nazwa:   
hasło:     
Zaloguj mnie automatycznie przy każdej wizycie
rejestracja szukaj wiadomości profil

Skwalan i skwalen (squalane & squalene)

Napisz nowy temat Odpowiedz do tematu Forum Laboratorium Urody Strona Główna » Składniki kosmetyczne
Zobacz poprzedni temat / Zobacz następny temat
Autor Wiadomość
asinek


Dołączył: 18 Sty 2006
Posty: 98


Wysłany: Sro Lut 08, 2006 22:41
Temat postu: Skwalan i skwalen (squalane & squalene)
Odpowiedz z cytatem


Tluszcze nienasycone z grupy trojglicerydow.
Skwalen C30H50 jest wysokonienasyconym weglowodorem, jednym z glownych skladnikow ludzkiego plaszcza lipidowego (11%). Niegdys uzyskiwany z watroby rekinow, w tej chwili jednak jego glownym zrodlem sa roslinki (m. in. wytwarzany jest czy raczej wyizolowywany z oliwy z oliwek i amarantusa)

Arrow http://www.portalmarket.com/shark.html
(wykropkowania i wytluszczenia moje)
Cytat:
It is the principal hydrocarbon of human surface lipids amounting up to 11 per cent of total surface fat. Its occurrence has been reported in dermoid cysts, cerumen, hair fat, and sebum.
(...)
Squalene, a by-product of natural Vitamin A commercial production, also is converted on its biochemical path to cholesterol sysnthesis, into 7-dehydrocholesterol, which on irradiation becomes Vitamin D. The very limited percutaneous absorption of Vitamin A in enhanced when the vitamin is dissolved in squalene.
(...)


http://www.ppic.pl/dane/skwalen.doc

Skwalan C30H62 jest uwodorowana pochodna skwalenu, bardziej odporna an utlenianie
raz jeszcze cytuje Arrow http://www.portalmarket.com/shark.html
Cytat:
The cosmetologist has found in squalane a natural emolient. It imparts to the skin a suppleness without an unpleasant greasy feel. It readily forms emulsions with fixed oils and lipophilic substances and does not oxidize nor turn rancid

___________________
posiadam skwalan w moich "zbiorach" i po kilkukrotnym uzyciu zdecydowanie potwierdzic moge ze daje fajny finisz, tzn skora po nim robi sie gladka jak po silikonach, sliska ale nie tlusta. Wysycha wolniej niz olejki silikonowe, wiec efekt gladkosci utrzymuje sie dluzej.
Zdaje sie jednak ze moze tez zapychac pory skory.

Ogląda profil użytkownika Wyślij prywatną wiadomość
Lana


Dołączył: 21 Sty 2006
Posty: 56


Wysłany: Wto Lut 14, 2006 9:39
Temat postu:
Odpowiedz z cytatem


A ja biegałam po całym internecie, nic nie znalazłam, a tu proszę, jest. Dzięki Asinku, bardzo mi pomogłaś. Moja wina, że szukam tam gdzie nie trzeba.

Ogląda profil użytkownika Wyślij prywatną wiadomość Wyślij email
asinek


Dołączył: 18 Sty 2006
Posty: 98


Wysłany: Wto Lut 14, 2006 21:46
Temat postu:
Odpowiedz z cytatem


Podam jeszcze szacunkowe HLB:
squalane HLB=11 (wg. www.lotioncrafter.com)

squalene nie moglam nigdzie znalezc Sad

Ogląda profil użytkownika Wyślij prywatną wiadomość
iwcia74


Dołączył: 06 Mar 2006
Posty: 440
Skąd: szczecin

Wysłany: Czw Mar 09, 2006 15:18
Temat postu:
Odpowiedz z cytatem


Asinek, a można wiedzieć gdzie nabyłaś? przymierzam się od jakiegoś czasu do zrobienia "clarensowej"oliwki do ciała. Skład po polsku wygląda tak: http://www.clarins.pl/products/body/body07/body07_05.html

Ogląda profil użytkownika Wyślij prywatną wiadomość Numer gadu-gadu
asinek


Dołączył: 18 Sty 2006
Posty: 98


Wysłany: Czw Mar 09, 2006 22:38
Temat postu:
Odpowiedz z cytatem


Iwciu, nabylam tu: http://www.beautywerkstatt.com/
powinna byc mozliwosc wysylki do Polski ale czy bedzie Ci sie to oplacalo to nie wiem Question.

Ogląda profil użytkownika Wyślij prywatną wiadomość
ankah


Dołączył: 21 Sty 2006
Posty: 55


Wysłany: Sob Mar 11, 2006 14:48
Temat postu:
Odpowiedz z cytatem


iwciu jeśli można Cię prosić to daj znać jak chcesz umieszać tę oliwkę, ja jestem nadal cienka w mieszaniu Wink a opis na stronie którą podałaś jest bardzo zachęcający

Ogląda profil użytkownika Wyślij prywatną wiadomość
iwcia74


Dołączył: 06 Mar 2006
Posty: 440
Skąd: szczecin

Wysłany: Sob Mar 11, 2006 14:57
Temat postu:
Odpowiedz z cytatem


hmmmm a miało byc tak prosto... Był wątek na Bu , chyba Pitipel pytala o clarensowy olejek do twarzy i nie wydawalo sie to takie trudne, myslalam ze jak zdobede ten nieszczesny skwalan to reszta pojdzie gladko a tak. Crying or Very sad . Nic to, jak nabędę skwalan i mi umerdanie wyjdzie to podam sposoba Smile

Ogląda profil użytkownika Wyślij prywatną wiadomość Numer gadu-gadu
mgielka


Dołączył: 20 Sty 2006
Posty: 240


Wysłany: Sob Mar 11, 2006 15:37
Temat postu:
Odpowiedz z cytatem


mam skopiowane przepisy na olejki Clarinsa i Decleora (ale te do twarzy) jakby ktoś chciał i wolno wkleić było.. Smile

Ogląda profil użytkownika Wyślij prywatną wiadomość
cinamon


Dołączył: 20 Wrz 2006
Posty: 30


Wysłany: Nie Lis 19, 2006 0:17
Temat postu:
Odpowiedz z cytatem


kochane - zamówiłam sobie skwalan niedawno- właśnie do mnie leci i tak się zastanawiam czy ma ktoś jakiś pomysł co z niego do paszczy umieszać?

Dostępny jest od niedawna na www.ecospa.pl

Ogląda profil użytkownika Wyślij prywatną wiadomość
marzena


Dołączył: 19 Sty 2006
Posty: 1070
Skąd: Floryda

Wysłany: Nie Lis 19, 2006 6:15
Temat postu:
Odpowiedz z cytatem


Cinamon, mozesz go zmieszac z roztworem HA. Powstanie wtedy bardzo nawilzajaca emulsja. Mozesz go potraktowac jako olej w kazym serum z olejem, rozpuszczajac w nim substancje aktywne rozpuszczalne w tluszczach.

Ogląda profil użytkownika Wyślij prywatną wiadomość
cinamon


Dołączył: 20 Wrz 2006
Posty: 30


Wysłany: Nie Lis 19, 2006 14:09
Temat postu:
Odpowiedz z cytatem


O no i super Very Happy Marzena ślicznie dziękuję.

Ogląda profil użytkownika Wyślij prywatną wiadomość
Saskia


Dołączył: 18 Sty 2006
Posty: 502


Wysłany: Nie Lis 19, 2006 14:48
Temat postu:
Odpowiedz z cytatem


Z ponizszych badan wynika, ze squalene moze chyba nasilac objawy tradzikowe:
Enhanced comedo formation in rabbit ear skin by squalene and oleic acid peroxides.
http://www.ncbi.nlm.nih.gov/entrez/query.fcgi?c...amp;dopt=Abstract
Peroxidated Squalene Induces the Production of Inflammatory Mediators in HaCaT Keratinocytes: A Possible Role in Acne Vulgaris
http://www.nature.com/jid/journal/v126/n11/abs/5700434a.html

Ogląda profil użytkownika Wyślij prywatną wiadomość
cinamon


Dołączył: 20 Wrz 2006
Posty: 30


Wysłany: Nie Lis 19, 2006 14:57
Temat postu:
Odpowiedz z cytatem


extra..... crap jak mnie zapcha to sie pochwale Sad

Ogląda profil użytkownika Wyślij prywatną wiadomość
kobea6


Dołączył: 27 Wrz 2006
Posty: 80


Wysłany: Sob Gru 01, 2007 8:00
Temat postu:
Odpowiedz z cytatem


Odgrzebuje stary wątek bo chodzę koło tego skwalanu i "się wahom". Napiszcie proszę jak sie sprawdził, nie pozapychał? Są jakieś kłopoty z obróbką? Jakieś sprawdzone przepisy?
Nikt nic nie pisze, więc nie jestem pewna czy wart zachodu a potrzebuje czegoś neutralnego do natłuszczania i nawilżania. Wystarczą mi dwa pozytywne głosy:-)
Mgiełko jeśli jeszcze masz podaj proszę przepisy na olejki- idą Święta i chciałabym je wypróbowac i sprezentować. Co do możności to chyba zawsze mozna podac źródło z którego czerpiesz

Ogląda profil użytkownika Wyślij prywatną wiadomość
Hokus


Dołączył: 18 Sty 2006
Posty: 1199


Wysłany: Pon Gru 03, 2007 10:18
Temat postu:
Odpowiedz z cytatem



kobea6 napisał:
Odgrzebuje stary wątek bo chodzę koło tego skwalanu i "się wahom". Napiszcie proszę jak sie sprawdził, nie pozapychał? Są jakieś kłopoty z obróbką? Jakieś sprawdzone przepisy?


Używam dopiero od kilku dni. Dodaję do serum z B3 i częścią olejową (bez wkładki olejowej jeszcze nie używałam skwalanu, ale spróbuję i dam znać jaki efekt), więc za dużo powiedzieć nie mogę, ale pierwsze wrażenia są takie:

- nawilżenie jest trochę lepsze ;
- serum z wkładką olejową jest trochę mniej tłuste dzięki skwalanowi ;
- na razie mnie nie zapchał - używam stężenia ok. 5% (na razie więcej nie ryzykuję, bo właśnie zapychania się boję).

Co do wygody używania - mam w butelce z nakładką odmierzającą krople (zamówiłam w Ecospa) i jest to bardzo dobra opcja, jeśli o wygodę chodzi.

Podsumowując: na razie to dodatek łatwy w użyciu, ale bez fajerwerków. Muszę sprawdzić, jak się będzie spisywał w większym stężeniu, ewentualnie bez fazy olejowej albo tylko z minimalnym dodatkiem oleju (chciałabym, żeby serum było mało tłuste, ale jednak okluzyjne i utrzymujące nawilżenie skóry).

Ogląda profil użytkownika Wyślij prywatną wiadomość
kobea6


Dołączył: 27 Wrz 2006
Posty: 80


Wysłany: Pon Gru 03, 2007 14:01
Temat postu:
Odpowiedz z cytatem


Hokusie- dzięki. Mnie też właśnie o to chodzi- nawilżenie, mniej natłuszczenia. Taka napita skóra, gładka, jędrna, bez łuszczacych sie skórek- ech zagalopowałam się...
Ostatnio w lekolandii widziałam squalan- 99,5% za ok 80 zł, Shocked Shocked nie wiem w jakiej postaci ale ta cena- magiczna!

Ogląda profil użytkownika Wyślij prywatną wiadomość
Hokus


Dołączył: 18 Sty 2006
Posty: 1199


Wysłany: Pon Gru 03, 2007 14:07
Temat postu:
Odpowiedz z cytatem



kobea6 napisał:
Mnie też właśnie o to chodzi- nawilżenie, mniej natłuszczenia. Taka napita skóra, gładka, jędrna, bez łuszczacych sie skórek- ech zagalopowałam się...
Ostatnio w lekolandii widziałam squalan- 99,5% za ok 80 zł, Shocked Shocked nie wiem w jakiej postaci ale ta cena- magiczna!


Nom, cel jest dobry, sama jestem ciekawa co skwalan w tej materii zdziała Smile

Ja dałam za swój 22,50 zł za 50 ml.

Ogląda profil użytkownika Wyślij prywatną wiadomość
Hokus


Dołączył: 18 Sty 2006
Posty: 1199


Wysłany: Wto Gru 04, 2007 11:24
Temat postu:
Odpowiedz z cytatem


Wczoraj zaryzykowałam i dałam 10% skwalanu do serum wodnego (z B3, sylimaryną, soją, NAG, proteinami i hydromanilem oraz lecytyną jako emulgatorem) + wit. A w kroplach i wit. E, czyli oleju ilości znikome.

W aplikacji bardzo przyjemne - dobrze się rozprowadza na skórze, po wmasowaniu nie jest tłuste, ale skóra jest nawilżona i taka gładka Razz (przy olejach o uczuciu gładkości można zapomnieć, bo się lepi Wink ). Myślę, że na ciało to te 10% będzie ok, tylko co do twarzy mam obawy czy nie zapcha. Pożyjemy, zobaczymy jak to z tym zapychaniem będzie.

Ogląda profil użytkownika Wyślij prywatną wiadomość
Eweliniator


Dołączył: 31 Gru 2007
Posty: 58


Wysłany: Nie Sty 06, 2008 22:44
Temat postu:
Odpowiedz z cytatem


Znalazłam trochę informacji o skwalenie jako składniku płaszcza lipidowego . Otóż:

1 Skwalen pod wpływem promieniowania UV szczególnie UVA ulega fotooksydacji i zmienia się w squalene monohydroperoxide(nie znalazłam tłumaczenia tego związku)

Cytat:
At the outermost surface of human skin, skin surface lipids are first-line targets of solar ultraviolet radiation. Therefore, we hypothesized that ultraviolet A and ultraviolet B irradiation induce photo-oxidation of skin surface lipids. To test this, sebum samples were collected from facial skin of 17 healthy volunteers, weighed, and immediately irradiated with either ultraviolet B or ultraviolet A. Squalene, the major sebum lipid, as well as photo-oxidation products were identified in sebum lipid extracts by high-performance liquid chromatography analysis. Upon ultraviolet A exposures squalene was depleted in a concentration-dependent manner, whereas an unidentified sebum lipid photo-oxidation product was detected. Using high-performance thin layer chromatography, high-performance liquid chromatography, atmospheric pressure chemical ionization mass spectrometry, and nuclear magnetic resonance, unidentified sebum lipid photo-oxidation product was identified as a mixture of squalene monohydroperoxide isomers. Squalene monohydroperoxide isomers purified from sebum were identical with squalene monohydroperoxide isomers synthesized by preparative photo-oxidation of squalene. Squalene monohydroperoxide isomers were formed even after small suberythematogenic doses of ultraviolet A (5 J per cm2).


A oto link do tego badania
Ultraviolet A Induces Generation of Squalene Monohydroperoxide Isomers in Human Sebum and Skin Surface Lipids In Vitro and In Vivo http://www.nature.com/jid/journal/v120/n6/full/5603400a.html
Ion-trap tandem mass spectrometric analysis of squalenemonohydroperoxide isomers in sunlight-exposed human skin http://www.jlr.org/cgi/reprint/48/12/2779.pdf

2 Squalene monohydroperoxide wydaje się bardzo nieprzyjemnym związkiem bo może powodować :
A)Trądzik
Comedogenicity of squalene monohydroperoxide in the skin after topical application. http://tiny.pl/pjn3
Peroxidated squalene induces the production of inflammatory mediators in HaCaT keratinocytes: a possible role in acne vulgaris. http://tiny.pl/pjkh

B) Zmarszczki i szorstkość skóry

Cytat:
We have studied the effect of squalene monohydroperoxides (Sq-OOH), initial products of UV-peroxidated squalene, on the skin of hairless mice. Repeated topical application of 10 mM Sq-OOH to hairless mice for 15 weeks induced definite skin wrinkling. When image analysis was used to compare wrinkle formation induced by ultraviolet B (UVB) irradiation and Sq-OOH treatment, the degree of wrinkling in exposed skin was seen to be similar.

Characteristics of skin wrinkling and dermal changes induced by repeated application of squalene monohydroperoxide to hairless mouse skin.
http://tiny.pl/pjnv

Skin roughness and wrinkle formation induced by repeated application of squalene-monohydroperoxide to the hairless mouse
http://tiny.pl/pjnb

W ramach kącika humorystycznego podaje link do firmy która sprzedaje produkt z oleju z wątroby rekinów tasmańskich ze skwalenem. Na samym dole strony na potwierdzenie cudownych właściwości własnego produktu podają tytuł badania Japończyków Changes in the levels of glutathione after cellular and cutaneous damage induced by squalene monohydroperoxide. http://tiny.pl/pj4c Niestety jest to dowód stresu oksydacyjnego wywołanego przez squalene monohydroperoxide zaaplikowanego na skórę . Zredukowany glutation GSH -ma właściwości przeciwutleniające , kiedy wychwytuje wolne rodniki zamienia się w utlenioną formę dwusiarczkową – GSSG. Proporcje GSH/GSSG są wyznacznikiem wielkości stresu oksydacyjnego.

A tu badanie Protection against singlet oxygen, the main actor of sebum squalene peroxidation during sun exposure, using Commiphora myrrha essential oil. http://tiny.pl/pjn5 w którym naukowcy twierdzą że BHT, ekstrakt z oliwy bogaty w hydroxytyrosol oraz olejek eteryczny z mirry chronią skwalen w kosmetykach przed oksydacją .

A tu dokładnie(całe badanie z powyższego linku) o olejku z mirry i jego własciwościach przeciwutleniających i przeciwrodnikowych http://tiny.pl/pjkl ,naukowcy namawiają do dodawania go do kosmetyków . Dość ciekawe.

Ogląda profil użytkownika Wyślij prywatną wiadomość
lenna


Dołączył: 19 Sty 2006
Posty: 3823


Wysłany: Czw Sty 10, 2008 8:45
Temat postu:
Odpowiedz z cytatem


Dzieki Ewelina na swietny wywod Razz czyli skwalen odpada, zostaje skwalan?
olejku z mirry poszukiwalam juz wczesniej pod tym katem i zdaje sie, ze jest w Primaverze, nie wiem niestety za ile. Selya miala go przywiezc z wakacji i krolikowac, ale nic nie wiemy Wink

Ogląda profil użytkownika Wyślij prywatną wiadomość
selya


Dołączył: 20 Sty 2006
Posty: 195
Skąd: Gdańsk

Wysłany: Czw Sty 10, 2008 14:30
Temat postu:
Odpowiedz z cytatem


selya miała dobre chęci i na tym koniec Embarassed
Nie cierpię robienia zakupów, a na wakacjach zakupy są dla mnie szczególnie męczące. No i tym razem poddałam się Sad Nie przywiozłam sobie nic, nawet zdechłego ziarenka kawy. Dla przyjaciółki tylko mydło z Aleppo, które kupiłam w 2 minuty. W krajach arabskich to super wynik Cool
Bardzo przepraszam za off topic

Ogląda profil użytkownika Wyślij prywatną wiadomość
kobea6


Dołączył: 27 Wrz 2006
Posty: 80


Wysłany: Wto Sty 29, 2008 7:57
Temat postu:
Odpowiedz z cytatem


Kupiłam w ECOSpa, stosuję, i jest całkiem, całkiem. Mieszam kilka kropel z olejkiem arganiowym, różą bułgarską (kropla-też z ECOSpa) i wklepuje pod oczy jako dodatek po serach. Czasem przelecę po calej twarzy jak sie domaga dotłuszczenia.
Nie zapchał, a skóra wydaje się,że nabrała nieco elastyczności.

Ogląda profil użytkownika Wyślij prywatną wiadomość
aniam69


Dołączył: 08 Sie 2006
Posty: 519


Wysłany: Czw Kwi 09, 2009 8:48
Temat postu:
Odpowiedz z cytatem


Baaardzo ciekawy artykuł na temat skwalenu
http://tnij.com/oX609

Cytat:
Badania eksperymentalne wykazały, że skwalen może skutecznie hamować chemicznie wywołane procesy nowotworzenia w skórze, płucach i jelitach gryzoni.

Skwalen wydaje się być kluczowy w ograniczeniu uszkodzeń oksydacyjnych w skórze. Badania epidemiologiczne, eksperymentalne oraz modele zwierzęce sugerują także właściwości antynowotworowe; jednakże przeprowadzono jedynie kilka badań na ludziach, mających na celu weryfikację roli skwalenu w terapii nowotworów.

Konieczne są dalsze badania mające na celu weryfikację jego użyteczności w preparatach przeznaczonych dla skóry.





Cytat:
Wykazano, że skwalen tworzy stabilne emulsje przy wprowadzeniu leku w nieciągłą fazę olejową. Emulsje zawierające skwalen są również skuteczniejsze od liposomów przy transfekcji.




Skwalen wydaje się kluczowy w ograniczaniu uszkodzeń, spowodowanych przez wolne rodniki w skórze. Jest jednym z głównych składników sebum (ok. 13%).





Ogląda profil użytkownika Wyślij prywatną wiadomość
Strona 1 z 1
Wyświetl posty z ostatnich:  
Napisz nowy temat Odpowiedz do tematu Forum Laboratorium Urody Strona Główna » Składniki kosmetyczne
Skocz do:  

Nie możesz pisać nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz głosować w ankietach
Kontakt  Prywatność
© Laboratorium Urody
Powered by phpBB