nazwa:   
hasło:     
Zaloguj mnie automatycznie przy każdej wizycie
rejestracja szukaj wiadomości profil

Szafran jako antydepresant (i nie tylko)

Napisz nowy temat Odpowiedz do tematu Forum Laboratorium Urody Strona Główna » Dieta i suplementy
Idź do strony 1, 2  Następny
Zobacz poprzedni temat / Zobacz następny temat
Autor Wiadomość
Saskia

Wysłany: Pią Lis 24, 2006 17:55
Temat postu: Szafran
Odpowiedz z cytatem

Przeciwdepresyjne wlasciwosci szafranu:
http://tinyurl.com/yf3myu

Moshiri E, Basti AA, Noorbala AA, Jamshidi AH, Hesameddin Abbasi S, Akhondzadeh S
Crocus sativus L. (petal) in the treatment of mild-to-moderate depression: A double-blind, randomized and placebo-controlled trial. [JOURNAL ARTICLE]
Phytomedicine 2006 Sep 14.

Depression is a major worldwide health problem. Indeed, by 2020, depressive disorders are estimated to represent the second largest disease burden worldwide. Although a variety of pharmaceutical agents are available for the treatment of depression, psychiatrists find that many patients cannot tolerate the side effects, do not respond adequately, or finally lose their response. Our objective was to assess the efficacy of petal of Crocus sativus in the treatment of mild-to-moderate depression in a 6-week double-blind, placebo-controlled and randomized trial. Forty adult outpatients who met the Diagnostic and Statistical Manual of Mental Disorders, fourth edition for major depression based on the structured clinical interview for DSM IV participated in the trial. In this double-blind, placebo-controlled and randomized trial, patients were randomly assigned to receive capsule of petal of C. sativus 30mg/day (BD) (Group 1) and capsule of placebo (BD) (Group 2) for a 6-week study. At 6 weeks, petal of C. sativus produced a significantly better outcome on Hamilton Depression Rating Scale than placebo (d.f.=1, F=16.87, p<0.001). There were no significant differences in the two groups in terms of observed side effects. The results of this study indicate the efficacy of petal of C. sativus in the treatment of mild-to-moderate depression. A large-scale trial is justified.

Ogląda profil użytkownika Wyślij prywatną wiadomość
Alex

Wysłany: Pią Lis 24, 2006 18:31
Temat postu:
Odpowiedz z cytatem

Właśnie gdzieś o tym czytałam (chyba w jakiejś książce o ziołach przeglądanej w księgarni) i dzisiaj do kaszy sypnęłam sobie całą porcyjkę z torebki (0,12g). Czytałam tez, że w duża dawka jest śmiertelna Shocked .

Saskia

Wysłany: Pią Lis 24, 2006 19:57
Temat postu:
Odpowiedz z cytatem

a gdzie kupujesz szafran?, to podobno najdrozsza przyprawa swiata Wink

lenna

Wysłany: Pią Lis 24, 2006 20:07
Temat postu:
Odpowiedz z cytatem

Fajna roslinka, moze zrobimy watek szafranowy?

Wstepnie przebuszowalam temat i....

- porownanie efektow stosowania szafranu i imipramine (leku na depreche): wiekszych roznic w dzialaniu nie odnotowano Exclamation
Comparison of Crocus sativus L. and imipramine in the treatment of mild to moderate depression: A pilot double-blind randomized trial
http://www.pubmedcentral.nih.gov/articlerender.fcgi?artid=517724

- wzmacnia pamiec:
Effects of saffron extract and its constituent crocin on learning behaviour and long-term potentiation
http://www3.interscience.wiley.com/cgi-bin/abst...RY=1&SRETRY=0
Crocus sativus L. extracts antagonize memory impairments in different behavioural tasks in the rat.
http://www.ncbi.nlm.nih.gov/entrez/query.fcgi?c...ist_uids=16860406

- jest silnym antyoksydantem:
Radical scavenging activity of Crocus sativus L. extract and its bioactive constituents.
http://www.ncbi.nlm.nih.gov/entrez/query.fcgi?c...amp;dopt=Abstract
Total antioxidant capacity of spices, dried fruits, nuts, pulses, cereals and sweets consumed in Italy assessed by three different in vitro assays
http://www3.interscience.wiley.com/cgi-bin/abst...13392930/ABSTRACT

..i tak dalej (wlasnie zobaczylam, co napisala Saskia i zapal mi minal, chyba ze namierzymy jakis tani hinduski sklepik on-line z szafranem Wink)
Nigdzie jednak nie trafilam na info o toksycznosci szafranu. Jesli czegos mozna sie czepic to chyba tylko jego zdolnosci do rozrzedzania krwi, ale przy dawce o jakiej mowa w badaniach 30mg jest ok.
Przydaloby sie jeszcze obadac wplyw temperatury na zywotnosc skladnikow aktywnych.

Ola, ile kosztuje 0.12g szafranu? Porcja na cale 4 dni Evil or Very Mad

Alex

Wysłany: Pią Lis 24, 2006 21:23
Temat postu:
Odpowiedz z cytatem

Szafran Kotanyi dostaniesz w sklepie spożywczym, na pewno w hipermarketach i kosztuje ok.1,70-1,80 , a w opakowaniu jest właśnie 0,12g. Tak, to jest najdroższa przyprawa świata, jest droższy od złota Smile. Toż to pręciki krokusa jakiejś specjalnej odmiany, zbierane ręcznie Rolling Eyes . Często bywa fałszowany, dlatego ważne, żeby kupować z solidnego źródła.
Dobrze jest przed użyciem najpierw zmoczyć go odrobiną wody lub wódki.

lenna

Wysłany: Sob Lis 25, 2006 10:45
Temat postu:
Odpowiedz z cytatem

Dzieki Aleksandro, myslalam, ze gorzej wypada to cenowo. Nabede wiec cala zgrzewke w makro i przetestuje czy faktycznie dziala tak jak imipramine. O efektach eksperymentu doniose Cool
Na bofb jest kilka watkow o szafranie - poza tym co wyzej juz zostalo wklejone, szafran pobudza katalaze. Katalaza to enzym, ktory rozklada nadtlenek wodoru to wody i tlenu - jego poziom spada z wiekiem i pod wplywem UV:
http://biochemistryofbeauty.com/phpBB/viewtopic.php?t=2741
Tym bardziej warto pozrec troche krokuskow. W ktoryms badaniu, wrzuconym wyzej przeze mnie jest porowanie (enigmatyczne, bo nie wiadomo z czym konkretnie porownuja) antyoksydacyjnych wlasciwosci 11 przypraw stosowanych we wloskiej kuchni i to wlasnie szafran dziala najsilniej. Mam nadzieje, ze smakuje lepiej niz kurkuma Rolling Eyes Jak masz jakies przepisy, nawet ze swojej kuchni ekstremalnej, to ja bardzo chetnie. Obadam tylko czy gotowanie niszczy zwiazki aktywne w szafranie.

mattbel

Wysłany: Sob Lis 25, 2006 20:13
Temat postu:
Odpowiedz z cytatem

Lenna napisał:
Jak masz jakies przepisy, nawet ze swojej kuchni ekstremalnej, to ja bardzo chetnie. Obadam tylko czy gotowanie niszczy zwiazki aktywne w szafranie.

http://sklep-casablanca.pl/?d=produkt&id=11...044017367cd3d12bb
tu piszą, ze dobrze smakuje z kawa Razz

Saskia

Wysłany: Sob Lis 25, 2006 20:29
Temat postu: Szafran jako antydepresant (i nie tylko)
Odpowiedz z cytatem

Wlasnie mialam napisac o tym sklepie Wink, znam go tylko ze strony interentowej, nigdy tam nie kupowalam, ale widze ze to chyba swietny sklep z przyprawami i...przepisami Razz

lenna

Wysłany: Sob Lis 25, 2006 22:16
Temat postu:
Odpowiedz z cytatem

Dzieki babki, sklepik bardzo fajny - akurat 1g szafranu to porcja na caly miesiac, wiec sie zaopatrze Smile
Znalazlam tam jeszcze kilka ciekawych rzeczy:
ginkgo liscie 50g/2.90, ostropest 50g/2.00 i tak dalej.

A wracajac do tej kawy - no nie wiem... wizja porannego kawowania (ktore lubie) z szafranem, owsianym mlekiem i xylitolem zaczyna mi sie jawic w ciemnych barwach Rolling Eyes ale moze mam zle wyobrazenie o szafranie...

Alex

Wysłany: Sob Lis 25, 2006 23:36
Temat postu:
Odpowiedz z cytatem

Lenna napisał:
Jak masz jakies przepisy, nawet ze swojej kuchni ekstremalnej, to ja bardzo chetnie. Obadam tylko czy gotowanie niszczy zwiazki aktywne w szafranie.

Obadaj, Lennko Cool . A co do przepisów, dzisiaj np. robiłam zupę krem z dyni (dynia, pasta miso, imbir, trochę ostrej pasty curry, sos sojowy, mnóstwo przypraw i olej), do której wciepnęłam zarówno szafran jak i kurkumę, a ponadto kardanom, kolendrę, curry, gałkę i oczywiście pieprz cayenne.
Szafran dodaję najczęściej do ryżu, ma wtedy piękny kolor Very Happy . Generalnie myślę, że dobrze będzie się komponował z wszelkimi potrawami w kolorach żółtym, brązowym-zarówno słodkich jak i słonych.Spokojnie można go dodawać do mięs. Czytałam jednak, że jeśli dodamy go zbyt dużo, może powodować gorzknienie potrawy. Mnie się jednak to jeszcze nie przydarzyło. Ważne, żeby namoczyć szafran przed dodaniem- powtarzam, wiem Wink .

Hokus

Wysłany: Pon Lis 27, 2006 15:56
Temat postu:
Odpowiedz z cytatem

I jak tam szafran w smaku i jeśli o efekty chodzi - bo jestem chętna na testowe zakupienie, ale chcialabym wiedzieć na co się nastawić psychicznie Cool

Chociaż... jeśli jego działanie poprawiające nastrój jest wystarczająco silne, to w sumie i tak będę zadowolona very happy

mattbel

Wysłany: Pon Lis 27, 2006 18:47
Temat postu:
Odpowiedz z cytatem

Alex napisał:
Szafran Kotanyi dostaniesz w sklepie spożywczym, na pewno w hipermarketach i kosztuje ok.1,70-1,80 ,

to u mnie o ok. 50 gr. tanszy. dzis kupilam trzy opakowania i robie nalewke na spirytusie. potem chyba bede to dolewac do kawy Cool
tylko sie zastanawaim, czy nie trzeba wiecej przyjmowac, bo w tym badaniu byl jakos specjalnie preparowany. nie wiadomo, czy skladniki aktywne beda sie wchlaniac rownie dobrze Confused

lenna

Wysłany: Pon Lis 27, 2006 21:35
Temat postu:
Odpowiedz z cytatem

Cholera, dopiero zwrocilam na to uwage.
W tym drugim badaniu, w ktorym porownywano jego efektywnosc z antydepresantem uzyli 120g szafranu zalanego 1800ml alkoholu do zrobienia ekstraktu, czyli nasze 30mg wiele pewnie nie da. Tylko troche dziwne, ze nie pisza wyraznie o szafranowym ekstrakcie tylko o szafranie.
Ale znalazlam jakis artykul z Iran Daily Cool gdzie pisza o badaniu, w ktorym porownywano go z porcja 20mg prozacu i tez nie bylo specjalnych roznic w efektywnosci:
http://www.iran-daily.com/1384/2268/pdf/i4.pdf
w zwiazku z czym zawzielam sie jeszcze bardziej i bede testowac.
Jutro dzien zero. Fajnie Mattbel, ze tez krolikujesz yes
A na przyszlosc jakby sie okazalo, ze faktycznie dziala tylko drogo wychodzi, znalazlam chinskie zrodlo z szafranowym ekstraktem (cen jeszcze nie ma):
http://www.fzrm.com/plantextracts/Saffron_extract.htm

mattbel

Wysłany: Pon Lis 27, 2006 21:43
Temat postu:
Odpowiedz z cytatem

Lenna napisał:

A na przyszlosc jakby sie okazalo, ze faktycznie dziala tylko drogo wychodzi, znalazlam chinskie zrodlo z szafranowym ekstraktem (cen jeszcze nie ma):
http://www.fzrm.com/plantextracts/Saffron_extract.htm

szafranowy ekstrakt... hmm brzmi smakowicie Laughing
BTW probowalam juz kawe z szafranem i jest... bardzo dobra Very Happy lepsza wedlug mnie niz normalna

poza tym z tego co doczytalam, szafran wedlug ludowej medycyny ma miec dzialanie sedatywne na uklad nerwowy. wiec moze warto brac przed snem, jesli ktos ma problemy (jak ja Rolling Eyes )

mattbel

Wysłany: Pon Lis 27, 2006 21:53
Temat postu:
Odpowiedz z cytatem

Lenna napisał:
uzyli 120g szafranu zalanego 1800ml alkoholu do zrobienia ekstraktu, czyli nasze 30mg wiele pewnie nie da. Tylko troche dziwne, ze nie pisza wyraznie o szafranowym ekstrakcie tylko o szafranie.

nie wiem, czy dobrze kojarze, co masz na mysli, ale chyba pomylilas gramy z miligramami Question

lenna

Wysłany: Pon Lis 27, 2006 22:15
Temat postu:
Odpowiedz z cytatem

No niestety:
Cytat:
Saffron capsule preparation
The saffron was used in this study was dedicated by Novin Zaferan Co (Mashhad, Iran) and was identified by the Department of Cultivation and Development of Institute of Medicinal Plants, Tehran, Iran. The stigma's extract was prepared as follow: 120 g of dried and milled stigmas was extracted with 1800 ml ethanol (80%) by percolation procedure in three steps then the ethanolic extract was dried by evaporation in temperature between 35–40°C. Each capsule had dried extract of saffron (10 mg), lactose (filler), magnesium stearate (lubricant), and sodium starch glycolate (disintegrant).

Sprobuje poszukac pozniej jakiej ilosci sproszkowanego szafranu odpowiada te 30mg ekstraktu, ale jakos czarno to widze (jak go pozajadam moze to sie zmieni Wink)
Kawe z przyprawa przetestuje z ranca Smile

Chociaz szafran tradycyjnie uzywany w medycynie ludowej byl przeciez w formie zwyklego proszku a nie ekstraktu, garsciami tego nikt nie zarl a dzialal, wiec moze nie bedzie tak zle...

mattbel

Wysłany: Wto Lis 28, 2006 12:08
Temat postu:
Odpowiedz z cytatem

a faktycznie, pisza o ekstrakcie Rolling Eyes
chociaz nowoczesne antydepresanty kosztują ok. 50 zł na miesiac, wiec nawet wieksza ilosc szafranu moze nie wyjdzie drozej...

lenna

Wysłany: Wto Lis 28, 2006 15:59
Temat postu:
Odpowiedz z cytatem

Mattbel, prochow nie biore wiec nie wiem. Wczesniej bralam je sporadycznie w dodatku ze srednimi efektami. U mnie to objawia sie nie tyle bezwladem (w tej kwestii z powodzeniem stosuje metode trzymania siebie za gardlo), ile spadkiem empatii, ze sie tak wyraze. Do tego trace apetyt i chec do konwersacji. Taki niegrozny stan, uciazliwy bardziej dla otoczenia niz dla mnie. Jakos wierze w mix szafranowo-rozencowy. Gdzies czytalam opinie, ze skutkiem ubocznym stosowania rozenca moze byc gadatliwosc. Zdziwie sie bardzo, ale zobaczymy. W moim odczuciu roslinne prochy daja wieksza swobode, na ogol mozna je laczyc i testowac efekty, co tez robie. Kawy okazalo sie, ze mialam resztke, a ze bez niej pekl by mi leb, to nie mialam odwagi sypnac zielska, ale za to zaraz poprawie smutny los warzywa Cool

Hokus

Wysłany: Wto Lis 28, 2006 16:32
Temat postu:
Odpowiedz z cytatem

Lenna napisał:
Gdzies czytalam opinie, ze skutkiem ubocznym stosowania rozenca moze byc gadatliwosc.

Ciekawy skutek uboczny Cool Parę osób z mojego otoczenia chyba zabroniłoby brać mi to ziółko, gdyby wiedziało o takim bonusie very happy

Co do apetytu i braku chęci do konwersacji - Lenuś, idź zrobić skok na lodówkę, a potem pisz - elektroniczna forma wymiany zdań to też konwersacja, no nie Very Happy
przytulanko

mattbel

Wysłany: Wto Lis 28, 2006 18:30
Temat postu:
Odpowiedz z cytatem

a ja wlasnie biore, ale mam wrazenie, ze wyciagaja mnie tylko z ciezkiej depresji, a taka lekka depresja+nerwowosc+bezsennosc w nocy+apatia w dzien utrzymuje sie caly czas. dlatego tez mam nadzieje, ze rozne mixy roslinne beda bardziej skuteczne. a jesli szafran naprawde dziala jak imipramina to... bingo. co prawda nie bralam imipraminy, ale inny trojpierscieniowiec i one sa baardzo skuteczne, ale skutki uboczne dla mnie nie do przyjecia Wink

p.s. nie wiem czy to przypadek, ale wczoraj zazylam ten szafran z bardzo slaba kawa rozpuszczalna na noc i dzis rano pamietalam chyba ze 4 rozne sny, ktore mi sie snily w ciagu nocy Shocked A normalnie nie pamietam kompletnie nic. Wiec dla osob praktykujacych lucid dreaming (w zamierzchlych czasach probowalam sie w to bawic Laughing) moze bedzie dobre Razz

lenna

Wysłany: Sro Lis 29, 2006 9:32
Temat postu:
Odpowiedz z cytatem

Hokusku, ja tu mloce ozorem niezaleznie od swojej gadatliwosci irl Cool

Mattbel, za pomyslnosc testow waszych i naszych beer Jakby skutkiem ubocznym zarcia szafranu byla jeszcze pamiec nocna, to nie mialabym nic przeciwko. Ostatnio zaliczam swoje wlasne Opowiesci z Narnii w roznych wersjach, tylko rano malo pamietam Wink
Hm, wczoraj zjadlam opakowanie szafranu - troche do warzyw, a reszte spozytkowalam na Twoj sposob, dosypujac ja do kakao i zwalilo mnie z nog. Moze to przypadek, bo za rada Hokusa nazarlam sie jak prosie.
Z chemii biore tylko od paru tygodni hormony nadnerczy, bo moje wlasne nie za bardzo maja ochote na robote i juz mi troche lepiej, a przynajmniej dynda mi i powiewa wiekszosc spraw, ktore kiedys doprowadzaly mnie do szalu. Jeszcze troche zielska i moze sama siebie nie poznam ktoregos ranka Wink
Probowalas oddychania na lepszy sen? To nie jest zadne panaceum na wszystkie bolaczki ciala i ducha, ale sporo daje.

ps. ja mam nadzieje, ze ktos jeszcze potestuje z nami szafran....

Alex

Wysłany: Sro Lis 29, 2006 10:09
Temat postu:
Odpowiedz z cytatem

Lenna napisał:

I owszem Very Happy . Od kilku dni zjadam go z obiadem-po jednym opakowaniu i jest ok, zobaczę jeszcze czy poradzi sobie z moim PMS Wink .

mattbel

Wysłany: Sro Lis 29, 2006 10:33
Temat postu:
Odpowiedz z cytatem

tak oddychanie i proba rozluznienia wszystkich miesni. czasami nawet cos tam daje Wink

Hokus

Wysłany: Sro Lis 29, 2006 11:20
Temat postu:
Odpowiedz z cytatem

Lenna napisał:

Khem, jak te skutki w postaci gadatliwości byłyby bardzo odczuwalne, to ryzykowałabym życiem ewentualną konsumpcję szafranu Laughing
Muszę to przemyśleć, bo jak na razie, to życie mi miłe Very Happy

Hokus

Wysłany: Sro Lis 29, 2006 14:00
Temat postu:
Odpowiedz z cytatem

zambezzi napisał:
Rozważyłam branie szafranu i od jutra zaczynam Laughing . Mam nadzieję, że ani nie zejdę po spożyciu z pomocą dobrego mi duszka, ani też nie odejdę Wink . Ten efekt przyznam jest niepokojący Confused .

No właśnie ja się zastanawiam nad szafranem - czy w moim przypadku jest sens go w ogóle brać Laughing Ponieważ się z niczym mi się do szafranu nie spieszy to spokojnie przemyślę sprawę i wtedy podejmę decyzję.
Przepraszam za off topic Embarassed

lenna

Wysłany: Sro Lis 29, 2006 14:20
Temat postu:
Odpowiedz z cytatem

Dziewczyny,
gleboko wierze, ze forum zadnych strat od zarcia szafranu nie zanotuje. Zgodnie z tym, co pisza dobrze zorientowani:
http://saffron-ir.um.ac.ir/index.php?module=Con...=display&ceid=714
szafran nie jest toksyczny, a przynajmniej nie bardziej od nas Wink

Ola, sa juz jakies efekty?

Alex

Wysłany: Pią Gru 01, 2006 0:10
Temat postu:
Odpowiedz z cytatem

Lenko, trudno mi ocenić, choć zjadam go codziennie już z tydzień. Jednak nie mam ostatnio trudnego czasu Wink , więc generalnie czuję się dobrze Laughing .
Zobaczymy przed okresem Mr. Green .

lenna

Wysłany: Pią Gru 01, 2006 9:27
Temat postu:
Odpowiedz z cytatem

A ja melduje, ze efekt sennego misia minal - albo to byl zbieg okolicznosci albo mix jakiegos zarcia / jego nadmiaru i wspomagaczy (kakao?)
Sen mam kamienny - lykam rozenca i szafran - i niestety rano nie pamietam wiele ze swojej Narnii Crying or Very sad Czarna dziura. Zobaczymy jak bedzie dalej.

Hokusku, gadatliwosc o ktorej pisalam moze sie pojawiac po rozencu, wiec szafran spokojnie wcinaj, nikt Cie nie udusi Wink Poki co nie zaobserwowalam takich 'skutkow ubocznych'.

Saskia

Wysłany: Wto Gru 26, 2006 9:41
Temat postu:
Odpowiedz z cytatem

Nowe badanie, ktore potwierdza antydepresyjne wlasciwosci szafranu (tym razem porownywano jego dzialanie z fluoksetyna):
Comparison of petal of Crocus sativus L. and fluoxetine in the treatment of depressed outpatients: A pilot double-blind randomized trial.
Cytat:
Depression is one of the most common neuropsychiatric conditions, with a lifetime prevalence approaching 17%. Although a variety of pharmaceutical agents is available for the treatment of depression, psychiatrists find that many patients cannot tolerate the side effects, do not respond adequately, or finally lose their response. On the other hand, many herbs with psychotropic effects have far fewer side effects. They can provide an alternative treatment or be used to enhance the effect of conventional antidepressants. A number of recent preclinical and clinical studies indicate that stigma and petal of Crocus sativus have antidepressant effect. Our objective was to compare the efficacy of petal of C. sativus with fluoxetine in the treatment of depressed outpatients in an 8-week pilot double-blind randomized trial. Forty adult outpatients who met the DSM- IV criteria for major depression based on the structured clinical interview for DSM- IV participated in the trial. Patients have a baseline Hamilton Rating Scale for Depression score of at least 18. In this double-blind and randomized trial, patients were randomly assigned to receive capsule of petal of C. sativus 15 mg bid (morning and evening) (Group 1) and fluoxetine 10 mg bid (morning and evening) (Group 2) for a 8-week study. At the end of trial, petal of C. sativus was found to be effective similar to fluoxetine in the treatment of mild to moderate depression (F=0.03, d.f.=1, P=0.84). In addition, in the both treatments, the remission rate was 25%. There were no significant differences in the two groups in terms of observed side effects. The present study is supportive of other studies which show antidepressant effect of C. sativus.

http://tinyurl.com/yksrj5

lenna

Wysłany: Pon Wrz 24, 2007 7:31
Temat postu:
Odpowiedz z cytatem

Nie tylko na depreche, ale i na lepszy pomyslunek:

Cytat:
Behav Brain Res. 2007 Nov 2;183(2):141-6.

Effects of the active constituents of Crocus sativus L., crocins on recognition and spatial rats' memory.

Crocus sativus L. is a plant cultivated in various parts of the world. Its involvement in learning and memory processes has been proposed. Crocins are water-soluble carotenoids and are among the active components of C. sativus L. The present study was designed to investigate in the rat the effects of crocins on recognition and spatial memory. For this aim, the object recognition task which evaluates non-spatial working memory and a novel version of the radial water maze which assesses spatial reference and spatial working memory were chosen. In a first study, crocins (15 and 30mg/kg) counteracted delay-dependent recognition memory deficits in the normal rat, suggesting that these carotenoids modulate storage and/or retrieval of information. In a subsequent study, treatment with crocins (30mg/kg and to a lesser extent also 15mg/kg) attenuated scopolamine (0.2mg/kg)-induced performance deficits in the radial water maze test. The present results support and extend the enhancing effects of crocins on memory and, then, to our knowledge, for the first time, demonstrate its implication in the mechanisms underlying recognition and spatial memory.

PMID: 17628713 [PubMed - in process]

http://tinyurl.com/24bytf

Strona 1 z 2
Napisz nowy temat Odpowiedz do tematu Forum Laboratorium Urody Strona Główna » Dieta i suplementy
Idź do strony 1, 2  Następny
Skocz do: