodania FA właśnie czy podrażnienia skóry tretinoiną.

Nie próbowałam jeszcze rozpuścić FA w samej wodzie - jeśli ktoś próbował, może podzielić się wrażeniami Smile (teoretycznie powinien się dać rozpuścić w niskim stężeniu w samej wodzie, ale praktyka może zweryfikować teorię).

maugos

Wysłany: Sro Kwi 26, 2006 17:50
Temat postu:
Odpowiedz z cytatem

Hokus,
a ile ten 1 % kwasu ferulowego (na 10 ml serum) ma objętości, bo ja niestety nie mam wagi, więc może podrzucisz jakiś pomysł jak to odmierzyć praying Smile

Angie

Wysłany: Sro Kwi 26, 2006 19:58
Temat postu:
Odpowiedz z cytatem

Hokus napisał:
Do serum z C&E można dodać kwas ferulowy:

- rozpuszczamy kwas ferulowy w wodzie (łatwiej rozpuszcza się w letniej niż zimnej, ale przy stężeniu 0,5 - 1% powinien rozpuścić się i w zimnej)

- albo w etanolu, jeśli dodajemy go do serum.

Możliwe, że dodanie do wody kilku kropel etanolu poprawi rozpuszczalność kwasu ferulowego (w razie ewentualnych problemów).

Do rozpuszczonego kwasu ferulowego dodajemy wit. C i E.

Jeżeli robimy serum z lecytyną i alkoholem w stężeniu 4% etanolu na 10 ml serum, to najłatwiej jest:
- najpierw rozpuścić kwas ferulowy w etanolu (czyli np. w 1 ml wódki), potem dodać 2-3 krople lecytyny i porządnie wytrząsnąć butelkę

- następnie dodać wit. E i C, uzupełnić wodą i wytrząsnąć do rozpuszczenia wit. C w proszku.

Przeliczniki:
0,5% stężenie kwasu ferulowego w 10 ml serum = 5 mg kwasu ferulowego
1% na 10 ml = 10 mg kwasu ferulowego

Nie bijcie za byc moze glupie pytanie, ale gdzie mozna kupic ten kwas. Czytalam na MUA peony na temat super drogiego serum z FA i chetnie bym sobie je ukrecila - ino FA brak...

pozdrawiam

Hokus

Wysłany: Czw Kwi 27, 2006 8:09
Temat postu:
Odpowiedz z cytatem

maugos napisał:
Hokus,
a ile ten 1 % kwasu ferulowego (na 10 ml serum) ma objętości, bo ja niestety nie mam wagi, więc może podrzucisz jakiś pomysł jak to odmierzyć praying Smile

Można odmierzać miarką - zobaczę jak mniej więcej kształtuje się objętościowo FA w stosunku do wagi i dam znać czy to będzie 1 ml czy jakoś inaczej, ok Smile (mam miarki o pojemności 0,5 ml i 1,2 ml i tymi będę badać sprawę - dam znać jutro, jakie są efekty).

Pozdrawiam Smile

Hokus

Wysłany: Czw Kwi 27, 2006 8:18
Temat postu:
Odpowiedz z cytatem

Angie napisał:
Nie bijcie za byc moze glupie pytanie, ale gdzie mozna kupic ten kwas. Czytalam na MUA peony na temat super drogiego serum z FA i chetnie bym sobie je ukrecila - ino FA brak...

pozdrawiam

FA mamy kupione w sklepie na tej stronie: www.bulkactives.com

To było zbiorowe zamówienie, żeby obniżyć koszty przesyłki. Jeśli chcesz sama kupić w bulkactives, to polecam ten sklep - John (właściciel) jest uczciwy. Jeśli chcesz, to mogę też podzielić się z Tobą swoją porcją - odważyłabym Ci 5 g.

Pozdrawiam Smile

Hokus

Wysłany: Pią Kwi 28, 2006 11:27
Temat postu:
Odpowiedz z cytatem

Odmierzanie FA miarką: na 100 mg kwasu ferulowego wychodzi pełna miarka 0,5 ml (nabierałam miarkę z małym czubkiem, pukałam w nią lekko, żeby kwas się lekko uleżał w niej i było równo kwasu z obrzeżem miarki; czyli jeśli chcemy wycelować w ilość kwasu pomiędzy 80 a 100 mg to trzeba nabrać pełną miarkę).

100 mg FA na 10 ml serum daje stężenie FA 1%, a stosuje się stężenia 0,5 - 1% (więcej się słabo rozpuszcza w chłodnej wodzie bez alkoholu albo z nieiwielkim jego dodatkiem, więc więcej nie ma sensu dawać bez wprowadzania innych rozpuszczalników do serum).

Pozdrawiam Smile

crumb

Wysłany: Pią Kwi 28, 2006 14:52
Temat postu:
Odpowiedz z cytatem

Serum z dodatkiem kwasu ferulowego działa silniej. 15% wit.C + 0,5% FA podrażniło mi szyję na kilka dni Sad (możliwe też, że sprzyjało temu nałożenie zoracu dzień wcześniej).
Robię serum bez alkoholu, nie ma mowy aby 1% FA rozpuściło się - powstaje biały płyn (woda z kredą).

p.s. Hokus, dobrze byłoby poprawić przeliczniki w początkowych postach, odnośnie FA, aby nie wprowadzały nikogo w błąd.

Hokus

Wysłany: Pią Kwi 28, 2006 15:08
Temat postu:
Odpowiedz z cytatem

Crumb, czyli pomimo tego, że się słabo w samej wodzie FA rozpuścił, to i tak działa tak mocno Confused (ja ostatnio zeszłam do stężenia wit. C 10% i stosuję tylko na najmniej podrażnione partie skóry, więc mam niemiarodajny obraz tego, jak działa moje serum z FA).

Nie ustalimy ile się go rozpuściło, ale na podstawie moich mikstur z dodatkiem alkoholu (dodaję 2-4% na całe serum), mogę powiedzieć, że nawet taka ilość pomaga rozpuścić FA - trochę go osiadło na dnie, ale zdecydowanie nie wygląda to jak roztwór wody z kredą.

Można spróbować rozpuścić FA w glikolu propylenowym albo mieszance glikolu i etanolu (ta druga opcja na pewno działa, ta pierwsza to tylko moja hipoteza, że mogłaby działać - jak przetestuję, to dam znać jak szło rozpuszczanie).

Pozdrawiam Smile

P.S. Dzięki za wskazówkę nt. przeliczeń - już poprawiłam.

crumb

Wysłany: Nie Cze 04, 2006 15:46
Temat postu:
Odpowiedz z cytatem

Sprawdzałam kilkakrotnie, jednak dodanie FA do serum C+E nie powoduje tego, że jest ono silniejsze (pod względem podrażnienia, bo działa na pewno efektywniej Cool )
To były jeszcze względne początki zorackowania, dlatego nastąpiło podrażnienie.
Co do rozpuszczania, etanol niezbyt pomaga w rozpuszczeniu kwasu ferulowego - smaruję się takim białym roztworem, czasem nawet na twarzy jeszcze rozsmarowuję biały nalot.
Jak Hokus z tym glikolem, rozpuszcza?

Hokus

Wysłany: Wto Cze 06, 2006 13:26
Temat postu:
Odpowiedz z cytatem

Glikol - w samym glikolu FA niby się rozpuści, ale po dodaniu wody robi się zawiesina na górze z białym FA. W mieszance z etanolem też efekt końcowy - czyli po dodaniu wody - z zawiesiną. Ja w końcu rozpuszczam FA tylko w etanolu (czyli glikol darowałam sobie).

maugos

Wysłany: Wto Cze 06, 2006 19:03
Temat postu:
Odpowiedz z cytatem

ja też rozpouszczam FA w samym etanolu i całkiem nieźle to wychodzi, nie robi się zawiesina tylko taki biały płyn - kwas rozpuszcza się u mnie bardzo dobrze w stężeniu około 1%, aha zauważyłam ze lepiej ten kwas rozpuszcza się w alkoholu o temperaturze pokojowej niż np takim z lodówki - ciepła wódka dla mnie brrr....ale widać do kwasu jest OK Very Happy

Hokus

Wysłany: Sro Cze 07, 2006 9:41
Temat postu:
Odpowiedz z cytatem

Maugoś, dzięki za relację Smile

Przy następnej produkcji serum z FA spróbuję ogrzać lekko etanol - może wtedy będzie lepiej się rozpuszczać (teraz rozpuszczam w etanolu o temp. pokojowej).

Hm, a zawiesina Ci się nie robi? Bo mi po dodaniu wody a już na pewno jak postoi w lodówce zbiera się białawy FA na górze butelki. Po wytrząsnięciu jest ok, ale jak postoi to taki efekt jest.

Izolda

Wysłany: Sro Cze 07, 2006 14:34
Temat postu:
Odpowiedz z cytatem

Ja robiąc serum pomijam alkohol a zamiast wody dodaje żel aloesowy.

Niestety nie mam tak wielkiej wiedzy jak wy (jestem typową humanistką-pedagogiem zamiłowania zajmuje się kosmetyką naturalną)

Wiem ze serum z takim dodatkiem szybko i łatwo się wchłania-ale czy też żel nie zmienia właściwości serum.

Gdzieś kiedyś na jakimś forum wyczytałam że nie wolno stosować jednocześnie serum i wyciągów ziołowych-czy to prawda i dlaczego??
Chciałam do serum dodać alkoholowy wyciąg z różnych ziół -czy to ma sens??

Ps.bardzo prosze o wyrozumiałosć dla laika wallbash

tanatos

Wysłany: Sro Cze 07, 2006 14:38
Temat postu:
Odpowiedz z cytatem

W serum z vit.C nie stosuje się wyciągów i ekstraktów roślinnych,ponieważ mogą zawierać śladowe ilości metali,co z kolei destabiluzje wit.C. Chociaż niektóre firmy kosmetyczne tak robią,np. serum z vit.C i żenszeniem firmy Aruga.

Z czym nie laczymy vit. C
- z miedzia i ekstraktami roslinnymi ekstrakty roślinne moga zawierac sladowe ilosci metali ciezkich, ktore w polaczeniu z vit.c powoduja, ze staje sie ona pro-oksydantem
- dmae, panthenolem kwas ascorbinowy aby dzialal skutecznie potrzebuje niskiego pH, wiec nie mieszamy go ze skladnikami znacznie podwyzszajacymi pH
- z witamina A palmitynian retinolu stosowany na dzien przy niedostatecznej ochronie anty UV moze miec dzialanie prooksydacyjne
Z czym laczymy vit. C
- baza do rozpuszczania vitaminy C moze byc: woda destylowana, alkohol etylowy (zwieksza penetracje wglab skory)i glikol propylenowy;
- emulgatorem moze byc lecytyna i polysorbate 80 oraz konserwant
- vitamine C mozemy laczyc z vit.E, Q10, kwasem hialuronowym, idebenone, z kwasem ferulowym i NAC.

Ogląda profil użytkownika Wyślij prywatną wiadomość Odwiedź stronę autora Numer gadu-gadu
Hokus

Wysłany: Sro Cze 07, 2006 14:51
Temat postu:
Odpowiedz z cytatem

Serum z wit.C nie łączymy z ekstraktami roślinnymi ze względu na możliwą obecnośc śladowych ilości metali, które powodować mogą, że wit. C będzie działać jak prooksydant, czyli dokładnie na odwrót niż chcemy. Łączymy ją z kwasem ferulowym, ale o nim wiemy, że stabilizuje wit. C i przedłuża jej trwałość.
Żel aloesowy też może zawierać śladowe ilości metali, wit. C stabilizować nie będzie, więc ja dodałabym ten akurat składnik do serum bez wit. C, żeby uniknąć ewentualnej zmiany jej właściwości.

Jeśli chodzi o alkoholowe wyciągi z ziół - z uwagi na ten sam powód, czyli możliwą obecność śladowych ilości metali, nie łączyłabym ich z wit. C.

Izolda, dobrze, że pytasz, bo może jakiś nowy laborant / laborantka dowie się czegoś dzięki temu Smile
Cieszę się, że mogłam Ci pomóc Smile

maugos

Wysłany: Sro Cze 07, 2006 17:45
Temat postu:
Odpowiedz z cytatem

Hokus napisał:
Maugoś, dzięki za relację Smile

Przy następnej produkcji serum z FA spróbuję ogrzać lekko etanol - może wtedy będzie lepiej się rozpuszczać (teraz rozpuszczam w etanolu o temp. pokojowej).

Hm, a zawiesina Ci się nie robi? Bo mi po dodaniu wody a już na pewno jak postoi w lodówce zbiera się białawy FA na górze butelki. Po wytrząsnięciu jest ok, ale jak postoi to taki efekt jest.

Hokus, przyjżałam się jeszcze raz butelce z serum i niewielka ilość nierozpuszczonego kwasu owszem jest...ale niestety nie na górze, jak u Ciebie, tylko na dole buteleczki...

Izolda

Wysłany: Sro Cze 07, 2006 23:27
Temat postu:
Odpowiedz z cytatem

Tanatos, Hokus wielkie dzięki-jasno i konkretnie:)
Uwielbiam profesjonalistówSmile

Czy zasady te tyczą się bezpośredniego łączenia i nie łączenia z
witaminą C ??
Czyli czy stosując serum nie powinnam stosować toników z wyciągami ziołowymi czy mogę ale musze odczekać jakiś czas?? Jeśli tak to jaki???

Hokus

Wysłany: Czw Cze 08, 2006 8:58
Temat postu:
Odpowiedz z cytatem

maugos napisał:
Hokus, przyjżałam się jeszcze raz butelce z serum i niewielka ilość nierozpuszczonego kwasu owszem jest...ale niestety nie na górze, jak u Ciebie, tylko na dole buteleczki...

Hm, to ciekawe, bo u mnie na dole nic nie dostrzegłam, natomiast na górze zawiesinka jest. FA łatwo się nie rozpuszcza...daję stężenie FA od 0,5 do 1% na ogół i zawiesina na górze robi się zawsze.
Jednak nawet z zawiesiną FA działa poztywnie na wit. C, bo trzymałam serum już i 2 tyg. i nadal było dobre - kolor bez zmiany, moc (oceniana po lekkim szczypaniu przy aplikacji na skórę) też była ok.

Z moich obserwacji wynika, że dodanie FA przedłuża trwałość serum, natomiast najbardziej zmniejsza trwałość trzymanie butelki z serum z dużą ilością powietrza w środku (tzn. kiedy np. pół buetlki serum albo mniej stoi przez tydzień, to wtedy FA nie bardzo jest w stanie pomóc, natomiast butelki bardziej pełne = z mniejszym udziałem powietrza przechowują się bardzo dobrze).

Hokus

Wysłany: Czw Cze 08, 2006 9:06
Temat postu:
Odpowiedz z cytatem

Izolda napisał:
Czy zasady te tyczą się bezpośredniego łączenia i nie łączenia z witaminą C ??
Czyli czy stosując serum nie powinnam stosować toników z wyciągami ziołowymi czy mogę ale musze odczekać jakiś czas?? Jeśli tak to jaki???

Zasada, że nie łączymy serum z wit. C z wyciągami roślinnymi dotyczy tylko bezpośredniego łączenia w jednym serum tych róznych substancji. Można natomiast spokojnie stosować tonik z wyciągami ziołowymi, a potem aplikować serum z wit. C. Trzeba tylko odczekać 10 minut, żeby tonik się wchłonął. Jeśli chciałabyś stosować coś innego niż tonik (np. inne serum) to wówczas aplikujemy różne produkty na skórę wg zasady: najpierw to, co się lepiej wchłania, nie zostawia filmu, potem rzeczy cięższe. Czyli w przypadku toniku: najpierw tonik, potem serum.

P.S. Tanatos, się spisaliśmy Smile , przy okazji wyszło jak długo potrafię jednego posta pisać Embarassed

Strona 1 z 9
Napisz nowy temat Odpowiedz do tematu Forum Laboratorium Urody Strona Główna » Domowe laboratorium urody
Idź do strony 1, 2, 3, 4, 5, 6, 7, 8, 9  Następny
Skocz do: