|
|
|
|
|
|
|
|
limonka
|
|
|
|
Wysłany: Pią Mar 03, 2006 10:50 Temat postu: Tonik aspirynowy
|
|
Bardzo proszę o przepis lub link na tonik aspirynowy i ew. sposób przechowywania. Przeszukałam BU i niestety nie mogę znaleźć przepisu na w/w tonik. Albo szwankuje mi wyszukiwarka albo przepisu już nie ma albo z oczami u mnie coś nie tak. Pewnie co niektóre osoby podirytuje mój post ,iż pytam o tak podstawowe sprawy. Z góry przepraszam i proszę o jakieś info.
Pozdrawiam serdecznie
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Gość
|
|
|
|
Wysłany: Pią Mar 03, 2006 10:56 Temat postu:
|
|
| limonka napisał: |
Przeszukałam BU i niestety nie mogę znaleźć przepisu na w/w tonik. Albo szwankuje mi wyszukiwarka albo przepisu już nie ma albo z oczami u mnie coś nie tak.
|
Przepis na ten tonik byl w DomowymLU, obecnie..... http://www.phpbbserver.com/biochemiaurody/viewt...um=biochemiaurody
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Hokus

|
|
|
|
Wysłany: Pią Mar 03, 2006 12:32 Temat postu:
|
|
Tonik aspirynowy: aspiryna firmy Bayer albo zwykła polopiryna S ( nie może być z dodatkiem wit. C ani musująca). Tabletki rozpuszczamy w wodzie przegotowanej albo destylowanej. Będą pływały farfocle, ale tym nie należy się przejmować. W przypadku Polopiryny S 1 tabletka na 10 ml daje stężenie 3% ( dane z pamięci, ale o ile dobrze pamiętam, to 1 tabletka ma 300 mg).
Przepis na tonik aspirynowy pochodzi od Basi Kwiatkowskiej (obecnie linka do jej przepisu nie mogę podać z powodu zmian na forum Biochemii Urody).
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
limonka
|
|
|
|
Wysłany: Pią Mar 03, 2006 12:37 Temat postu:
|
|
Dziękuję, jesteście kochane . Acha - jeszcze kwestia przechowywania - ile dni taki tonik można swobodnie przechowywać bez obawy, że utraci swoje dobroczynne właściwości?
Jeszcze raz dziękuję i cieplutko pozdrawiam
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Gość
|
|
|
|
Wysłany: Pią Mar 03, 2006 12:44 Temat postu:
|
|
| limonka napisał: |
Dziękuję, jesteście kochane . Acha - jeszcze kwestia przechowywania - ile dni taki tonik można swobodnie przechowywać bez obawy, że utraci swoje dobroczynne właściwości?
Jeszcze raz dziękuję i cieplutko pozdrawiam
|
Ok. 2 tygodnie.
wg Basi - mozna dodac gliceryny dla lepszego nawilzenia skory.
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Hokus

|
|
|
|
Wysłany: Pią Mar 03, 2006 12:46 Temat postu:
|
|
Jeżeli przechowujesz w lodówce (na światło ten akurat tonik nie jest wrażliwy), to 2 tyg jest dobry do użytku.
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
moni
|
|
|
|
Wysłany: Sob Mar 11, 2006 20:34 Temat postu:
|
|
A ile wody w przypadku aspiryny Bayerowskiej? Tez na jedna aspiryne 10ml wody?
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Poly

|
|
|
|
Wysłany: Nie Mar 12, 2006 22:44 Temat postu:
|
|
| moni napisał: |
|
A ile wody w przypadku aspiryny Bayerowskiej? Tez na jedna aspiryne 10ml wody?
|
Jeśli użyjesz na 10 ml. jedną aspirynę to wyjdzie stężenie 5% 
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
crumb

|
|
|
|
Wysłany: Nie Mar 12, 2006 22:54 Temat postu:
|
|
Sporządzam czasem wersję awaryjną toniku aspirynowego (gdy akurat okaże się, że nie mam wody destylowanej/przecież tej do żelazka nie użyję ): biorę jedną tableteczkę Bayerowską, zalewam odrobiną wody mineralnej i gotowe.
Zużywam na jeden raz.
Banalne - wiem

|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
moni
|
|
|
|
Wysłany: Pon Mar 13, 2006 22:04 Temat postu:
|
|
A czemu tej do zelazka nie uzyjesz? Ja uzywam destylowanej do robienia serum C&E i nadaje sie ona do zalazka, samochodu i takiej uzywam tez do serum, wiec i do tonku bedzie ok.
Poly to czyli jak rozpuszcze aspirynke bayerowska w 10 ml wody destylowanej to to 5% bedzie ok, czy za mocne? Przyznam sie szczerze ze nie zdarze zuzyc tego toniku jak zrobie odrazu 100ml, wiec tak sobie pomyslalam 10ml na tydzien bedzie ok( a i tak pewnie troche wyleje), tylko nie wiem jakie stezenie powiníen miec ten tonik. Wczesniej ktos o polopirynie pisal, ze przy rozpuszczeniu jednej tabletki w 10ml wody bedzie to 3% i nie wiem czy w przypadku aspiryny gdy otrzymam 5% to bedzie ok czy raczej za duzo.
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
crumb

|
|
|
|
Wysłany: Pon Mar 13, 2006 22:11 Temat postu:
|
|
|
A czemu tej do zelazka nie uzyjesz?
|
Może to zboczenie zawodowe ale nie podchodzi mi ta w kanistrach kupiona na stacji benzynowej. Wolę z apteki. Jakoś tak po prostu.. 
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Sunlit
|
|
|
|
Wysłany: Wto Mar 14, 2006 11:08 Temat postu:
|
|
Mam nadzieje, ze mnie teraz nie zabijecie smiechem, albo i gorzej, ale... ja naprawde nie moge sobie przypomniec, w jakim celu mozna zastosowac tenze tonik kojrze cos tam, ze on moze umozliwic lepsze wchlanianie kwasow czy retinoidow, ale jezeli ja poki co nie stosuje Retinu czy Zoracu, to czy jest sens wyprodukowania takiego cudenka? przypomnijcie mi prosze zalety toniku aspirynowego...plisss...
Wstyd mi, ze takich podstaw nie kojarze 
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
kasmar

|
|
|
|
Wysłany: Wto Mar 14, 2006 11:15 Temat postu:
|
|
Tonik aspirynowy można stosować w celu likwidacji zaskórników, wyprysków, wrastających włosków po depilacji, łagodzenia podrażnień.
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
crumb

|
|
|
|
Wysłany: Wto Mar 14, 2006 11:15 Temat postu:
|
|
Sunlit tonik aspirynowy będzie działał podobnie jak kwasy BHA (aspiryna jest pochodną kwasu salicylowego) czyli łagodnie złuszczająco, wybielająco, przeciwzaskórnikowo itp., itd 
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Sunlit
|
|
|
|
Wysłany: Wto Mar 14, 2006 11:25 Temat postu:
|
|
Dziekuje slicznie, ze nie skomentowalyscie mojej osoby publicznie : i oczywiscie dziekuje za udzielenie tak szybkiej odpowiedzi.
A czy mozecie potwierdzic skutecznosc toniku? krzywdy nie robi w takim przyzwoitym stezeniu?
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
aggulek
|
|
|
|
Wysłany: Wto Mar 14, 2006 11:40 Temat postu:
|
|
| kasmar napisał: |
|
Tonik aspirynowy można stosować w celu likwidacji zaskórników, wyprysków, wrastających włosków po depilacji, łagodzenia podrażnień.
|
Już się dawno "czaję" na ten tonik, tylko muszę wyjaśnić pewną kwestię:
jestem uczulona na aspirynę, polopirynę itp. formy kwasu acetylosalicylowego. Oczywiście do tej pory stosowałam te leki tylko "wewnęrznie" i zastanawiam się czy podobne skutki alergiczne może przynieść stosowanie zewnętrzne.
Czy ktoś mógłby wypowiedzieć się na ten temat?
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Hokus

|
|
|
|
Wysłany: Wto Mar 14, 2006 11:46 Temat postu:
|
|
Tonik polopirynowy max stężenie to 20% (więcej polopiryny się chyba w wodzie nie ropuści i wyjdzie maseczka) a i takie stężenie jest już wysokie.
Sama stosuję tonik 3% w celu zwiększenia działania retinu A (efekty już są - znowu mam wylinkę ).
Poza tym, jak już dziewczyny pisały, można go stosować na zaskórniki, wypryski (testowałam na jednym osobniku: przy 3% toniku 2-3 razy w tyg. skóra bardzo ładnie się oczyściła z tzw. czarnych kropek, jak już coś wyskoczy to jest mniejsze i szybciej znika, a mam nadzieję, że z zcasem przestanie wyskakiwać). Można też tonik stosować na wrastające włoski po depilacji. Tonik aspirynowy pomaga, bo rozpuszcza tłuszcze (np. warstwę zalegającą i zapychającą gruczoły łojowe).
Pozdrawiam 
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Sunlit
|
|
|
|
Wysłany: Wto Mar 14, 2006 12:01 Temat postu:
|
|
Pani Admin - slicznie dziekuje za informacje 
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
tanatos

|
|
|
|
Wysłany: Wto Mar 14, 2006 12:02 Temat postu:
|
|
Sorki,że się wtrącam ale przeciez kwas acetylosalicylowy praktycznie nie rozpuszcza się w wodzie :?Więc jakim cudem te 5%stężenie,a już nie mowie o 20% 
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
lenna

|
|
|
|
Wysłany: Wto Mar 14, 2006 12:18 Temat postu:
|
|
| Sunlit napisał: |
|
A czy mozecie potwierdzic skutecznosc toniku?
|
Na mnie trochę działa (lekko oczyszcza pory), ale w porównaniu z tonikiem zrobionym na bazie czystego kwasu salicylowego wypada bardzo marnie.
Jednak stosowany przed retinoidami w celu zwiększenia ich działania sprawuje się wystarczająco dobrze
Aggulek - nie wydaje mi się, żeby to był dobry pomysł stosować taki tonik przy alergii. Może warto spróbować umieszać coś na bazie kwasu migdałowego? Też ma właściwości 'czyszczące' a nie jest salicylanem.
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Hokus

|
|
|
|
Wysłany: Wto Mar 14, 2006 13:35 Temat postu:
|
|
| tanatos napisał: |
Sorki,że się wtrącam ale przeciez kwas acetylosalicylowy praktycznie nie rozpuszcza się w wodzie :?Więc jakim cudem te 5%stężenie,a już nie mowie o 20%
|
Tanatos, Twoja uwaga jest dobra, a sprawa dzięki niej zostanie doprecyzowana
Kwas acetylosalicylowy słabo rozpuszcza się w wodzie. Dla cer wrażliwych taki tonik może wystarczyć, inni będą chcieli stosować silniejsze środki - to kwestia wyboru i celu w jakim tonik stosujemy.
Efektem tego słabego rozpuszczania się w wodzie jest np. spora ilość białego osadu, który osiada na dnie butelki, jednak pomimo tego tonik działa. Jeżeli ktoś boi się reakcji swojej skóry na osad toniku(który stanowi wyższe stężenie kwasu), to może zrobić tak, że po wytrząśnieciu butelki przed użyciem zwilży płatek kosmetyczny z jednej strony, a skórę będzie przecierał jego drugą stroną (w przypadku stosowania przed retinem taki sposób stosowania jest dosyć ważny, bo podrażnienia od razu są większe, jeśli się płatka nie odwróci).
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Poly

|
|
|
|
Wysłany: Wto Mar 14, 2006 14:53 Temat postu:
|
|
|
Poly to czyli jak rozpuszcze aspirynke bayerowska w 10 ml wody destylowanej to to 5% bedzie ok, czy za mocne? Wczesniej ktos o polopirynie pisal, ze przy rozpuszczeniu jednej tabletki w 10ml wody bedzie to 3% i nie wiem czy w przypadku aspiryny gdy otrzymam 5% to bedzie ok czy raczej za duzo.
|
Nie będzie za dużo , ja robię sobie stężenie 5%, i jakoś mi krzywdy nie zrobił.
Szczególnie polecam tonik po depilacji bikini, nakładam tonik wraz z osadem i niesamowicie łagodzi podrażnienia, a juz powstałe syfki na drugi dzień znikają 
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
crumb

|
|
|
|
Wysłany: Wto Mar 14, 2006 15:00 Temat postu:
|
|
To ja jeszcze powiem off topic, że przed i po depilacji używam pudru dla dzieci Gohnson's baby. Stosuję go od lat i nie mam problemu z krostkami i podrażnieniem po depilacji (mam na myśli maszynkę, a nie depilator bo po nim to wiadomo, że podrażnienie jest ).
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Ines
|
|
|
|
Wysłany: Sob Mar 25, 2006 11:24 Temat postu:
|
|
A jak czesto stosujecie ten tonik (ktos tutaj pisal o 2-3 razach w tygodniu). Czesciej nie mozna?
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
crumb

|
|
|
|
Wysłany: Sob Mar 25, 2006 11:30 Temat postu:
|
|
Ines, jeśli Cię nie podrażnia to możesz nawet codziennie.
Oczywiście nie zapominając o stabilnym kremie z filtrem na dzień.. 
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Saskia

|
|
|
|
Wysłany: Sob Mar 25, 2006 11:33 Temat postu:
|
|
Oczywiscie, ze mozesz go stosowac codziennie, ja kiedys tak robilam, natomiast powinnas sie wowczas liczyc z tym, ze moze wysuszac Ci skore w wiekszym zakresie, niz gdybys stosowala go co drugi dzien 
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Ines
|
|
|
|
Wysłany: Sob Mar 25, 2006 11:39 Temat postu:
|
|
Ja jeszcze w ogole go nie stosowalam... Dopiero sie przymierzam do tego . Wy sie znacie na rzeczy (a ja wcale ) dlatego chcialam sie was poradzić.
Dziekuje za tak szybkie odpowiedzi 
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Erato
|
|
|
|
Wysłany: Czw Kwi 27, 2006 17:01 Temat postu:
|
|
A czy można poprawić "rozpuszczalność" aspiryny? W czym ona się rozpuści, w alkoholu? Mogę dodać do toniku trochę alkoholu, żeby farfocle się rozpuściły? 
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Hokus

|
|
|
|
Wysłany: Pią Kwi 28, 2006 11:18 Temat postu:
|
|
W alkoholu etylowym (spirytus) polopiryna powinna się dobrze rozpuszczać. W wódce (czyli 40% alkoholu etylowego) też rozpuszcalność powinna być lepsza, ale o ile lepsza w stosunku do zawartości alkoholu, nie jestem w stanie powiedzieć. Można po prostu spróbować rozpuścić polopirynę w wódce i zobaczyć czy farfocle będą czy nie. Jednak uwaga: wódka to 40% alkoholu, który zwiększa działanie toniku + alkohol sam w sobie jest jednak nie za dobry dla skóry, więc trzeba starać się by w tym, co będziemy stosować bezpośrednio na skórę alkoholu było jak najmniej. Czyli: uważać na stężenia i alkoholu i polopiryny lepiej rozpuszczonej=silniej działającej, żeby niepotzrebnie nie podrażniać skóry.
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
lenna

|
|
|
|
Wysłany: Pią Kwi 28, 2006 13:19 Temat postu:
|
|
| Erato napisał: |
A czy można poprawić "rozpuszczalność" aspiryny? W czym ona się rozpuści, w alkoholu? Mogę dodać do toniku trochę alkoholu, żeby farfocle się rozpuściły?
|
Pisałam to już wyżej, ale napiszę jeszcze raz
Działanie toniku na bazie kwasu salicylowego (woda, odrobina alkoholu albo glikolu propylenowego, kwas salicylowy) w porównaniu do toniku aspirynowego to niebo a ziemia. Na dekolt i plecy używałam nawet stężenie 5% i nic złego się nie stało, a pozbyłam się za to wiecznej gęsiej skórki.
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|