|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Poly

|
|
|
|
Wysłany: Nie Cze 10, 2007 22:46 Temat postu: Wierzbownica (epilobium)
|
|
Wierzbownica i wierzbówka - Epilobium L.et Chamaenerion Adans. (rodzina Oenotheraceae sive potius Onagraceae - wiesiołkowate)
Skład chemiczny
Omawiane rośliny zawierają: kwas ursolowy, beta-sitosterole, stigmasterole, taniny, kwas 2-alpha-hydroxy-ursolic acid leaf kwas 2-alpha-3-beta-dihydroxy-ursolowy, silne fitoncydy (oenotheiny - oenothein A, B), alfa- i beta-amyrynę, n-nonacosan, seksangularetynę (sexangularetin), kwercytrynę, kwercetynę (glikozyd), chanerozan, chanerol, taniny chamaenerionowe (chamaenerium tannin), myricetin-3-o-beta-d-glukuronid, mirycetynę, kwas oleinowy, kwas oleanolowy, stearynowy, kwas oleinowy, kwas palmitynowy, kwas nonadecanoinowy, mirystynowy kwas, linolenowy i linolowy kwas, kwas laurowy, kempferol, kwas chlorogenowy, kampesterol.
Działanie lecznicze
Wyciągi z ziela wierzbówki i wierzbownicydziałają przeciwbakteryjnie (oenothein niszczy Propionibacterium acnes), przeciwzapalnie, odtruwająco ,antyandrogennie, wzmaga procesy detoksykacji, pobudzajaco na regenerację tkanki nabłonkowej, rozkurczowo, przeciwalergicznie, wprzeciwwysiękowo, uspokajająco, przeciwbólowo. Hamuje przerost gruczołu krokowego. Zapobiega nowotworom wymiatając wolne rodniki i usuwając nadtlenki oraz zapobiegając ich powstawaniu.Aktywuje limfocyty NK i ADCC (Natural Killer cell cytotoxicity). Hamuje enzym 5-alfa reduktazę i aromatazę (5-AR), przekształcający testosteron w dehydrotestosteron DHT (epilobium to inhibitor 5-AR). Prawdopodbnie też blokuje receptory dla DHT w gruczole krokowym i w skórze, zapobiegając nipożądanemu oddziaływaniu tego hormonu na chory gruczoł krokowy (epilobium zapobiega kumulacji DHT w gruczole krokowym).
Zmniejszają wydzielanie łoju, zmniejszają keratynizację naskórka i mieszków włosowych oraz przerost nabłonków, w tym naskórka. Powodują również upłynnienie łoju zapobiegając powstawaniu zaskórników.
Wskazania
Choroby skórne (łuszczyca, trądzik, wypryski, dermatozy, pokrzywka, łojotok, łojotokowe zapalenie skóry, figówka, ropne zapalenie mieszków włosowych, łupież tłusty, dermatoza okołoustna) i autoimmunologiczne układowe, przerost i stan zapalny gruczołu krokowego, kamica moczowa, stany zapalne układu moczowego i płciowego u kobiet i mężczyzn, hirsutyzm (wirylizm) i inne choroby spowodowane nadmiarem androgenów, zaburzenia miesiączkowania, upławy; bóle głowy i zawroty głowy, nerwobóle, bezsenność, moczenie nocne, wyczerpanie nerwowe, trudno gojące się rany, choroby alergiczne, łysienie androgenne.
Synergizm farmakologiczny
Preparaty z wierzbownicy i wierzbówki warto łączyć z lekami lipotropowymi, zółciopędnymi i ochroniającymi miąższ wątroby, lekami antyandrogennymi, estrogennymi, antyoksydantami, lekami spazmolitycznymi, moczopędnymi, odkażającymi układ moczowy i przeciwtrądzikowymi.
Preparaty galenowe i dawkowanie
1. Napar Infusum Epilobii: 2 łyżki suchego rozdrobnionego ziela zalać 1 szklanką wrzącej wody, parzyć 15-20 minut po przykryciem; przecedzić. Pić 2-4 razy dziennie po 150-200 ml. Stosować również do przemywania skóry, płukanek, kompresów. Można stosować do okładów na oczy przy stanach zapalnych.
2. Macerat Maceratio Epilobii: pół szklanki świeżego, mielonego kwitnącego ziela zalać 2 szklanki ciepłej przegotowanej wody; odstawic pod przykryciem na 6 godzin. Przefiltrować. Pić 2-4 razy dziennie po 100 ml. Bez konserwacji przechowywać w lodówce, max 3 dni.. Macerat można konserwować alkoholem 40-70%: 1 cz. maceratu na 1 cz. alkoholu.
3. Nalewka wierzbówkowa Tinctura Epilobii: 1/2 szkl. świezego mielonego ziela zalać 250 ml alkoholu 40-70%; odstawić na 7-14 dni; przefiltrować. Zażywać 2-3 razy dziennie po 10 ml w 100 ml wody.
4. Intrakt wierzbówkowy Intractum Epilobii: 1/2 szkl. świeżego mielonego ziela zalać 250 ml gorącego alkoholu 40-70%; odstawić na 7-14 dni; przefiltrować. Zażywać 2-3 razy dziennie po 10 ml w 100 ml wody. Jest silniejszy niż nalewka.
5. Tonik do cery trądzikowej Tonicum antiacneticum: do 100 ml maceratu lub nalewki lub intraktu wlać 5 ml nalewki arnikowej i 100 ml spirytusu salicylowego lub kamforowego; wymieszać. Skórę przemywać 3-4 razy dziennie.
6. Tonicum Epilobii na kwasie octowym lub mlekowym peelingująco-antyseptyczny: do 100 ml nalewki lub intraktu wierzbówkowego dodać 30 ml octu spożywczego lub 10% kwasu mlekowego (acidum aceticum 5-10% seu acidum lacticum 10%) oraz 100 ml spirytusu salicylowego, 2 krople olejku miętowego. Skórę trądzikową, z plamami potrądzikowymi, wągrami przemywać 2 razy dziennie. Preparat oczyszcza i wybiela skórę, działa silnie niszcząco na bakterie i grzyby wywołujące trądzik acne (Propionibacterium, Pityrosporum).
7. Tonik wybielająco-przeciwtrądzikowy z arbutyną i wierzbówką: 100 ml nalewki lub intraktu z wierzbówki (Intractum seu Tinctura Epilobii) + 100 ml naparu z liści mącznicy infusum Uvae ursi (folium) lub liści borówki infusum Vitis idaeae (folium) + 100 ml naparu z mydlnicy infusum Saponiariae (radix seu herba) + 100 ml spirytusu kamforowego lub mrówczanego (Spiritus camphoratus seu Spiritus Formicus) - płyny wymieszać. Skórę przemywać kilka 2-3 razy dziennie. Preparat przechowywać w lodówce.
8. Maść wierzbówkowa na maśle kozim - Unguentum Epilobii cum Goat butter: świeże ziele lub nalewkę z wierzbówki (wierzbownicy) ucierać z masłem kozim do uzyskania jednolitej masy (około 1 łyżka wierzbówki na 3 łyżki masła). Zmiany chorobowe (trądzikowe) smarować 3 razy dziennie. Wcierać też w bolące stawy oraz przy nerwobólach. Można podjąc próby leczenia łuszczycy psoriasis. Podobnie działa maść wierzbówkowa sporządzona na sadle świstaka (Marmot ointment).
9. Miód wierzbówkowy z propolisem i rumem - Mel Epilobii cum propolis et rum: na każdą łyżeczkę sproszkowanego suchego ziela lub mielonego świeżego ziela dać 1 łyżkę miodu i pół łyżeczki propolisu oraz 1 łyżeczkę rumu; wymieszać. Zażywać 1 raz dziennie po 1 łyżce.
http://luskiewnik.strefa.pl/farmakologia/epilobium.html
http://vitamarket.pl/sklep/p383-Problemy-z-pros...wiatowa-50-g.html
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Poly

|
|
|
|
Wysłany: Wto Cze 12, 2007 8:37 Temat postu:
|
|
Dodam,że wierzbownica ma bardzo dobre wlasciwosci antypryszczowe.
Zewnętrznie nie stosowalam, ale piłam herbatke i dziala naprawde oczyszczająco na cere. Takze to dzialanie potwierdza wile innych osob.
Herbatka sama w sobie smakuje dobrze, czyli sianko zalane wrzątkiem. Spokojnie mozna pic ze smakiem .
Ja piłam ją dwa razy dziennie i tzw. wysyp przed miesiączkowy ustapil, wiec polecam .
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
margaretka02

|
|
|
|
Wysłany: Wto Cze 12, 2007 10:42 Temat postu:
|
|
Poly, ile wsypywałaś na raz? Łyżkę na szklankę?
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Poly

|
|
|
|
Wysłany: Wto Cze 12, 2007 16:10 Temat postu:
|
|
| margaretka02 napisał: |
|
Poly, ile wsypywałaś na raz? Łyżkę na szklankę?
|
Na początku wsypywałam łyżkę a pozniej dwie na szklankę .
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Poly

|
|
|
|
Wysłany: Sro Lip 25, 2007 23:13 Temat postu:
|
|
Dzisiaj zakupiłam sobie wierzbownice w tabletkach, niestety droższa , ale w podroż najwygodniejsza:
Kosztowala 11zl ( 40 tabl.) i chociaz tutaj jest dokladniejsza informacja , poniewaz na herbatce wspominją tylko o prostacie :
Działanie:
podstawowymi składnikami czynnymi ziela wierzbownicy są flawonoidy, kwercetyna, pochodne mirycetynyi sterole roślinne. Dzięki tym naturalnym substancjom wierzbownica korzystnie wpływa na prostatę i układ moczowy. Działa również oczyszczająco na organizm, wzmaga naturalne procesy detoksykacji. Zmniejsza wydzielanie łoju i powoduje jego upłynnienie, przez co poprawia wygląd cery.
Skład 1 tabletki:
suszone ziele wierzbownicy, suchy wyciąg z wierzbownicy, sorbitol (substancja słodząca), stearynian magnezu (substancja przeciwzbrylająca); karagen, żelatyna wieprzowa (substancje żelujące), alginian propylenowo - glikolowi (zagęstnik), lecytyna (emulgator), laktoza. Masa tabletki: 0,7g.
Porcja dzienna 3 tabletki zawiera:
suszone ziele wierzbownicy. 1,41g, suchy wyciąg z wierzbownicy 270mg.
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
lenna

|
|
|
|
Wysłany: Czw Lip 26, 2007 6:15 Temat postu:
|
|
|
Cytat: |
| Zmniejsza wydzielanie łoju i powoduje jego upłynnienie, przez co poprawia wygląd cery.
|
a zauwazylas to na sobie, Poly? popijam herbatke, ale raczej nieregularnie bardzo i nie zarejestrowalam zadnej zmiany na plus (poza tym sianko to ona przypomina w smaku tylko jak jest lurowata, mocniejszy napar jest dla mnie ciezki do przelkniecia)
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Poly

|
|
|
|
Wysłany: Czw Lip 26, 2007 15:33 Temat postu:
|
|
| Lenna napisał: |
a zauwazylas to na sobie, Poly? popijam herbatke, ale raczej nieregularnie bardzo i nie zarejestrowalam zadnej zmiany na plus (poza tym sianko to ona przypomina w smaku tylko jak jest lurowata, mocniejszy napar jest dla mnie ciezki do przelkniecia)
|
Zauwazylam zmianę, ale jak odstawiłam, od razu zaczely mi wyskakiwac jakies syfy. Pewnie wszytsko zalezy od organizmu, co na jednych dziala na innych niekoniecznie . Ale ja pilam regularnie dwa razy dziennie.
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Saskia

|
|
|
|
Wysłany: Czw Sie 02, 2007 8:11 Temat postu:
|
|
Uff, jestem po miesiacu stosowania wierzbownicy- ziolo jak dla mnie trafione w dziesiatke! Zalewam jedna lyzke goraca woda i odstawiam na 20 minut, potem przelewam przez sitko i wypijam napar. Buzia wyglada bardzo ladnie, ale najbardziej sie ciesze, ze calkowicie ustapily nieznosne objawy PMS, powiem szczerze, ze wlasnie tu widze najwieksza korzysc z jej stosowania. Dodam jeszcze, ze codziennie pije napar z miety, takie polaczenie okazalo sie dla mnie bardzo korzystne.
Generalnie z ziolami nalezy uwazac, nie sa jak widac obojetne dla organizmu- co jest dobre dla mnie niekoniecznie dobrze wplynie na inna osobe- wazny jest wiek, a takze specyficzna rownowaga hormonalna danej osoby, tak wiec zalecam ostroznosc.
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Poly

|
|
|
|
Wysłany: Wto Paź 02, 2007 8:38 Temat postu:
|
|
Donoszę,ze tabletki dzialaja na mnie lepiej niz herbata.
Szybciej moj organizm reaguje na nie i po odstawieniu czuje dalsze dzialanie.
A z herbata bylo tak,ze musialam jadnak troche popic,aby zaczela dzialac i po zaprzestaniu efekty znikaly natychmiast.
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
margaretka02

|
|
|
|
Wysłany: Wto Paź 02, 2007 9:37 Temat postu:
|
|
Poly, jakie masz tabletki?
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Poly

|
|
|
|
Wysłany: Wto Paź 02, 2007 10:59 Temat postu:
|
|
|
|
Parę postów wyżej sa opisane 
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
lenna

|
|
|
|
Wysłany: Wto Paź 02, 2007 17:01 Temat postu:
|
|
To ja chyba tez sprobuje, bo parzyc mi sie nie chce, a uplynnienie loju baaardzo by sie przydalo. To ze dziala znaczy tyle, ze ogranicza wypryszczanie czy tez sklonnosc do zaskornikow? Czytalam tu i owdzie, ze niektorzy narzekaja na zoladkowe bolowe perturbacje po wierzbowce, jak to u was wyglada kobitki?
Mialam juz zaczac jesc palme sabalowa, ale nawet jak napcham proszku do kapsulki to i tak czuje ta wymiocinowa smrodliwosc i normalnie nie daje rady tego ani lykac, ani stosowac w okolice nosa 
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Poly

|
|
|
|
Wysłany: Wto Paź 02, 2007 17:31 Temat postu:
|
|
| Lenna napisał: |
To ja chyba tez sprobuje, bo parzyc mi sie nie chce, a uplynnienie loju baaardzo by sie przydalo. To ze dziala znaczy tyle, ze ogranicza wypryszczanie czy tez sklonnosc do zaskornikow? Czytalam tu i owdzie, ze niektorzy narzekaja na zoladkowe bolowe perturbacje po wierzbowce, jak to u was wyglada kobitki?
:
|
Ja widze po tym,ze mi puchna cycki Po,prostu cos zaczyna sie dziac w srodku. Na sysfki jakos nie zwrocilam uwagi tym razem, ale na dniach poobserwuje, poniewaz zrobilam sobie przerwei zaczynam brac ponownie.
Co do załądka nie mialam zadnych problemow
Ja tylko mialam niesamowite problemy po kozieradce wiec darowalm sobie.
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Saskia

|
|
|
|
Wysłany: Wto Paź 02, 2007 18:35 Temat postu:
|
|
Ja tez czuje sie po wierzbownicy bardzo dobrze, bez problemow- doslownie, czasami mam wrazenie, ze dziala jak niezle ziolko antyderpesyjne, mnie poprawia nastroj znakomicie. Mysle, ze to zasluga wierzbownicy ALBO miety pitej codziennie, bo niczego od 3 miesiecy nowego nie popijam 
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
margaretka02

|
|
|
|
Wysłany: Wto Paź 02, 2007 21:39 Temat postu:
|
|
| Poly napisał: |
|
|
Parę postów wyżej sa opisane
|
Ślepa jestem
Ja popijałam wierzbownicę przez 3 miesiące, 2-3razy dziennie (duża łyżka zioła na kubek) i nie zauważyłam żadnych zmian. Ale w tym samym czasie biorę sylimarynę i czerwoną koniczynę.
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
kesja
|
|
|
|
Wysłany: Sro Sty 23, 2008 11:51 Temat postu:
|
|
Brałam przez miesiąc tabletki z wierzbownicą i zauważyłam, że skóra przestała mi się przetłuszczać, nawet włosy mogłam myć co trzeci dzień, a nie codziennie. Myślę, że faktycznie ogranicza wydzielanie sebum, ale pod warunkiem regularnego przyjmowania 3 razy dziennie. W kwestii pryszczy nie mam doświadczeń, u mnie problemem są zaskórniki. Wydaje mi się jednak, że to czy komuś pomaga na trądzik czy nie jest kwestią przyczyny powstawania trądziku. Jeśli ma podłoże hormonalne związane z nadmiarem androgenów, to wtedy powinna zadziałać - taka jest przynajmniej teoria, ale wiadomo że w praktyce różnie bywa.
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Whirlpur
Gość
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
margaretka02

|
|
|
|
Wysłany: Sob Lut 16, 2008 9:09 Temat postu:
|
|
Apteka Bonifratrów jest też we Wrocławiu, może też mają wierzbownicę.
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Whirlpur
Gość
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
margaretka02

|
|
|
|
Wysłany: Sob Lut 16, 2008 22:08 Temat postu:
|
|
Mają tam mieszanki ziół, zioła, nalewki itd, więc może proszek też będzie.
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Whirlpur
Gość
|
|
|
|
Wysłany: Nie Lut 17, 2008 18:20 Temat postu:
|
|
Warto sprawdzić, chociaż wydaje mi się, że tego typu produkty (zioła i ich mieszanki, nalewki) są dostępne w każdej aptece.
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
aaa
|
|
|
|
Wysłany: Pon Lut 18, 2008 14:34 Temat postu:
|
|
Dzwoniłem do apteki zakonników we Wrocławiu i okazało się że jest to apteka działająca niezależnie i oddzielnie. Nie ma możliwości sprowadzenia ekstraktu do apteki wrocławskiej
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Laura7
|
|
|
|
Wysłany: Sro Kwi 09, 2008 12:43 Temat postu:
|
|
Jem w tabletkach wierzbownice od miesiaca i zauwazylam zmniejszenie wydzielania łoju zwlaszcza na plecach, gdzie ostatnio niezle mnie wypryszcza.Na razie efektu w postaci znikajacych pryszczy nie zauwazylam, ale za krotko jescze jem. Zamierzam zaczac pic, bo taniej wychodzi. Jedyne lekko niepozanae dzialanie,to lekkie zmeczennie, sennosc.[/list]
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
figa25
|
|
|
|
Wysłany: Sro Maj 07, 2008 7:48 Temat postu:
|
|
Po wierzbownicy zaobserwowałam zmniejszenie przetłuszczania buźki, ale jednocześnie senność i wilczy apetyt, nie jestem pewna czy to skutek wiosny czy wierzbownicy 
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
kesja
|
|
|
|
Wysłany: Sro Maj 07, 2008 8:06 Temat postu:
|
|
Czy ktoś próbował stosować wierzbownicę jako tonik? Bardzo jestem ciekawa, bo stosowanie wewnętrzne przynosi całkiem niezłe rezultaty.
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
lenna

|
|
|
|
Wysłany: Czw Mar 19, 2009 15:27 Temat postu:
|
|
przypomnialam sobie o istnieniu tego zielska i w zwiazku z tym chcialam wiedziec czy wciaz dziala, ew dlaczego odstawilyscie, jesli dzialalo (Kesja?). ta sennosc i zmulenie sie utrzymuje przy sporej dawce?
znalazlam troche info i o ile wplyw na hormony nie byl chyba szczegolnie badany (mozna tu sie opierac na tym co pisze Luskiewnik i kroliki u nas i u lysych), tak wierzbownica moze dzialac przeciwtradzikowo/przeciwzaskornikowo na wiele roznych sposobow.
o jednym juz u nas bylo:
|
- naturalnym inhibitorem aminopeptydazy N jest ... wierzbownica
http://laboratoriumurody.pl/forum/wierzbownica-epilobium,t1227.html
ktorej dzialanie przeciwtradzikowe i przciwzaskornikowe potwierdza praktyka. wychodzi jednak na to, ze ciezko powiedziec na ile to efekt wplywu na hormony, a na ile efekt dzialania innych mechanizmow (chocby inhibicji am.N):
Compounds from Epilobium angustifolium Inhibit the Specific Metallopeptidases ACE, NEP and APN
|
| Willow herb (Epilobium angustifolium L.) extracts showed inhibitory activity against the metallopeptidases: neutral endopeptidase (NEP), angiotensin-converting enzyme (ACE), and aminopeptidase N (APN). A bioassay-guided fractionation led to the isolation of several flavonoids and phenolic acids and an ellagitannin. The dimeric macrocyclic ellagitannin oenothein B inhibited the neutral endopeptidases in a dose-dependent manner with IC50 = 20 μM. Other polyphenols showed weaker activity but their synergistic activity cannot be excluded. Taking into account the role of these peptidases in prostate diseases, the results may partly support and explain the use of Epilobium extracts in folk medicine.
|
http://tinyurl.com/3bjotp
|
http://www.laboratoriumurody.pl/forum/viewtopic...ierzbownica#24107
a inne to m.in.:
- dziala silnie antyoksydacyjnie, hamuje utlenianie lipidow, jest niezlym inhibitorem COX
http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/19107731
- jako antyoksydant porownywalna z wit.C i troloxem:
http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/19013046
- ma dzialanie silnie przeciwgrzybicze:
http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/17996411
o jednak znalazlam tez o wplywie na hormonki - taniny oenothein A i B hamuja aromataze i 5-Ar:
http://www.epilobium.com/research1.html
Inhibition of 5α-reductase and aromatase by the ellagitannins oenothein A and oenothein B from Epilobium Species
http://cat.inist.fr/?aModele=afficheN&cpsidt=2619728
Luskiewnik pisze jeszcze, ze oenothein niszczy p.acnes.
co mnie tylko frapuje to rozpuszczalnosc tych zwiazkow czynnych. moze do naparu one w czesci nie przechodza i dlatego lepiej robic nalewki/stosowac ekstrakt 
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
polon
|
|
|
|
Wysłany: Pon Lip 06, 2009 6:56 Temat postu:
|
|
a czy po wierzbownicy występują jakieś skutki uboczne ?
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
ina
|
|
|
|
Wysłany: Sob Sie 29, 2009 16:15 Temat postu:
|
|
| polon napisał: |
|
a czy po wierzbownicy występują jakieś skutki uboczne ?
|
mnie też interesują, ale nic nie wiem na ten temat.
W związku z problemami hormonalnymi, mam okresowo wysyp trądzikowy, a łojotok skóry i zaskórniki prawie cały czas ( tzn mniej lub bardziej ).Od tygodnia łykam 3 tabletki dziennie wierzbownicy. Już w trzeciej dobie kuracji odczułam zahamowanie łojotoku, praktycznie o 80%. Cudowne uczucie. Nawet pory mi się zmniejszyły.
Nie działa tak ani sylimaryna, ani kurkumina, ani olej z ogórecznika + tran.
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
lenna

|
|
|
|
Wysłany: Nie Sie 30, 2009 5:55 Temat postu:
|
|
ja mam bardzo podobne obserwacje, przy czym tej wierzbownicy jednak troche trzeba zjesc. 1 tabl dziennie nie dziala w zaden zauwazalny sposob.
jeszcze lepiej w polaczeniu z dialevelem/gymnema/inozytolem, przynajmniej u mnie.
a o skutkach ubocznych nic nie wiem poza ew nadwrazliwoscia pokarmowa. poza tym jak przy kazdym blokerku warto robic przerwy co jakis czas, zeby organizm nie przyzwyczail sie za bardzo.
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
polon
|
|
|
|
Wysłany: Pią Wrz 04, 2009 14:09 Temat postu:
|
|
Czy po wierzbownicy poprawiło się wam samopoczucie ?
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|