nazwa:   
hasło:     
Zaloguj mnie automatycznie przy każdej wizycie
rejestracja szukaj wiadomości profil

Wysyp trądziku przed miesiączką

Napisz nowy temat Odpowiedz do tematu Forum Laboratorium Urody Strona Główna » Problemy skórne
Zobacz poprzedni temat / Zobacz następny temat
Autor Wiadomość
Saskia

Wysłany: Sob Paź 28, 2006 13:53
Temat postu: Wysyp trądziku przed miesiączką
Odpowiedz z cytatem

Przyczyna pojawiania sie tradziku w pewnym momencie cyklu nie jest dokladnie znana, mozliwe ze chodzi o nadwrazliwosc skory na zenskie hormony.

Ciekawe jest ponizsze badanie, w ktorym mowa o tym, ze niesterydowe leki przeciwzapalne (a dokladnie inhibitory Cox-2) moga byc pomocne przy tej dolegliwosci. W naszych warunkach moze to byc sprzedawany bez recepty Ibuprofen. NLPZ to nie cukierki i maja dzialania uboczne, ale chyba wszyscy o tym wiedza, ze moga co najwyzej robic za sos.

Management of premenstrual acne with Cox-2 inhibitors: A placebo controlled study
http://www.ijdvl.com/article.asp?issn=0378-6323...48;aulast=Tehrani

Wplyw Ibuprofenu na tradzik byl juz badany:
Oral ibuprofen and tetracycline for the treatment of acne vulgaris.
http://www.ncbi.nlm.nih.gov/entrez/query.fcgi?c...amp;dopt=Abstract
i jak widac najlepsze wyniki dalo polaczenie doustnie stosowanej tretracykliny i ibuprofenu, ale co ciekawe ibuprofen stosowany samodzielnie daje podobne efekty co tetracyklina.

Inne rady zwiazane z tematem mile widziane Wink

Ogląda profil użytkownika Wyślij prywatną wiadomość
Poly

Wysłany: Sob Paź 28, 2006 14:48
Temat postu:
Odpowiedz z cytatem

Jak wiadomo wszytskiemu sa winne te dziadoskie hormony Evil or Very Mad .
Przed okresem jest najnizszy poziom progesteronu i estriadolu.
Więc jakos trzeba go podwyzszyć, aby zalagodzić ten dziwny stan.

Cytat:
Estradiol (ATC: G 03 CA 03) - żeński, sterydowy hormon płciowy, Odpowiednik męskiego testosteronu. Jest podstawowym, naturalnym estrogenem.

Cytat:
Estrogeny należą do hormonów płciowych żeńskich. Jest to grupa związków chemicznych o budowie sterydowej, wydzielanych przede wszystkim przez jajniki (cykl miesiączkowy), ale również w niewielkich ilościach przez jądra i korę nadnerczy.

Estrogeny są odpowiedzialne za:

rozwój drugorzędnych cech płciowych
przyrost i zwiększenie pobudliwości mięśni gładkich (macicy i jajowodów)
stymulują rozrost błony śluzowej macicy i odbudowują w niej naczynia krwionośne macicy
przeciwdziałają przedwczesnym skurczom macicy, a tym samym poronieniom.
nie mają wpływu na syntezę składników mleka.
Najważniejszym przedstawicielem tej grupy jest estradiol.

http://pl.wikipedia.org/wiki/Estrogenyhttp://pl...rg/wiki/Estradiol

A wiec co to jest ten sterydowy hormon plciowy:
Cytat:
Sterydy anaboliczne działają poprzez aktywowanie receptorów androgenowych obecnych na powierzchni błon komórkowych komórek. Efekty tego pobudzania dzieli się zwykle na ogólnie anaboliczne i związane z powstawaniem różnic między płciami.
Jakkolwiek chemicy dążą do uzyskania sterydów które powodowałyby wyłącznie efekty anaboliczne i nie zaburzały efektów różnicowania płciowego, współcześnie praktycznie wszystkie syntetyczne sterydy anaboliczne powodują oba te efekty. Wynika to z faktu, że wszystkie one są metabolizowane przez organizm człowieka, a produkty ich metabolizmu mają uboczne działanie poprzez aktywowanie receptorów estrogenowych, co powoduje rozmaite nieporządane efekty, takie jak:
przyspieszone starzenie się niektórych tkanek (zwłaszcza kości u mężczyzn)
nienaturalny rozrost piersi zarówno u kobiet jak i u mężczyzn
zachwianie równowagi hormonów płciowych powodujący nienaturalny spadek popędu seksualnego u mężczyzn i jego sztuczny wzrost u kobiet
.

Więc raczej za sterydy to podziekujemy, wolę miec pare syfow przed miesiaczka.

Ale mozna zalagodzic objaw przedokresyjny pijąc np: Wierzbowice ,ktora podwzsza poziom hormonow,sama takze piję , ale jak na razie efektow powalających nie widzę. Poczekamy i zobaczymy. Wiem,że nie ktorym pomoglo te tanie ziolko wiec warto sprobowac.

justyce

Wysłany: Sob Paź 28, 2006 20:27
Temat postu:
Odpowiedz z cytatem

Poziom estrogenów w organizmie podnosi także zarówno witamina C jak i paracetamol, w dużych dawkach (pow. 1000 mg na dzień).

Noor

Wysłany: Nie Paź 29, 2006 12:04
Temat postu:
Odpowiedz z cytatem

Na szczęście ibuprofen jest niesteroidowym lekiem przeciwzapalnym, więc ewentualnie można spróbować (chociaż jego mariaż z tetracykliną z powody paru pryszczy już mi się zdecydowanie mniej podoba). Co ciekawe, jeszcze w moim "życiu zawodowym" czytałam kiedyś wyniki badań klinicznych ibuprofenu, w których badającym wstępnie wyszło, że jego przeciwbólowe działanie jest zależne od poziomy hormonów i występuje praktycznie wyłącznie u mężczyzn i u kobiet po menopauzie oraz o czasie "okołomiesiączkowym" Shocked Nie wiem, niestety, jak one się później rozwinęły...

Jeśli chodzi o paracetamol, to radzę uważać i dla dobra własnej wątroby nie przekraczać dawki 6 g na dobę (a już pod żadnym pozorem 10 g). Nie radzę też kojarzyć go z ibuprofenem, bo może to spowodować zaburzenia czynności nerek

ayahuasca
Administrator

Wysłany: Nie Paź 29, 2006 12:34
Temat postu:
Odpowiedz z cytatem

Włączę się do dyskusji mimo innej płci Very Happy
Chciałbym powtórzyć słowa Noor - paracetamol nie jest obojętny dla zdrowia, w szczególności dla wątroby. Z tego co ja czytałem, to maks dopuszczalna dawka to nie wiecej niz 2,5g, co i tak stanowi ok 5 przeciętnych tabletek. Do tego dochodzić może ewentualna reakcja ze spożytym alkoholem, on sam z resztą o wiele obniża dawke śmiertelną pracetamolu - o ile pamiętam, jest to 10g
w trosce o wasze zdrowie szczerze odradzam wam stosowanie paracetamolu, a tym bardziej jeśli chodzi o kilka niespodzianek przed okresem - po prostu szkoda zdrowia.

Ogląda profil użytkownika Wyślij prywatną wiadomość Odwiedź stronę autora
Noor

Wysłany: Nie Paź 29, 2006 12:52
Temat postu:
Odpowiedz z cytatem

ayahuasca napisał:
Z tego co ja czytałem, to maks dopuszczalna dawka to nie wiecej niz 2,5g, co i tak stanowi ok 5 przeciętnych tabletek. Do tego dochodzić może ewentualna reakcja ze spożytym alkoholem, on sam z resztą o wiele obniża dawke śmiertelną pracetamolu - o ile pamiętam, jest to 10g

Za hepatoksyczną dawkę paracetamolu uważa się >10-15 g. U osób ze schorzeniami wątroby i alkoholików dawka ta wynosi tylko 6 g. W tych ilościach paracetamol może spowodować hipoglikemię, matrwicę wątroby, śpiączkę i zgon. Kliniczne objawy uszkodzenia wątroby pojawiają się dopiero po 2-6 dniach od przedawkowania.
Dopuszczalna maksymalna dawka dzienna u dorosłego, zdrowego człowieka, to 6 g. Przyjęcie dawki powyżej 6 g może być już wskazaniem do podania antidotum (N-Acetylocysteiny).

ayahuasca
Administrator

Wysłany: Nie Paź 29, 2006 13:37
Temat postu:
Odpowiedz z cytatem

Chylę czoła Smile

Ogląda profil użytkownika Wyślij prywatną wiadomość Odwiedź stronę autora
Joanna

Wysłany: Nie Paź 29, 2006 18:29
Temat postu:
Odpowiedz z cytatem

Matko jedyna, Noor, że tak wścibsko zaptam: skąd Ty masz taką wiedzę medyczną...? Jakoś kojarzę Cię z innym typem profesji
Question

Saskia

Wysłany: Wto Paź 31, 2006 17:40
Temat postu:
Odpowiedz z cytatem

W nawiazaniu do pierwszego postu z watku, w ktorym mowa o inhibitorach COX-2 i ich zdolnosci do hamowania wysypu tradziku przed okresem, warto wspomniec o naturalnych substancjach, ktore maja podobne wlasciwosci. Temat naturalnych inhibitorow COX-2 jest szeroko opisany w ponizszym artykule:
Natural COX-2 Inhibitors
The Future of Pain Relief

http://exchange.healthwell.com/nutritionscience...s/Aug_00/cox2.cfm
a w nim miedzy innymi mowa o kurkumie i kwercetynie, ktore zdaja sie dzialac dosc skutecznie w hamowaniu cyklooksygenazy-2:
http://www.ncbi.nlm.nih.gov/entrez/query.fcgi?c...amp;dopt=Abstract
http://www.ncbi.nlm.nih.gov/entrez/query.fcgi?c...ist_uids=15155531
Moze znajdzie sie ktos chetny na kurkumowa diete przed dniem zero? Wink

justyce

Wysłany: Wto Paź 31, 2006 22:25
Temat postu:
Odpowiedz z cytatem

ayahuasca napisał:
Włączę się do dyskusji mimo innej płci Very Happy
Chciałbym powtórzyć słowa Noor - paracetamol nie jest obojętny dla zdrowia, w szczególności dla wątroby. Z tego co ja czytałem, to maks dopuszczalna dawka to nie wiecej niz 2,5g, co i tak stanowi ok 5 przeciętnych tabletek. Do tego dochodzić może ewentualna reakcja ze spożytym alkoholem, on sam z resztą o wiele obniża dawke śmiertelną pracetamolu - o ile pamiętam, jest to 10g
w trosce o wasze zdrowie szczerze odradzam wam stosowanie paracetamolu, a tym bardziej jeśli chodzi o kilka niespodzianek przed okresem - po prostu szkoda zdrowia.

Czyli mam rozumieć, że tak w ogóle, to lepiej ibuprofen?

Lenna

Wysłany: Czw Lis 30, 2006 19:53
Temat postu:
Odpowiedz z cytatem

Na acne.org zajadaja Aleve (1-2 tabletki dziennie) przed okresem:
http://www.acne.org/messageboard/index.php?show...c=114587&hl=aleve
i ponoc dziala skutecznie. Moze ktos sprobuje? Mnie specjalnie nie wypryszcza, wiec nie mam co sie bawic w krolika.

Poly

Wysłany: Pią Gru 01, 2006 18:45
Temat postu:
Odpowiedz z cytatem

Mnie juz wogole przestało wypryszczac przed miesiączką, jednak wierzbowcia działa Very Happy .

In_The_Shadows

Wysłany: Pią Sty 12, 2007 18:36
Temat postu:
Odpowiedz z cytatem

Poly napisał:
Mnie juz wogole przestało wypryszczac przed miesiączką, jednak wierzbowcia działa Very Happy .

No to masz fajnie...Co doprowadze skóre do dobrego stanu nadchodzi miesiaczka i... Evil or Very Mad Dostanę tego wierzbowca w aptece?

Poly

Wysłany: Pią Sty 12, 2007 20:18
Temat postu:
Odpowiedz z cytatem

In_The_Shadows napisał:
[ Dostanę tego wierzbowca w aptece?

To nie wierzbowiec tylko wierzbownica Wink , a kupisz w zielarskim.

Strona 1 z 1
Napisz nowy temat Odpowiedz do tematu Forum Laboratorium Urody Strona Główna » Problemy skórne
Skocz do: